EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

791

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bestuurlijk Eindhoven

Onderwerp 2.:

Burgemeester en Wethouders

Onderwerp 3.:

B&W Eindhoven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Onze Burgemeesters (02): H.A.Pulles

Beschrijving

Installatie van dhr. H.A. Pulles als N.S.B. burgemeester van Eindhoven in het van Abbe museum. Hier houdt de nieuwe burgemeester zijn installatierede. Links en rechts naast hem o.a. de wethouders; v.d.Putt, Verhagen, van Engeland en Buskens. (RHCe 0064881)


Geplaatst op

19-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-06-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Op de linker ingelijste foto Hitler de Duitsche leider, op de rechter foto de leider van de Nederlansche NSB Mussert.


Datum: 30-06-2008
Naam: Jan Jegerings  

Waarom is er zo weinig bekend over hetgeen Pulles Eindhoven heeft aangedaan?


Datum: 01-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Alleen de wethouder Buskens kan ik me niet meer herinneringen, wel de anderen.


Datum: 01-07-2008
Naam: RenĂ© Teunissen  
img

Ik weet niet hoeveel kinderen hij heeft gehad, maar ik heb een zoon van hem gekend, die in niets op zijn vader leek. Die zoon, te vroeg overleden, was chirurg in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel.


Datum: 01-07-2008
Naam: Johan.van.Proosdij ( IJsselstein )  
img

Na de oorlog, toen hij zijn straf had uitgezeten, woonde hij in de bossen bij Lieshout, wij woonden aan de overkant van hem. Als kind van zeven speelde ik nog met zijn zoontje, en heb mijn zieke hond eens aan hem laten zien.


Datum: 19-10-2008
Naam: Hans van Melis  
img

J.L. Van Engeland (oud burgemeester van tongelre), P.P.J.A. van der Putt (Zie ook foto 790), ; A.J. Verhagen en F.K. Buskens waren de zittende wethouders. Op 23 April 1942 ontslagen en vervangen door de nsb-ers Hermens, Seegers, De Bont, en Apeldoorn. Verhagen stierf een maand later de andere 3 traden op 18-9-1944 weer in functie in de noodraad.
Nu de hamvraag waarom van der Puttlyceum?


Datum: 19-10-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Peter van der Putt was wethouder van Onderwijs in Eindhoven. Bovendien was hij voorzitter van "Ons Middelbaar Onderwijs". Hij stierf in 1957 en het Van der Putt College werd opgericht in 1957...


Datum: 02-05-2011
Naam: K. vd Hoeven  
img

Hub Pulles stond model voor dokter Vlimmen, het bekende boek (en films) van Roothaert.


Datum: 25-08-2011
Naam: ten Kate  
img

Pulles zat inderdaad bij de verkeerde club, maar was een man met het hart op de goed plaats. Hij zette zich af tegen het "slappe" beleid in Den Haag. Die waren volgens hem schuld aan de oorlog in Nederland. Zij hadden Nederland in de tijd van het gebroken geweertje steeds zwakker gemaakt. Ook had hij niets met het koningshuis en het geloof. Pulles was een eigenwijze veearts met soms hele rare trekjes. Maar het was een oprecht mens, die op kwam voor de mensen in Eindhoven. Mij opa heeft hem goed gekend uit de tijd dat hij nog veearts was.


Datum: 31-12-2012
Naam: Gerard Strijards  
img

Pulles was inderdaad "ene aorige", een vreemde en wereldvreemde mens, zoals de Zuid-Oost Brabantse uitdrukking luidt. Roothaert nam hem als model voor de Dr Vlimmen-trilogie, waarbij het levenslot wordt geschetst van een veearts in de omgeving van Deurne, die grote moeite heeft met het Kempische katholicisme en de Brabantse "aard" die daarvan de resultante is. Pulles vestigde zich als veearts te Eindhoven; hij solliciteerde als onderdirecteur van het Eindhovense slachthuis. Hij werd keer op keer gepasseerd, hoezeer zijn academische opleiding en promotie alsmede zijn veeartsenijkundige prestaties hem objectiveerbaar deden uitsteken boven alle andere concurrenten. Hij weet dat aan de in die dagen oppermachtige Rooms-Katholieke Staatspartij, die de Eindhovense Raad volkomen domineerde en iedere minderheid dooddrukte. Pulles kon inderdaad niet accorderen met de geestelijkheid, net als Dr Vlimmen, en lag met name overhoop met de Deken Maas. Uit die rancune, en niet zo zeer uit een bepaald welgedefinieerd staatkundig inzicht, sloot Pulles zich aan bij de NSB. Daar was beslist niet veel intellectueel potentieel aanwezig. Pulles zag zich tot zijn eigen verbazing omhoogschieten in de rangen. Zo werd hij plotseling Burgemeester van Eindhoven. Met ingang van 1 februari 1942. Zijn installatierede wekte veel opzien en misbaar, juist in fascistische kring. Pulles wilde de Nationaal-Socialistische rassenleer demonstreren -- de juistheid ervan -- aan de hand van zijn veterinaire inzicht dat bepaalde koeien het op zandgrond beter deden dan andere: roodbonte deden het in Kempenland beter dan zwartbonte en hadden betere melkgiften. Dat bewees de gegrondheid van de theorie dat "bloed" en "bodem" nauw samenhangende polariteiten waren zoals de Führer Aller Germanen, Hitler, terecht steeds weer benadrukte bij zijn geopolitiek. Ariërs hadden daarom als beter ras ook recht op het beste "Lebensraum". Deze bijzonder merkwaardige metafoor wekte besmuikte hilariteit onder de toehoorders, maar bij Mussert en Van Geelkerken, prominente NSB-ers, grote verontwaardiging. De Sonderbevollmächtigde vertegenwoordiger voor Seysz Inquart onderbrak de gloednieuwe burgemeester met de uitroep "Seien Sie doch ernstig!" maar Pulles ging onverdroten voort. Hij moest er later ook voor op het matje komen. Pulles was genoodzaakt de heer Beel kort daarop ontslag te verlenen als Hoofd Sociale Zaken op het Gemeentehuis, Beel, de latere Minister-President van de Rooms-Rode coalitie tijdens de wederopbouwjaren vlak na de wereldoorlog. Beel duchtte dat Pulles hem toch wel de laan uit zou sturen wegens ruzie met de NSB ten aanzien van het sociaal ondersteuningsbeleid van grotere gezinnen, een typisch katholiek politiek desideratum uit die dagen. Beel zag Pulles inderdaad min of meer als de dorpsgek, niet als een kwaadaardig mens.


Datum: 01-01-2013
Naam: Wil van Hout  
img

In elk mens zit wel iets goeds, maar laten we a.u.b. deze figuren geen standbeeld geven door alleen maar de goede dingen naar voren te halen. Het waren zonder uitzondering mensen waar je tijdens de oorlog liefst uit de buurt kon blijven en vooral geen eigen mening moest ventileren. Mondje dicht of achter een stroomdraadje,. een eerlijk proces was helemaal uit de boze.


Datum: 01-01-2013
Naam: Gerard Strijards  
img

Pulles is natuurlijk ook berecht en wel strafrechtelijk. Hij werd ondermeer vervolgd voor het misdrijf : "hulp aan den vijand verlenen in tijd van oorlog". Het is dus niet zo, dat hij alleen maar "gezuiverd" is of berecht voor een bijzonder tuchtrechtelijk tribunaal, zoals zoveel anderen. Maar zelfs de strafrechter nam aan dat Pulles, die voor weinig anders belangstelling had dan alleen de veeartsenijkunde, de politieke, juridische en maatschappelijke strekking van zijn optreden als NSB-burgemeester de wederrechtelijke aard van zijn bestuursdaden niet helemaal goed voor ogen had gehad. Pulles gaf dat ook ruiterlijk toe. Hij was geen politicus, zei hij. Hij deed, net als Mussert, er een beroep op dat hij, subjectief, gemeend had de Nederlandse belangen het beste te dienen door de bezetter in bepaalde opzichten van dienst te zijn, door mee te werken aan administratieve taken -- zoals de uitvoering van de nieuwe ziekenfondswetgeving -- en de waarborging van de volksgezondheid ingevolge de nieuwe quarantaineregelingen. Hij deed dus een beroep op verontschuldigbare dwaling omtrent de feiten en omtrent het recht, ondermeer, dat hij, na de capitulatie door Generaal Winkelman, had gedacht dat het Koninkrijk niet langer in staat van oorlog was met het Duitse Rijk en dat hij geen verschil had gekend tussen een militaire territoriale capitulatie en een integrale regeringscapitulatie: de laatste is nooit tot standgekomen, de eerste wel. Daarom kon hij ook, zo zei hij -- bij monde van zijn verdediger, uiteraard -- nooit het subjectief opzet hebben gehad om "de vijand" van dienst te zijn: want na de capitulatie wás er, zijn bedunkens, geen oorlog, maar dus ook geen "vijand" meer in juridische zin. De strafrechter heeft dat verweer verworpen, maar diens motivering van de verwerpingsbeslissing was juridisch niet erg sterk. Dat is ook, bij overtuigingsdaders, heel erg moeilijk: er zijn nu eenmaal zeer eigenaardige overtuigingen. Maar die zijn wél oprecht en innig gemeend. Ook Mussert was oprecht in zijn politieke overtuigingen. Die waren zeer primitief. Nederland zou naar de verdommenis gaan tenzij met Duitsland zou worden samengewerkt. Hij was een brilliant waterstaatkundig ingenieur. Hij miste ieder politiek overzicht. Net als Pulles. Mensen geloven nu eenmaal, wat ze graag willen geloven. Dat mag fout zijn, maar menselijk is het wel. Daarom is Pulles, ook in de juridische handboeken, een schoolvoorbeeld van onoverwinnelijke maar onverschoonbare rechtsdwaling. Die niet kon leiden tot ontslag van alle rechtsvervolging, dat weer niet. Met dat vast te stellen verdedigt men figuren als Pulles en Mussert niet. Men maakt hun handelen alleen begrijpelijk. Maar niet intersubjectief aanvaardbaar. "That a man is a sincere Mormon, makes him better. That a man is a sincere Satanist, makes him worse". Aldus Marc Twain reeds.


Datum: 02-01-2013
Naam: Madelon van der Zuijlen  
img

Mijn grootvader, ook dierenarts kende Pulles heel goed en heeft altijd goed over hem gesproken. Het feit dat deze voor de NSB had gekozen, was meer een daad tegen de Rooms-Katholieke Staatspartij en alles wat daarom heen hing. Ze waren voor de oorlog oppermachtig en echt bepaalde alles! Niet alleen Pulles, maar velen ergerden zich hier dood aan, maar konden niets anders dan meegaan in het systeem. Pulles was hier helemaal, maar dan ook helemaal klaar mee. Je moet het ook zien in die tijdgeest van de jaren '20 / '30 in Brabant. Pulles was wat dat betreft een democraat.


Datum: 02-01-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Ik moet er niet aan denken dat die z.g. goei mensen hier nog rond zouden lopen in hun hoedanigheid. Ze waren levensgevaarlijk voor de goedwillende Nederlandse bevolking. Ik maak er dan ook hierna geen woord meer aan vuil, want dat zijn ze doodeenvoudig niet waard..


Datum: 03-01-2013
Naam: L ten Kate  
img

Ik wil hier toch nog even een opmerking plaatsen, daar het "veroordelen' en het "generaliseren" tussen goed en kwaad, mij iets te makkelijk gaat. Nederland is niet ten onder gegaan aan de NSB, laten we dit even voorop stellen. Nederland is in mijn perceptie ondergegaan door een politiek- klimaat in de jaren '20 en '30 van het 'gebroken geweertje' en dezelfde fout maken we overigens nu weer, met de enorme bezuinigingen op Defensie. Mijn opa was beroeps- Marinier en is gesneuveld bij de maasbruggen in Rotterdam op 14 mei 1940. Nederland was voor de oorlog eerder pro-Duits en anti- joods, behoorlijk rechts zou ik het noemen. Na de oorlog hadden alle "goede" Nederlanders opeens in het verzet gezeten. Dat waren dezelfde 'goede' Nederlanders die in Indonesie de oorlogsmisdaden uitvoerden. Iedereen had zogenaamd gevochten tegen de Duitsers, tegen het kwade. Niets is helaas minder waar. Er is géén land op de wereld, dat meer SSers heeft geleverd aan de Waffen SS dan Nederland. Er is geen land op de wereld, waarbij de jodenvervolging (mede te danken aan de Nederlandse politie) zo soepel verliep en met zulke grote getalen als in Nederland. Het verzet in Nederland was minimaal! Even voor de duidelijkheid, ik heb niets met de NSB of welke vorm van rechtsextremisme dan ook. Maar een man als Pulles wegzetten als de doorgwinterde nazi, gaat me echt te ver en schiet mij ook in het verkeerde keelgat. En kenden de mensen die hier zo fel reageren Pulles? Of is het zoals helaas vaak, reageren zonder de feiten te kennen. Mijn opa én mijn vader hebben Pulles goed gekend!
=== Hierbij sluiten wij de discussie betrefffende Pulles. Eindhoven in Beeld is geen opinie-site. (Red.) ===