Fotonr.: 16533
Bijdrager Menno
Jaar: 1944
Locatie 1.:Woensel |413 Gildebuurt |Kruisstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bevrijding

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Bevrijding

Beschrijving 19 september 1944, Eindhoven wordt bevrijd. De geallieerden rijden de stad in, maar via welke weg?
Geplaatst op 04-08-2008

Reacties

Datum: 04-08-2008
Naam: Wil van Hoppe img

Eindhoven werd toen als eerste vanuit Woensel bevrijd. Dus moet het wel de Boschdijk zijn


Datum: 04-08-2008
Naam: Henk-harks img

Deze foto is mij duidelijk, de kerk staat op de Boschdijk, maar de straat is de Kruisstraat. Ik ben toen meegelopen naar de Woenselsestraat waar onderweg het een en ander gebeurde. Mocht u nog meer gegevens willen hebben, mail me maar (geboortejaar 1933).


Datum: 09-08-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Ik heb altijd gedacht dat onze bevrijders Eindhoven binnenkwamen via de Aalsterweg, The hell's high-way genaamd. Zou het misschien kunnen dat de toren de St. Joriskerk is en de weg in een later stadium iets is verlegd?


Datum: 09-08-2008
Naam: Wil van Hout img

Henk, je zit wel in de goede richting, maar je moet de hele zaak omdraaien. De bevrijders komen vanuit de binnenstad en rijden in de richting van de Woenselse Markt. Waar de weg draait loopt de Verwerstraat rechts en de kerktoren op de achtergrond is de Sint Petruskerk. De eigenlijke colonne voertuigen rijdt over de Boschdijk. Waarom deze voertuigen over de Kruisstraat rijden is mij ook heel vreemd. Waarschijnlijk omdat de colonne op de Boschdijk stagneert in verband met de brug. De colonne moest immers blijven rijden. Dan maar de hele stad vol zetten. Daarom waren de bommen van de Duitsers ook altijd voltreffers.


Datum: 24-09-2008
Naam: Lambert Kliebisch img

Wil je hebt gelijk, de colonne rijdt in feite naar het pand van slagerij Beerens, hoek Weverstraat/Kruisstraat!


Datum: 24-09-2008
Naam: Henk Harks img

inderdaad Wil, maar het is niet de Verwerstraat, maar het is juist wat de dhr. Kliebisch zegt: vanaf de Weverstraat (volgende bewoners waren Beerens - Smulders - Van Thoor groente - Scheepers - piketzakkenstopperij - Van Bakel bloemen).


Datum: 24-09-2008
Naam: Wil van Hout img

Natuurlijk, ik haal de namen steeds door elkaar. Maar zo blijft iedereen natuurlijk wel alert.


Datum: 09-09-2009
Naam: Kees Buijs img

De Amerikaanse parachutisten kwamen via de Woenselsestraat en het Sonsepad/Eckartseweg Eindhoven binnen. Wij woonden indertijd op de Eckartseweg en zagen de eerste para's al 's morgens vroeg. Het Engelse leger is later met hun voertuigen via de Broekseweg, Eckartseweg, Nieuwendijk en Woenselsestraat naar Son en verder gereden. Dit transport heeft enkele dagen aan een stuk geduurd.


Datum: 11-09-2009
Naam: Lambert Kliebisch img

Kees, naar alle zekerheid heb je Fco zien aanvallen! Ze hadden een omweg gemaakt om de kanonnen op de Kloosterdreef te veroveren. Ze zijn via de Zwarte Pad rechtsaf de Pastoriestraat in gelopen en hebben bij mijn vader Frans in het portiek van nummer 43 nog aan de cognac gezeten! Een van hen pvt. Robert Modrachek (die was van Bco.) is later gesneuveld voor het café Monopole (nu Happy Corner), door een van zijn handgranaten die niet goed was gezekerd. Doordat hij struikelde over de stoeprand viel hij met alle gevolgen van dien!


Datum: 19-07-2014
Naam: Paul vander Cingel img

Het is allemaal waar. De bevrijders die per parachute in Son geland waren, kwamen via Woensel lopend de stad binnen. Zie o.a. foto met soldaten die vanaf de Fellenoord de Woenselse overweg oversteken. De rijdende bevrijders kwamen vanaf de Belgische grens bij Lommel/Bergeijk en reden via de Aalsterweg naar het centrum. De kolonne legervoertuigen die via Boschdijk en Kruisstraat de stad binnenkwamen had zich misschien verenigd met de luchtlandingstroepen die ten noorden van Eindhoven waren geland, want die hadden natuurlijk geen vervoer.