In de geschiedenis van het korps gemeentepolitie Eindhoven (1920-1994) zijn er relatief heel weinig moorden en/of verdwijningen niet opgelost.
Overigens was het tussen 1920 en de tachtiger jaren een zeldzaamheid als er een moord werd gepleegd.
Op 30-11-1966 verdween op mysterieuze wijze Anny van der Groen-Heyligers uit haar flat aan de Boutenslaan in Eindhoven.
Hoewel het die dag guur en regenachtig weer was, had ze haar woning zonder regen -of winterjas verlaten in een rode lange terlenka broek, een blauwe bloes en lage zwarte schoenen.
Ze verdween die dag tussen half twee en drie uur. De leider van het onderzoek destijds was Inspecteur H. Hüskens
Ondanks het slechte weer had ze geen jas met zich meegenomen. Mogelijk droeg ze haar sieraden, gouden ringen met safieren en briljanten en een zwaar zilveren met blauwe armband en een Russisch opschrift.
De toen 23-jarige Anny van der Groen-Heyligers verdween op 30 november uit de echtelijke woning in Eindhoven met achterlating van haar 14-maanden oude zoontje dat allen in de flat achterbleef.
Ze heeft bij haar vertrek geen geld of persoonlijke zaken meegenomen.
Ook haar sigaretten lagen thuis terwijl Anny een kettingrookster heette te zijn. Ze had die middag bezoek gehad van een loodgieter die later een beruchte moordenaar bleek te zijn. Dat was Wim S. (de man die vele jaren later RINJA SHEWPERSADSINGH vermoordde en voor meerdere moorden werd veroordeeld). Hij zat anno 2010 nog steeds gedetineerd.
Volgens Ton Kets (links-oud rechercheur) die ik in 2009 nog over deze zaak sprak, was er destijds met man en macht aan de zaak gewerkt. Er werd in de wateren in de directe omgeving van de flat gedregd. In de Dommel, de zandvanger naast de flats aan de Boutenslaan, de Tongelreep en het water in het Stadswandelpark. Ook schijnt er zelfs in riolen te zijn gezocht. Er zijn in deze zaak nooit verdachten aangehouden en Ton Kets gaf aan dat, als men toen de technische middelen had gehad die de politie op de dag van vandaag ten dienste staan, de zaak waarschijnlijk wel zou zijn opgelost. Anny is nooit meer gevonden.
Er zijn later geruchten ontstaan dat haar lichaam in de zgn. zandvanger in Gestel lag en door zand is overspoeld en om die reden nooit is gevonden.
Een overval die Eindhoven schokte was die op juwelier C. van de Kerkhof, op 14 december 1973. Een overval met dodelijk afloop. Met zijn vrouw in zijn nabijheid werd hij door het hoofd geschoten toen hij zich vermoedelijk verzette tegen de overvallers.
Juwelier van de Kerkhof, gevestigd op de hoek van de Rechtestraat en Hooghuisstraat, had juist zijn bedienend personeel naar huis gestuurd op de koopavond. Zijn vrouw was in het keukentje aan het opruimen toen ze rumoer hoorde in de winkel en ging kijken. Ze dacht schoten te hebben gehoord. Toen zij de winkel in kwam werd ze tegengehouden door een gewapende man die haar met zijn vuurwapen bedreigde. Die man verliet meteen daarna het pand. Haar man lag gewond op de grond en bleek door enkele kogels te zijn getroffen. Slechts ongeveer 2 uur later overleed hij in het St.Josephziekenhuis dat toen aan de Aalsterweg lag.
Volgens getuigen waren de 2 mannen na de overval, waarbij niets werd buitgemaakt, via de Hooghuisstraat naar de Keizersgracht gelopen. Daar zouden ze uit elkaar zijn gegaan en zou een van hen naar het station zijn gelopen.
De overval werd telefonisch bij de meldkamer gemeld. De dienstdoende wachtcommandant liep meteen de agentenwacht in en riep naar het aanwezige personeel dat er een overval was gemeld op de genoemde locatie waarbij geschoten zou zijn.
Twee van de aanwezige agenten, Ad Krielen en Henny Smits (links vlnr), die wisten dat het buiten spiegelglad was, renden vanaf het hoofdbureau via de Bergstraat en het parkeerterrein Keizersgracht naar het pand. Uit hun proces-verbaal bleek dat ze onderweg niemand verdacht waren tegengekomen, hoewel dus volgens getuigen de beide daders wél naar de Keizersgracht zijn gelopen.
Hoewel de twee agenten de afstand in redelijk korte tijd hadden afgelegd waren de daders, die slechts enkele honderden meters hadden hoeven te lopen tot de Keizersgracht, toen al gevlogen. Na de melding om 21.18 uur had de politie de omgeving om 21.33 met ongeveer 30 wagens afgesloten omdat men dacht dat de overvallers gemotoriseerd waren. Dat bleek later niet het geval te zijn en ze waren dus te voet ongeziens door het kordon gekomen.
Uit de bandopnamen van de meldkamer bleek later dat de politie tussen 21.18 uur en 21.22 uur met 5 surveillanceauto's de directe omgeving van het pand had afgesloten en om 21.33 uur de hele wijk was afgesloten. Het signalement wat was vertrekt luidde: Een blonde man met een vol gezicht en een donkere man met ingevallen gezicht. Voorwaar geen signalement waar je mee uit de voeten kon.
Op 13 februari 1973, twee maanden na dato, werden twee mannen als verdacht van de overval aangehouden. Het bleken echter niet de daders te zijn. De zaak is dan ook nooit opgelost.
Hieronder het proces-verbaal van de bevindingen van de twee agenten Henny Smits en Ad Krielen, die te voet naar het pand waren gesneld.
KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR VERGROTING.
Op 5 mei 1986 werd Myra Broekx uit Eindhoven vermoord in een woning aan de Jan van de Capellelaan in Eindhoven.
De melding van de moord werd die dag om 10.30 uur gedaan.
Ondanks het feit dat er toen een verdachte werd aangehouden is ook deze zaak nooit opgelost.
ALS U ALS OUDGEDIENDE ONDERWERPEN HEBT WAARVAN U MEENT DAT DIE IN DEZE RUBRIEK THUIS HOREN MAIL ME DAN AUB.