EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

GP public Menu

Gebeurtenissen die indruk maakten

Pagina 11 van 14

1971: De brand in 't Silveren Seepaerd

  

Tsilveren seepaerd voor de brand

In de nacht van 28 september 1971 ontstaat brand in het restaurant van hotel 't Silveren Seepaerd aan het Stationsplein.
De spelers van de Oost-Duitse voetbalclub Chemie Halle hadden daags tevoren hun intrek in het hotel genomen.

brand

Rond 5.30 uur ziet een buschauffeur vlammen in het linkerdeel van het restaurant, in de nieuwbouw en rent naar een zijingang. Die is dicht, er is daar niemand te zien.
Als hij omloopt naar de hoofdingang kan hij zo de hal in lopen.
Ook daar is niemand, maar na enig roepen komt de portier bij hem.
Rook trekt het trappenhuis is, en ze durven het hotel niet verder in.
Het is 5.37 uur als iemand vanuit een telefooncel aan de overkant de brandweer belt.

Vrijwel direct daarop springen de ruiten van het restaurant met een daverende knal. De vlammen slaan naar buiten en trekken langs de gevel omhoog. In het hotel trekt het vuur razendsnel omhoog naar de kamers, waar de trappen en gangen zich snel met dichte rook vullen.
In het hotel proberen de gasten naar buiten te komen. Sommigen springen in paniek uit de ramen. Aan de achterkant worden lakens aan elkaar geknoopt, zodat het platte dak van de keuken bereikt kan worden.
Zo ontkomt de ploeg van Chemie Halle aan de vuurzee, maar één van hen, Wolfgang Hoffman, komt om als hij door een dakraam zakt en op de keukenvloer valt.  

brand

Om 5.40 uur is de Eindhovense brandweer ter plaatse. Er hangen dan mensen uit de ramen van het hotel en op straat liggen mensen die uit hun kamers zijn gesprongen.
De brandweer gaat met alle beschikbare ladders de mensen uit het hotel redden, geassisteerd door de Philips brandweer, die aan de achterzijde met de redding begint.
Intussen kan de brand zich verder door het hele gebouw verspreiden.

brand

Door een flash-over breidt de brand zich razendsnel uit door het grote, 4 verdiepingen hoge hotel.
Pas als alle mensen uit het hotel zijn gered kan de blussing beginnen. Om 7.45 uur heeft de brandweer de brand onder controle, maar het nablussen duurt nog de hele dag.
De brandweer vindt 9 gasten dood in hun kamers.

brand

Twee gasten, waaronder voetballer Wolfgang Hoffman, overlijden tijdens hun vluchtpoging. 19 gasten raken gewond.
Het was een zwarte bladzijde in de Eindhovense geschiedenis. Veel politiemensen die er getuige van waren dat er naast hen hotelgasten dood vielen nadat ze uit het raam waren gesprongen, hebben daar jaren last van gehad.
Hulpeloos moeten toekijken druist regelrecht tegen de natuur van iedere politiefunctionaris in.

na de brand na de brand na de brand tsilveren seepaerd na de brand2

De kleurenfoto's op deze pagina zijn gemaakt door Janus van der Meulen van de vroeger bekende Eindhovense garage aan de Vestdijk.


Op bovenstaande 2 foto's loopt naast de brandweerman Herman van Aalten. Hij was werkzaam bij de Technische Recherche en belast met sporenonderzoek. Ook stelde hij een groot aantal juwelen veilig die van een juwelier waren die tijdens de brand in het hotel logeerde.
De politieman is Rinus van Rooijen, (met pet) Hij bergt samen met de brandweer een van de slachtoffers van de brand. Rinus was de zoon van "de lange pliesie" die alom in Eindhoven bekend was vanwege zijn lengte.
Deze gebeurtenis heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt, net als bij al de anderen die bij deze brand hulp hebben verleend.

Meer informatie over deze tragische brand is te vinden op de website van de Eindhovense brandweer .

 

TOP