EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9863

Bijdrager:

Niet bekend

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Tramstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, H Hart van Jezus, Paterskerk Augustijnen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Het Christusbeeld op de Paterskerk

Beschrijving

Op deze foto is het beeld mooi van dichtbij te zien, een beetje verweerd is ie wel, maar dat valt vanaf de grond niet op. Klopt het verhaal dat het beeld er in de oorlog af is gehaald vanwege zijn opvallendheid? Weet iemand hier iets meer over?


Geplaatst op

04-03-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-03-2007
Naam: Peer Retera  
img

Ik ken wel een verhaal dat bij dit beeld hoort. Een van de medewerkers van het bedrijf dat de bliksemafleiders in onderhoud had is ooit helemaal naar boven geklauterd omdat hij een weddenschap had een keer in de nek van het beeld te gaan zitten. Omdat de nek veel te groot was om daar je benen omheen te gooien ging hij op een van de armen zitten. Ik weet absoluut geen jaartal meer maar het moet in de 80-er jaren zijn gebeurd. Hij kwam heelhuids weer beneden.. ik stond erbij en keek ernaar.


Datum: 04-03-2007
Naam: Anne Troost  
img

Het bovenstaande verhaal moet dan in 1986 zijn geweest. In het boekje over honderd jaar Paterskerk van Jean Coenen staat een afbeelding dat een werknemer op het beeld staat.
In de oorlog is het beeld niet van de toren gehaald maar in 1944 kwam de opdracht dat het gecamoufleerd moest worden daar het voor de Engelsen als herkenningspunt diende. In 1945 op 10 juni is de houten camouflage weer verwijderd.
Dit alles volgens bovenstaand boekje.


Datum: 05-03-2007
Naam: Florence de Vos  
img

Ik heb zelf de oorlog meegemaakt en heb destijds gehoord dat er een beeld op een kerk stond die de Duitsers in eerste instantie hebben bedekt en daarna afgehaald. Dit is gebeurd omdat als 's nachts de maan scheen en bij overvliegende Engelse/Amerikaanse de Duitsers schijnwerpers gebruikten, het beeld in de donkere nacht echt opviel. Zo was het voor de piloten een goed herkenningspunt om te kunnen zien waar ze precies waren. En dat wilden de Duitsers natuurlijk in geen geval.