EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

995

Bijdrager:

Jaar:

1931

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Paradijslaan

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

De Waag

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Waaggebouw in de Paradijslaan. (1)

Beschrijving

De Paradijslaan zuidwaarts gezien. Het gebouw met het trapgeveltje is het Waaggebouw (gebouwd in 1907). Naast dit Waaggebouw staat een poortje of poort. Nu loopt daar de Waagstraat. Het volgende gebouw zou/kan toebehoren aan de voormalige 'Volksbond'. Eerder deed een pand op de Markt dienst als waaggebouw (zie foto 419). In dit gebouw is een tijd het Museum Kempenland gehuisvest geweest, voordat dit naar het Stratumseind en later naar de 'Steentjeskerk' verhuisde. Thans is een bedrijf gevestigd in dit gebouw.


Geplaatst op

13-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-05-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Hier is ook enige tijd het vogeltjesmuseum gevestigd geweest.
<<< zie ook foto 996 (Peter)>>>


Datum: 06-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

Heeft Museum Kempenland ook niet een zekere tijd gezeten in het oude Stadhuis aan de Rechtestraat, voordat het helaas werd gesloopt? En vóór of ná dat de Academie voor Industriële Vormgeving erin gevestigd was?


Datum: 02-01-2023
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Tussen De Waag en het huidige pand nummer 7 bevonden zich de afgebeelde vooroorlogse panden 9 en 11 links naast de Waag. Gedurende geruime tijd was daar de Technische Handelsonderneming Hurkmans gevestigd. Ik heb daar gedurende ruim een jaar, maart 1954 tot april 1955, gewerkt in een prettig team in een goede sfeer. Van de twee panden diende nummer 9 als privéwoning en nummer 11 was kantoor en verdere zakelijke inrichting. Er was vanuit het kantoor op 11 een binnendeur naar het woonhuis nummer 9. De onderneming leverde o.a. elektromotoren van EMF-Dordt, automatisch schakelmateriaal van Van Wijk en Visser, meetapparatuur van Faget, handbediend schakelmateriaal van Odink en Koenderink. Er was een werkplaats in het pand waarin ik me o.a. met collega’s bezighield met het opknappen en reviseren van elektromotoren. Veel installateurs van destijds, zoals Kwanten, Wissing, Van Lith, wisten Hurkmans te vinden. Onze achterbuurman in de aanliggende Waagstraat was kunsthandel Pijnenborg, In die jaren ’50 werden koelhuizen voor fruit (appels), op het platteland in de Betuwe en Zuid Limburg, nog met de hand bediend om de goede temperatuur te handhaven. Omdat dat zeer belastend was voor de agrariërs ontwierp Hurkmans automatische regelsysteemkasten om het opgeslagen fruit continu op de juiste temperatuur te houden. Bij het plaatsen en aansluiten van die kasten moest de koeling tijdelijk uit. Er moest aan een stuk doorgewerkt worden tot de automaat functioneerde om het fruit niet te laten bederven. Dat konden ooit lange dagen en zelfs nachten worden. Ik herinner me nog de collega’s secretaresse: Joyce van Hest, werkplaats: Jan Smits, Bezemer (Tilburg) en Thijs (Valkenswaard). De laatste was liefhebber van klassieke muziek en opera. Zijn lievelingslied “Der Lindenbaum: Am Brunnen vor dem Tore” zong hij luid en vaak op voortreffelijke wijze Op 5 november 1954 werden we allemaal opgetrommeld om naar keizer Haile Selassie van Ethiopië te gaan kijken die met gezwinde spoed over de Wal kwam richting gemeentehuis vervolgens richting DAF. Het personeel (waarvan ik de meeste namen nog goed weet) gingen het bedrijf in via een gangetje met de poort ervoor pal naast de Waag. Later (ongeveer 1958) ontmoette ik in de trein de heer Hurkmans. Hij vertelde mij dat hij werkzaam was bij de destijds zeer bekende machinefabriek Backer en Rueb in Breda.


Datum: 03-01-2023
Naam: P R F van der Cingel  
img

Haile Selassie (wie kent hem nog?) kwam naar Eindhoven voor Philips. Ik zag hem langskomen aan het eind van de Parklaan op weg naar de villa van de heer Tromp, een van de Philipsdirecteuren. Die villa was gelegen aan de Karpendonkse Plas. In Eindhoven was destijds geen restaurant "deftig genoeg" om Zijne Keizerlijke Majesteit op waardige wijze te ontvangen. We hadden wel vaker 'hoog' bezoek uit het buitenland. In dezelfde periode kwam ook de sjah van Perzië naar Eindhoven met een missie die hetzelfde doel had als die van Haile Selassie. En ook hij ging lekker eten bij de heer Tromp.


Datum: 04-01-2023
Naam: ad Thijssen  
img

Als kind heb ik hem ook "gezien", zo vlug ging het. Met de hele schoolklas met een vlaggetje in de hand kou lijden. Ik denk niet dat dit in deze tijd nog kan.