Fotonr.: 12667
Bijdrager Henriette Schalks-Wouters
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Boschdijk
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Zuivelinrichtingen |St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hondenkar. St Joseph

Beschrijving Een melkbezorger met hondenkar van de "Coöperatieve Melkinrichting St. Joseph".
Geplaatst op 26-07-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 26-07-2007
Naam: Peter Vermeulen

De melkinrichting zat in deze tijd hoogstwaarschijnlijk op de Paradijslaan.
Deze foto lijkt mij de bocht in de Boschdijk ter hoogte van het Binnenpad.


Datum: 27-07-2007
Naam: Harry Zeilmaker img

De hondenkarren die ik mij herinner hadden een een sterk naar boven gebogen as tussen de wielen zodat de hond als het ware in een poortje liep. Op deze foto is dat niet te zien.


Datum: 27-07-2007
Naam: Jan van der Meulen

Bij ons in de binnenstad kwam St. Joseph coöp. met paard en wagen, maar St. Petrus coöp met hondenwagen. Wij verhuisden eerst in 1935 naar de Vestdijk, ik was toen 12 jaar en herinner me geen hondenwagen van St. Joseph coöp. Was de melkinrichting van St. Joseph voorheen niet in de Dommelstraat precies tegenover de Raiffeisenstraat waar later de groentenveiling was?


Datum: 27-07-2007
Naam: Hans Strootman img

Je had ze in alle soorten en maten; de hond liep er voor of achter, eronder of half eronder. In 1962 werden ze verboden.


Datum: 28-07-2007
Naam: Bert Willemen img

Volgens de Trekhondenwet van 1910 was het bij wet toegestaan om twee honden onder een hondenkar te laten lopen. Voor de hondenkar mochten er drie honden lopen. Sinds 1962 was het volgens de Wet op de Dierenbescherming verboden om met een hondenkar te lopen. Nu is de naam van de wet gewijzigd in Gezondheidswet Welzijn Dieren.
Vóór 1900 kwamen er al hondenkarren voor in het straatbeeld. Vele beroepsgroepen hebben met dit verdwenen transportmiddel hun kost verdiend. Ook het Nederlandse leger heeft in de Eerste Wereldoorlog honden voor de mitrailleurwagen ingezet.
De hondenkar van de melkventer op deze foto is een hondenkar met een zogenaamde boogas. De hond werd met een riem of een hondentuig aan de boogas vastgemaakt. Er zijn ook hondenkarren met een boogas bekend waar de hond aan een zogenaamde dissel werd vastgemaakt. Wilt u meer informatie over hondenkarren, bezoek dan de website www.hondmethondenkar.nl of stuur een e-mail naar b.willemen@home.nl.


Datum: 28-07-2007
Naam: Bert Willemen img

Wie heeft er nog meer gegevens over deze hondenkar? Ik ben op zoek naar de originele hondenkar en de bijbehorende paperassen volgens de Trekhondenwet.


Datum: 30-08-2008
Naam: Hans Korting img

Man en kar zijn op de Boschdijk, tegenover slagerij Verhoeven. In een van deze huizen woonde de fam. Semler.


Datum: 01-09-2008
Naam: J.vander Meulen img

De familie Semler is mij nog welbekend als klant. Ik zie nog steeds een vrachtwagen met de familienaam erop in de stad bepaalde stoffen ophalen ter verwerking. Leuk deze naam in Eindhoven in Beeld te ontmoeten.