EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

900

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Arnaudinaplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Jozef, Tivolikerk, noodkerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De noodkerk St. Jozef, Tivoli. (2)

Beschrijving

De voorzijde van de noodkerk St. Jozef aan het Arnaudinaplein.


Geplaatst op

01-08-2005

Reacties:

Datum: 23-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Leuk! Ik kan me dit gebouw nog herinneren,. Toen was het al geen kerk meer, maar er werd 's zondags wel film gedraaid voor de jeugd (Dikke en Dunne enz.). Het was omgeven door een gazen hekwerk en er stonden ook nog andere gebouwen binnen de afrastering, voor de verkenners en de K.A.J. (Katholieke arbeiders Jeugd). Op de rest van het plein dat voorheen ook nog afgerasterd was, was een mooie speeltuin met rolschaatsbaan en voetbalveldje. Wat hebben we daar toch gespeeld tjonge jonge jonge.


Datum: 23-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Ik denk dat je het verenigingsgebouw bedoelt. Zie foto 899, waar een houten skelet te zien is.


Datum: 24-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

De twee gebouwen hebben naast elkaar gestaan. De noodkerk is gebouwd in 1930 en geopend op 30 maart van dat jaar. Het verenigingsgebouw is wat later gebouwd . Er is een foto van de kerk waar een stukje van het houten gebouw op te zien is.


Datum: 18-01-2012
Naam: Marga Verbaal Heesakkers  
img

Toen dit kerkje niet meer als kerk werd gebruikt, het voorste gedeelte was al afgebroken, heeft er vlak na de oorlog een gezin in gewoond met nogal veel kinderen. Ik meende dat zij Kessels of Kesselers heetten. Ik woonde destijds op Arnaudinaplein 23 en ging dikwijls 's morgens daar een meisje halen om mee naar school te nemen.


Datum: 24-08-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

De twee gebouwen stonden beslist niet naast elkaar. Het verenigingsgebouw stond in de noordhoek met de voorzijde naar de Berenstraat. De kerk stond middenop, met de deur, dus de voorzijde, naar het westen. Het altaar moest immers op het oosten gericht staan, zoals de katholieke traditie wilde.
De rode paden van de kerk hebben nog jarenlang in het centrum van de speeltuin Roomsche Bllijdschap gelegen en werden door rolschaatsende kinderen gretig gebruikt. De verkennersgroep Hubertus bouwde op de plek waar ongeveer het priesterkoor was geweest en het altaar had gestaan zijn blokhut onder leiding van hun aalmoezenier pater Guus van Helvoirt.


Datum: 30-09-2015
Naam: Jan Dielissen  
img

Volgens de overlevering ben ik in dit noodkerkje gedoopt (datum helaas onbekend). Mijn ouders woonden sinds 31 juli 1930 in de Poemastraat 42. Op 29 april 1932 zijn we vertrokken naar Breda.


Datum: 04-01-2020
Naam: g v d vorle  
img

Toch even vragen: ik heb een mooie foto van een groep mensen. Die foto is gemaakt [1933?] door Foto ELI Arnoudinaplein 32, gestempeld achter op de foto. Maar wat mij opviel was dat de naam met een O werd geschreven. Waarom is dit? .


Datum: 08-01-2020
Naam: Tini van Rooij  
img

Gerard ik denk dat het gewoon een vaudje is van de fotograaf. Het plein is genoemd naar Arnaudina Hoevenaars, een van de laatste bewoners van kasteel Geldrop. Waarom het plein naar haar genoemd was laat zich raden, zal wel met geld te maken hebben gehad.