EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8173

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Panoramafoto uit het archief Technische Bedrijven

Beschrijving

Deze foto verduidelijkt de ligging van de steenfabriek ten opzichte van de Philipstoren. De rode cirkels geven aan waar de bommen ingeslagen waren.


Geplaatst op

25-12-2006

Reacties:

Datum: 27-12-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Een hele mooie foto Fanny. Ik herken met de klok mee beginnend om 12 uur: Helemaal boven een klein horizontaal streepje Bakers Raaijmakers, dan de schoorsteen van de Luciferfabriek, de wit ogende daken de Kabelstraat, dan de Lijmbeekstraat, onder de Luciferfabriek het belastingkantoor, rechts daarvan het Eindje en het Dwarseindje, De Philipsfabrieken aan de Parallelweg (nu Mathildelaan), het Philips hoofdkantoor (nu Admirant), links daarvan Emmasingel met de huidige Witte Dame en daaronder het eerste Philips fabriekje. Het gebouw links daarvan ken ik niet maar daaronder het Rembrandt Theater, de Vrijstraat, de Kleine Berg, de Willemstraat Het Belze Lijntje, de gaarkeuken, de Gagelstraat, de Elisabethlaan, het Philips Stadion en de spoorlijn naar het noorden. Ik mis de steenfabriek. Moet in de buurt van de Steenstraat geweest zijn, ten noorden van Bakers Raaijmakers, dacht ik.


Datum: 28-12-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Als je op de luchtfoto uit 1942 kijkt, foto 55, is er langs de Steenstraat geen steenfabriek meer te bekennen. Die langs de Boschdijk is echter duidelijk te herkennen.


Datum: 28-12-2006
Naam: Han van Melis  
img

Ok Tini maar goed dat wij het over de plaats van de steenfabriek aan de Steenstraat hebben.


Datum: 28-12-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In mijn tijd, dan heb ik het over de jaren dat ik mijn a-radius verlengde, zo rond 1935, stond er op de Steenstraat, alleen aan de rechterkant vanuit de Lijmbeekstraat gezien, een klein huisje waar de krantenbezorger Van Meulen in woonde. En een buschauffeur van de B.B.A. Waar de steenfabriek gestaan heeft was niets meer van te zien, het was een rouwassie tot aan het Scheerkwastterrein. De Steenstraat was verhard met gruis van de Budel zinkfabriek (heb ik mij laten vertellen toentertijd).


Datum: 14-01-2007
Naam: Johan Boogers  
img

De steenfabriek aan de Steenstraat werd begin jaren dertig van de vorige eeuw afgebroken en héél véél later zijn hier huizen en flats gebouwd. Een en ander afwijkend van de oorspronkelijke plannen van Philips eind jaren twintig (zie foto 914).


Datum: 19-06-2008
Naam: Jan Jegerings  

Verkeerde Philipstoren! Vanuit de klokkentoren zou het wel mogelijk zijn om de plaats van de steenfabriek te zien. zie foto 1226 (met beschrijving) en foto 15085.


Datum: 20-06-2008
Naam: Huub de Mul  
img

Het gebouw is van 1925 en aangegeven als Hulpgebouw voor Kantoren. Vanaf het begin is daarin gevestigd de Centrale Inkoop ofwel de Inkoopcentrale. Ik neem aan dat na de verbouwing van de Bedrijfsschool, die midden 50er jaren een zijvleugel kreeg, de inmiddels genoemde Afdeling Inkoop daar naar toe verhuisde.


Datum: 20-06-2008
Naam: Johan Boogers  
img

De afdeling Inkoop heeft inderdaad vele jaren in gebouw OA op de hoek van de Frederiklaan / Kastanjelaan gezeten. Daarna geheel of gedeeltelijk in het gebouw HBU(?) op de hoek van de Hoogstraat / Rondweg en is uiteindelijk rond 1990 verhuisd naar de nieuwbouw van gebouw TAM op Strijp2. Zat daar nog toen ik in 1994 de Company verliet.