EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9072

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

732 Hanevoet

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Afwateringskanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Afwateringskanaal nabij Blaarthemseweg.

Beschrijving

.


Geplaatst op

08-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-02-2007
Naam: Tiny van Dooremolen  
img

Ik kan er naast zitten maar volgens mij is dit het afwateringskanaal met in de verte de schoorsteen van Wasserij de Vries.


Datum: 08-02-2007
Naam: Joep van de Laar  
img

Tiny daar ben ik het 100% mee eens het is het afwateringskanaal. De foto is gemaakt naar het noorden en aan de zuidkant is de sluis van de dommel naar het afwaterings kanaal. Mijn vrouw en haar ouders woonde in het eerste huis links op de foto(een twee kapper) het was het rechtse huis. Links woonde Nellie Jannes en in het andere huis (ook twee onder een kap) de Familie Eekels. Deze huizen staan er uiteraard niet meer. De twee huizen waren eigendom van boer Coppelmans als ik me goed weet te herinneren (na 40 jaar in 1965). Hij pleegde geen onderhoud stak alleen de huur in zijn zak.


Datum: 08-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Als ik naar de brug kijk en naar de huizen is de schoorsteen niet van wasserij De Vries maar van wasserij De Adelaer. Rechts van de schoorsteen bij de hoge boom was de villa van de eigenaar, ik meen dat die Scholten heette. Helemaal links de eiken bomen van de Kasteelweg.


Datum: 09-02-2007
Naam: Joep van de Laar  
img

Ik dacht dat het Herenhuis door de Familie Pol werd bewoond, maar zeker weten doe ik het niet. Ik ben het wel eens met de schoorsteen van de Adelaar. Daarna is daar het benzine station van de autosloper Jannes gebouwd, rond 1960. Wasserij de Vries was voorbij het Cafe van Zon, dat was gesitueerd op de hoek Kasteellaan en de Blaarthemseweg. Schuin tegenover het cafe het Witte paard.


Datum: 11-02-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Autosloperij Jannes befaamd om het opstoken van oude autobanden. Dikke zwarte rook pakte zich samen boven Bloarthem. Links van de zandpad op de foto is later nog een voetbalveld verrezen, met echte goals en krijtlijnen.
Verder herinner ik mij de tijdelijke drooglegging van het afwateringskanaal, reden en jaartal weet ik zo niet meer.
Richting het zuiden vanaf de foto was de (nu nog bestaande) brugoversteek naar de latere Rulofsweg en Kerkhoflaan. Vanaf die brug naar de sluis (richting het Nat. Lab.) was het een waar speulparadijs voor de kinders. Niks als riet en zandpaadjes en zelf aan gelegde cross-terreintjes en natuurlijk vissen aan het kanaal (periode vanaf 1964).


Datum: 11-02-2007
Naam: Joep van de Laar  
img

Ja Jannes keek niet zo nauw maar dat was zo in die tijd. Ze hadden een Zus, de voornaam is Leen. Daar heb ik nog contact mee. Ze woont in Veldhoven nu. Het laatste huis tegen de brug woonde de Bakker Camps, een beetje buiten Eindhoven maar toch konden ze daar van bestaan.


Datum: 11-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

De naam was inderdaad Pol, hij was ook eigenaar van wasserij de Adelear. Het benzinestation was een Essopomp maar daar was de Jannes bij mijn weten beheerder van. Tegenover de Esso op de hoek van de Ontginningsweg (t.o. het Witte Paard) lag een Shellstation, daarachter en achter de huizen die men hier ziet lag later de sloperij van de Jannes. Voor die tijd en dat is ook zo rond dit jaartal woonde de Jannes achter de brug links van het kanaal in een, ik dacht wit of geelachtig gekleurd huisje. Daarachter was de kolenopslag van van de Ven en Co. Later is de sloperij naar Veldhoven verplaatst. Rond deze tijd en nog veel later was het de Kasteelweg, de naam Kasteellaan is veel later gekomen toen alles gesloopt is en er nieuwbouw kwam.


Datum: 25-02-2007
Naam: S. van der Pol  
img

Is inderdaad Wasserij de Adelaar van de familie van der Pol. Daarnaast (richting Veldhoven) lag de garage van van Marel die in de wasserij is gekomen. Er staan nu nog bomen uit de tuin van het oude huis (een grote witte berk die voor de voordeur stond en tegen het kanaal nog wat fruitbomen). Het huis is door de gemeente opgekocht en gesloopt.


Datum: 08-09-2007
Naam: Gert Oerlemans  
img

Ja, ik herinner me deze foto nog heel goed, ik woonde zelf op de Blaarthemseweg tegenover de Esso en precies naast de Shellpomp van Koopmanschap. Mooie tijd toen, wie heeft daar nog meer foto's van?


Datum: 08-09-2007
Naam: Gert Oerlemans  
img

Op de achtergrond, als je goed kijkt, staat ook nog een boerderij. Daar woonde een goede vriend van mij, Dick ter Horst, voor de meesten bekend als Dikky Weijmans, waar ik op het moment nog steeds kameraad mee ben, we hebben het nog vaak over die tijd daar, maar die komt nooit meer terug, helaas!


Datum: 13-09-2007
Naam: Annemieke Tempelaars Willemsen  
img

Mijn broer Ben Willemsen is met een van de dochters van Camp (Marjan) getrouwd.
Ik heb tot nu toe iedere keer vermeld dat bakker v Camp op de Hagenkampweg zat hoe ik daar bij kwam weet ik ook niet maar het is dan ook heel lang geleden.
Ik herinner me dat de Dommel door landerijen liep helemaal van daar langs de sluis tot aan Veloc. Wij gingen wel zwemmen in de Dommel op het witte zantje. Een van mijn broers is er bijna een keer verdronken, mijn moeder sprong in de Dommel (met een plons) en trok hem er uit aan z'n witte kopke met haar.


Datum: 11-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Wat maakte de Blaarthemseweg toch zo aantrekkelijk voor wasserijen?
Th van der Pol van de Lakerstraat 12, 29-12-1925 een stoomwasserij op nr 140.
Jos de Vries en J. van Dooren 1932 wasserij Blaarthemseweg 82 (31-12-1937 162).
F. van den Hurk 1934 wasserij Blaarthemseweg 83 werd op 31-12-1937 nr 153.


Datum: 12-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

De wasserijen die je opnoemt Hans lagen allemaal dicht bij elkaar. Van der Pol (Wasserij De Adelaer), Jos de Vries en van Dooren (Wasserij De Vries) in de richting van Veldhoven rechts van de weg en van den Hurk in de richting van Veldhoven links van de weg. Maar allemaal in de buurt van de Gender. Wasserijen lagen, en dat weet je heel goed Hans (je hebt het namelijk al eens bij een andere wasserij geschreven), bijna altijd vlak bij een riviertje.


Datum: 28-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Vergeet de Ozon en ik meen Spoli in Meerveldhoven niet. Bart Jannes zat bij mij in de 5e klas op de Henricusschool bij meester van Hoof.
Bakker Camps kwam bij ons aan de deur en mijn jongste broertje probeerde hem te plagen als hij de deur opendeed en bestelde dan 10 broden. Bakker Camps nam wraak door op een dag etalage chocolade-repen mee te brengen (van hout) en die aan mijn broer en zijn vriendjes uit te delen.


Datum: 28-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

De de Ozon en de Spoli waren we niet vergeten maar dat is Meerveldhoven en niet Eindhoven.


Datum: 06-05-2010
Naam: Ad Thijssen  
img

De reden waarom de wasserijen aan het water lagen was volgens mij dat ze snel aan water konden komen maar ook dat ze vuil water via b.v. de Gender weer snel konden lozen. Watervervuiling kende men toen nog niet, en dat was bij de Gender regelmatig te zien. Deze veranderde nogal eens van kleur met het nodige schuim. Het was duidelijk te zien in het stuk waar toen de vuilnishoop lag bij drukkerij Vrijdag, daar ligt nu Engelbergen. Zo ook bij wasserij De Assi bij de Genneper molen. Ook bij de melkfabrieken ging al het spoelwater de Gender of de Dommel in.


Datum: 07-02-2012
Naam: Willy Biermans-Pijnenburg  
img

De familie Camps ken ik ook nog. Ik speelde vaak met marian en Cathy (woont tegenwoordig in Best). 's Zondags kochten we altijd snoepgoed bij de bakkerijwinkel.


Datum: 08-03-2024
Naam: Hans van der Weijden  
img

Geachte Blaarthemmers: weet iemand iets meer over die "villa" op de hoek van de Blaarthemseweg en het afwateringskanaal (familie van der Pol?). Ik meen me te herinneren dat er in de tuin een betegeld zwembad was. Toen ik daar als kind "op onderzoek" ging was het huis verlaten en de tuin totaal overgroeid, ook het zwembad (als het tenminste een zwembad was). Ik trok wat begroeiing weg en zag wat ik me herinner als een stuk vervallen mozaïek, wat ik me dus herinner als zijnde een gedeelde van een zwembad. Heb ik dat gedroomd? Ik denk dat het tussen 1960 en 1963 moet zijn geweest. Bedankt alvast, Hans van der Weijden.


Datum: 15-03-2024
Naam: ad Thijssen  
img

Vanuit Blaarthem richting Meerveldhoven lag voor het afwateringskanaal de villa van schildersbedrijf Buis of Buys. Aan de overzijde was sloperij de Jannes. Veel later verhuisd naar de Halleweg.