Fotonr.: 10767
Bijdrager Nico van Otterdijk
Locatie 1.:Stratum |213 Elzent-Noord |Elzentlaan
Locatie 2.: Stratum |213 Elzent-Noord |Jan Smitzlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |St Joriscollege-St Catharinalyceum
Onderwerp 2: Scholen / Onderwijs |Appartementsgebouwen / -complexen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St. Joriscollege

Beschrijving Het St Joris College en het St. Catharina Lyceum deelden vroeger een pand op de hoek Elzentlaan - Jan Smitzlaan in villawijk Den Elzent. Het St. Joris College voor jongens op de genoemde hoek, het St. Catharina Lyceum voor meisjes in een nieuw gebouw aan de achterzijde, op de hoek Tollenslaan - Jacob Catslaan. Beide in 1924 gebouwde panden waren wel met elkaar verbonden maar de schoolpleinen en daarmee de leerlingen (jongens versus meisjes) waren strikt gescheiden.

Het St. Joris College was overigens voortgekomen uit de Roomsch-Katholieke Hoogere Burgerschool met Middelbare en Hoogere Handelsschool, kortweg de R.K. Handelsschool.

Het St. Joris College is tegenwoordig een gemengde school, sinds de fusie met MAVO Eikenburg in 1970, gevestigd aan het einde van de Roostenlaan en heet nu Pleincollege St. Joris. Het is tevens een LOOT-school, wat inhoudt dat leerlingen die aan topsport doen (b.v. bij PSV voetballen of zwemmen) hier aangepaste lesroosters krijgen die afgestemd zijn op hun trainingsschema's.

Het St. Catharina Lyceum is in 1953 verhuisd naar de Jacob van Maerlantlaan in de Gestelse Schrijversbuurt en heet sindsdien Van Maerlant Lyceum. Sinds 1968 is ook dit een gemengde school.

De beide schoolgebouwen aan de Elzentlaan en Jacob Catslaan zijn begin 21e eeuw gerenoveerd en verbouwd tot luxe appartementencomplex Hoog Elzent. Over de vroegere binnenplaats loopt nu de Knuvelderlaan. De stijlvolle toegangspoort is er echter niet meer.

Zie ook o.a. foto's 2201, 2206, 4109 en 4960.
Geplaatst op 30-10-2023
Email bijdrager img