OpleidingPagina 1 van 14
Voor de oorlog en kort daarna bestond er eigenlijk geen politieopleiding van naam. In 1930 behaalde de uit Amsterdam afkomstige Willem Raap zijn politiediploma in Den Bosch en een jaar later zijn zogenaamde aantekening. Hij kreeg toen onderstaande diploma's uitgereikt. ![]() ![]() ![]() Raap had in 1931 al gesolliciteerd bij de gemeentepolitie Eindhoven en werd daarom met bovenstaande brief door commissaris Brinkman ontboden. Van die eedsaflegging werd onderstaand proces-verbaal opgemaakt. ![]() Het bleef in het gezin Raap niet bij een politieman. Ook Flip en Joop gingen bij het korps Eindhoven dienen. (onder) Weer later volgden Simon en Theo. Er is helaas geen groepsfoto van de 5 in uniform. ![]() ![]() Toen Willem Raap met pensioen ging hadden ze speciaal voor hem een kistje sigaren van "eigen" merk laten maken. ![]() Klik op de afbeelding voor vergroting In 1946 wordt er melding gemaakt van politie-examens die worden afgenomen in Katholiek Leven (Wal 8) Kajottershuis (Wal 8a) en Musis Sacrum aan de Kruisstraat. Uit de examens van 1946 en 1947 bleek dat het niveau niet denderend was. 69 % werd afgewezen.
![]() Diploma zoals dat in 1947 werd uitgereikt. ![]() In september 1957 startte de eerste opleiding voor de politie in Eindhoven. In het zgn. Gezellenhuis `Ons Thuis` aan de Deken van Somerenstraat. De Brabantse burgemeesters hadden daartoe besloten. ![]() Toezichthouder in het pension was Jan Sanders. bovenste rij: 1e links Piet Strucks - 6e van links Piet Wiegers - 2e rechts Piet Alkmena Het lesrooster bestond globaal uit:
![]() ![]() linksboven: 2e van links Giel Schneidenberg. Vooraan rechts Piet Strucks De totale opleiding duurde 45 weken. Omdat er al eerder examen was probeerde men dat toen te bekorten en als het niet zou lukken zou men proberen een extra examen in te lassen. Hieruit blijkt dat men snel de mensen de praktijk in wilde hebben. Docenten werden uit de deelnemende korpsen aangetrokken. De school werd op 1 oktober 1957 geopend door de CdK Prof.Dr. J.E. de Quaij. ![]() 1=Leo van de Leur Geslaagd en daarom poseren bij het hoofdbureau aan de Grote Berg. ![]() ![]() Bovenste foto: Exercitieles op de binnenplaats van de brandweerkazerne in 1957. Onderste foto: 1= Piet Wiegers - 2= Piet Alkema - 3= Giel Schneijdenberg - 4= Piet Strucks ![]() exercitie in de Deken van Somerenstraat (1959) door de klas hieronder. ![]() zittend vlnr: Cor van de Ven - Ben Bontjer - ? - ? - Henk van Aanholt - ? ![]() Herman van Aalten (1) - Henk van Aanholt (2) - Gerard Hortensius (3) - Adj. Klessens (4) - Ben Bontjer (5) - Cor van de ven (6) - Van Genabeek (7) - Henk Swinkels (8) ![]() Leo van de Leur tijdens zijn opleiding aan de Deken van Somerenstraat. SCHIETINSTRUCTIE.Op de legerplaats Oirschot werd er periodiek schietinstructie gegeven. Voorheen was dat in een schietbunker in Gestel. ![]() Vlnr: Kees Janse - Verhallen - Hassing en Henk Koeneman. Degenen die hier schietinstructie hebben gehad zullen zich ongetwijfeld het hokje van de beheerder van de schietbaan in Oirschot herinneren. ![]() Vlnr: Roel van de Vlag - ? - Timmermans - Piet Musters - Rietveld en Smulders. Toen in de zeventiger jaren in het bureau Woensel en nog later aan het bureau aan de Mathildelaan een schietbioscoop kwam veranderde de instructie drastisch. ![]()
TOP |