EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

9068

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Automobiel-, Busbedrijven / Garages ed

Onderwerp 3.:

Touringcarbedrijf De Pelikaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Pelikaan / Scheijvens.

Beschrijving

De omgeving is niet Eindhovens, maar het gaat om de autobus van Reisbureau de Pelikaan van de fa Scheijvens. Wie kan aan de hand van telefoonnummer en/of kenteken de datum achterhalen? En betreft dit de Pelikaan uit de Tongelresestraat? Met dank aan Rudy Vogels voor de foto.


Geplaatst op

07-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Van de Hoogstraat zijn ze naar de Tongelresestraat verhuisd. Het pand waarin nu het Drankurgel zit. Naar ik meen zat er op de Hoogstraat ook een garage, maar ik denk dat Giovanni dat beter weet.


Datum: 07-02-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Het kenteken is uitgegeven in 1951/52.


Datum: 08-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

De Pelikaan zat op Hoogstraat 175-179, recht tegenover het spoorhuisje.


Datum: 08-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Die busonderneming recht tegenover het spoorhuisje, was dat niet Groot Toerisme? Zij organiseerden ook avondritten langs de Lichtjesroute.


Datum: 08-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

De Pelikaan zat bij mijn weten ongeveer tegenover de Gestelsestraat. Daar stonden vroeger van die kleine huisjes. Ik dacht dat daar het reisbureau in zat en dat daar ook de garage voor de bussen was.


Datum: 08-02-2007
Naam: Paul van Hees  
img

In de jaren 50 was op de Hoogstraat tegenover het spoorhuisje het busbedrijf van Arnold van Dijk gevestigd.


Datum: 08-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En het bedrijf van Van Dijk op de Hoogstraat zat er in de jaren zeventig nog steeds, tot ~1973, en heette Quo Vadis (goede reis). Bij mijn weten is dat het enige touringcarbedrijf dat er op de Hoogstraat gezeten heeft. Daarna kwam Frans Bijnen in het pand met Bijnen Verpakking.


Datum: 09-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Tegenover het spoorhuisje zat inderdaad Arnold van Dijk met Quo Vadis. De hr. Van Galen uit de Palingstraat was daar buschauffeur. De fam. Van Galen had twee zonen, Adrie (woont in de vlinderbuurt) en Rudy (was gehandicapt en is inmiddels overleden).


Datum: 09-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Vanmorgen heb ik na navraag vernomen dat het busbedrijf op de plaats heeft gezeten waar nu de Aldi is gevestigd, dus het voormalige Galvano. Ik kan mij dat echter niet voorstellen.


Datum: 09-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Galvano zat toch tussen boekhandel Hansen en het postkantoor van de fam. Van Helvoirt? En de Aldi zit toch waar kapper/kunstschilder Sjaak van Tuyl, smid Geenen en bakkerij Van Eerd zaten? Ik kan me niet herinneren dat op het stuk Hoogstraat tussen het Rozenknopje en de Rivierstraat een busbedrijf zat.


Datum: 09-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Galvano zat waar nu de Aldi is, een beetje rechts. Tussen het Turks kuffeeke en de Aldi zeg maar, nummer 107-109.


Datum: 09-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Nee Hennie, tussen de boekhandel en het postkantoor zat een winkel in haarden en de firma Wolff. Galvano zat tegenover waar nu de AH zit. De Aldi zit op de plek waar inderdaad eerst Sjaak en Geenen zaten.


Datum: 09-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ellen Balemans heeft me heel discreet verbeterd; 'Quo Vadis' betekend 'waar gaat gij heen'. 'Goede reis' vond ik zeker zo toepasselijk, maar is blijkbaar onjuist.


Datum: 09-02-2007
Naam: Peter Markus  
img

Tegenover van waar de Gestelsestraat op de Hoogstraat uitkwam was in de vijftiger jaren een open stukje land. Als ik me niet vergis, was daar een huis afgebrand. De jeugd had veel plezier op dat veldje met gaten graven enz. Het werd het Pennings veldje genoemd, waarschijnlijk omdat het op de achtertuin van Pennings uitkeek.


Datum: 10-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Ok Giovanni, ik was even in de war met Wolff. De Galvano zat inderdaad tegenover de cafetaria van Spaninks. De rest klopt wel, behalve Van Eerd, want die bakkerij zou nu midden op de Rivierstraat staan.


Datum: 10-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Maar nu weten we nog steeds niet waar De Pelikaan precies zat.
Op het veldje van Pennings mochten we van meneer Van Poppel niet komen. Hij kon precies zien wie op het veldje kwamen. Het grensde ook aan zijn huis. Ik kan mij ondanks dat alles niet herinneren dat ik daarvoor ooit een reprimande moest incasseren.


Datum: 10-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Die meneer Van Poppel, Tuur, was ook een van de fijnste leraren die ik ooit heb gehad. Jammer dat hij zo vlug wegging van de H. Hartschool.


Datum: 11-02-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

Galvano zat op de Hoogstraat 95-105, volgens informatie van een oud medewerker van Galvano.


Datum: 11-02-2007
Naam: Jeannette Wassink  
img

Klopt Fanny, mijn broer heeft er bijna veertig jaar gewerkt!


Datum: 12-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Precies zoals ik ook al zei, Fanny en Jeanette, Galvano zat tegenover de cafetaria (vroeger nog friettent) van Spaninks. Nu staat op die plek van de cafetaria AH.


Datum: 18-04-2007
Naam: Jean-Paul van Eerd  
img

Het adres van bakkerij Van Eerd was Hoogstraat 125, op de hoek van de Rivierstraat. De Rivierstraat was daar erg smal. Daarom moest Hoogstraat 125 afgebroken worden en is bakker Van Eerd verhuisd naar de Jan van Riebeecklaan in Tongelre.


Datum: 03-06-2007
Naam: Giel van Raamsdonk  
img

Naast het veldje van Pennings stonden twee grotere huizen, met in het eerste pand een kleine kruidenierswinkel en daarnaast zat de Pelikaan.


Datum: 03-06-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Op de kruising Edenstraat-Mauritsstraat, waar nu het bankgebouw staat, stond vroeger de noodkerk van de H. Hartkerk. In deze ruimte zat vroeger de Pelikaan busgarage met Joep Verbiezen als directeur. Begin jaren 50 is hij met zijn gezin naar Nieuw Zeeland vertrokken. Einde Pelikaan op deze plaats.


Datum: 03-06-2007
Naam: Anne Troost  
img

Will, als je het eerste commentaar leest, zie je dat je abuis bent. De oprichter, de heer Scheijvens, is van het begin tot aan de verkoop van de onderneming op de Tongelresestraat directeur geweest. Op de Tongelresestraat heb ik hem persoonlijk gekend.


Datum: 10-06-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Mijn herinnering aan het busbedrijf Scheijvens dateert van zomer 1960. Henkie Scheijvens, zoon van, was onze enige chauffeur tijdens de busreis van een groep leerlingen van het Augustinianum naar Rome. Vijf dagen om er te komen, verblijf van een week in Rome en daarna weer vijf dagen terugreis. Geen autosnelwegen (behalve in Duitsland). En Henkie wist vrijwel overal de weg.


Datum: 19-01-2008
Naam: Anne Troost  
img

Volgens het telefoonboek van 1950 zat het reisbureau De Pelikaan op Hoogstraat 56.


Datum: 06-05-2015
Naam: Theo Need jr.  
img

Ik heb jaren bij Galvano gewerkt als chauffeur op de Bumat-wagen. Galvano zat precies tegenover Bombeeck en die is er nog steeds. Over de Pelikaan: die zat eerst op de Hoogstraat en is later verhuisd naar de Tongelresestraat, in het pand waar later het Drankurgel zat en is volgens mij overgenomen door Van Gerwen uit Veldhoven.


Datum: 08-01-2017
Naam: Arnold Thissen  
img

Ik dacht ook op de Hoogstraat. Mijn oom, Janeke Walraven, is daar jarenlang chauffeur geweest en heeft er nadien een café (de Pelikaan) gehad. Ome Jaan was de schoonvader van voetballer Jan Louwers.


Datum: 08-01-2017
Naam: Sjef van Eijk  
img

In 1953 staat in het bedrijvenboek het Reisbureau de Pelikaan nog genoteerd aan de Hoogstraat 56, in 1964 zijn ze gevestigd aan de Tongelresestraat 36.
Hoogstraat 56 (lang parkeerterrein geweest, nu nieuwbouw) lag schuin tegenover het Rozenknopje, waar Gestelsestraat en Hoogstraat samenkomen.