EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7474

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Strijp 1 / S

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips-gebouw SEH

Beschrijving

Staat op het punt afgebroken te worden. Weer een stukje Strijp I weg. Rechts zien we, ter oriëntatie, nog een stukje torengebouw langs het spoor.


Geplaatst op

23-11-2005

Reacties:

Datum: 24-11-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik geloof dat in dit gebouw de chemische jongens van de philitefabriek zaten.


Datum: 24-11-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

In het lage gebouw links van SEH is gebouw SFO. Hierin zit nu PGE galvanische afdeling. Veel van hun werk bestaat uit verchromen, vernikkelen, anodiseren, beitsen, passiveren e.d.


Datum: 24-11-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Mari, uit die rotzooi kun je beter wegblijven. Mijn vader heeft vroeger bij afdeling Metaalwaren gewerkt met die spullen en kreeg er eczeem van.


Datum: 24-11-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ik moet verder vertellen, verzilveren, vergulden, autokalytisch polijsten, ontvetten, zwarten.
En Ap, je moest daar inderdaad uitkijken, het leek mij altijd zeer ongezond werk. Ik heb veel inkoopbestellingen daar geplaatst in mijn Philips-carrière.


Datum: 25-11-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Dat het ongezond was, was ook te zien aan de mensen die daar werkten. In de periode dat ik bij PMF werkte op SEFF II dit kantoor lag boven de galvanisatie- en vernikkelinrichting. Hier op SEFF II zat Metaalwaren. Op SAN zat het onderdeel Philite. Als wij naar buiten gingen om naar de kantine te gaan, kwamen we ze tegen. Sommigen hadden gewoon een gele huidskleur. En de geur die daar hing. Smerig!


Datum: 17-02-2007
Naam: Paul van Maurik  
img

Mijn grootvader Wim van de Ven heeft daar jaren gewerkt aan de zinkstraat, als ik me niet vergis. Ik heb zelf die nieuwe afdeling meeverhuisd vanuit dit oude gebouw. Was zeer interessant werk maar het stonk daar erg naar zuur en dergelijke. Het zal ongeveer 20 jaar geleden zijn denk ik.


Datum: 15-03-2007
Naam: Bart (?)  
img

SEH is nu bijna helemaal afgebroken, alleen van de begane grond staat nog een klein deel overeind (onder een laag puin). Foto('s) volgen later.


Datum: 12-09-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Hoe konden ze bij de verkoop aan de huidige eigenaren een schone grond verklaring krijgen en overleggen? Elk galvanisch bedrijf heeft grote grondverontreigeningen.


Datum: 13-09-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Bij de Philite-fabriek kreeg het personeel extra melkbonnen. Dan konden ze er beter tegen, werd er gezegd.


Datum: 02-02-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Ook ik heb begin 60er jaren wel eens rondgestruind bij die galvaniseerinrichtingen. Er liep daar een man rond met een totaal verminkt gezicht. Hij was nl. een keer voorover in zo'n bak met galvanische zuren gevallen. Ikzelf werkte op de afdeling metaalwaren (stempelmakerij) b.g. van SAN of was het SKL?


Datum: 13-02-2008
Naam: Gerrit Goosen  
img

Die man met dat totaal verminkte gezicht is niet voorover gevallen in zo'n bak met galvanische zuren. Deze man heeft z'n gezicht zwaar verminkt tijdens een aanval op het schip waarop hij voer tijdens WO II. Ik geloof dat het een Engelse matroos was. Dan nog even dit: galvanische zuren bestaan niet! Bovendien heb ik er 40 jaar gewerkt, ik ben niet geel, m'n gezicht ziet er nog goed uit en al die verhalen over dat gevaarlijke en vieze werk zijn fabels.


Datum: 14-02-2008
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Galvanisatie is het opbrengen van metalen door elektriciteit. Maar dat er met gevaarlijke stoffen werd gewerkt, is een feit. Er werd vernikkeld, verchroomd en verzinkt. En soms werd er ook verguld. Dit gebeurde voor onderdelen die extra beschermd moesten worden of om de geleidingswaarde van het onderdeel te versterken. Er werd gewerkt met zwavelzuur, kaliumchloride, kaliumhydroxide en cyanidische oplosmiddelen. Niet voor niets is tegenwoordig het werken met deze stoffen onder strenge veiligheidsvoorwaarden. Men wist toen niet beter, maar nu zou het onmogelijk zijn op deze manier te werken.


Datum: 15-02-2008
Naam: Gerrit Goosen  
img

Waarom willen mensen die niet chemisch onderlegd zijn toch de chemische nomenclatuur gebruiken en dan nog fout ook. Dat schept alleen maar verwarring en zet mensen op het verkeerde been.
Wat is er bv. mis met kaliumchloride en wat zijn in godsnaam cyanidische oplosmiddelen? Cyaniden zijn zouten van blauwzuur en zijn zeer giftig. Het zijn geen oplosmiddelen maar je kunt ze wel in water oplossen. Je krijgt dan een cyanidische oplossing die gebruikt voor voor elektrische geleiding in elektrolyten. Verder wordt het gebruikt in ontvettingsmiddelen. Natuurlijk zijn deze stoffen bij ondeskundig gebruik gevaarlijk. Maar om te stellen dat we dat in de jaren zestig niet wisten, is beslist niet waar. Honderd jaar geleden waren deze stoffen al bekend en werden ze gebruikt. Elk schoolkind dat een paar scheikundelessen heeft gevolgd kent deze stoffen en hun gevaren. Dat is nu zo en dat was in de jaren zestig ook zo.


Datum: 15-02-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Heer Goosen verklaar en leg dan uit met welke zuren de te behandelen producten werden behandeld? Heb bij Chroomwerk Nederland gewerkt en daar sprak de leiding toch echt van loogbaden. Heb ook bij DAF met cyanide gewerkt. Vanwaar al die waarschuwingen met doodshoofden? Loog is en blijft gevaarlijk, misschien niet zo gevaarlijk als veel mensen denken, maar toch.


Datum: 16-02-2008
Naam: Gerrit Goosen  
img

Johan, de zuren die in de voorbehandeling worden gebruikt zijn vaak zwavelzuur, salpeterzuur etc. In verchroombaden zit chroomzuur en in nikkelbaden zit bv. zoutzuur en zwavelzuur. Veel belangrijker zijn natuurlijk de nikkelzouten, sulfaten en chlorides die er ook inzitten. Angst voor chemie is iets wat leken hebben. Als je goed bent geïnformeerd en geïnstrueerd dan hoef je geen angst te hebben omdat je weet waarmee je werkt en hoe je ermee moet omgaan. Zuren schrikken mensen vaak af. Dat is niet terecht. Vele andere stoffen zijn veel gevaarlijker en vaak verraderlijk. Loog is een oplossing van hydroxiden in water. Het is gevaarlijk voor de ogen en de huid. Met goede beschermingsmiddelen is er prima mee te werken. Waarschuwingssymbolen zijn verplicht. Doodshoofden staan voor giftig en voor basen en zuren zijn andere symbolen van toepassing.


Datum: 07-07-2013
Naam: Tinus van de Ven  
img

Ik wil even reageren op de galvanieverhalen. Ik heb er 47 jaar gewerkt van 1961 tot en met 2008 en ik moet zeggen met alle plezier. Het stinken was in de beginjaren wel erg, maar dat werd met de jaren steeds beter. Of het nu zo ongezond was, kan ik niet zeggen. Ik ken diverse mensen die daar gewerkt hebben en nu al ver in de tachtig zijn. Er is zelfs nog een man van ruim 100 in leven. Ik heb in die 47 jaar ook maar weinig ernstige ongevallen meegemaakt. En ik heb er altijd een fijne tijd gehad. Maar ja, onbekend maakt onbemind.


Datum: 03-08-2013
Naam: Tinus van de Ven  
img

De man met het verminkte gezicht waar iemand op reageerde heette Koos Maat. Ik heb enkele jaren met hem gewerkt aan de vernikkelautomaat. Dat was een van de eerste automaten voor vernikkelen, de Canning,


Datum: 31-08-2017
Naam: Frans Klerks  
img

Zover ik weet, en ik heb van 1962 tot 1998 op SAI en II gewerkt, werd er op SEH gewerkt door grondstoffen te mengen waar dan o.a. printplaten van werden gemaakt. Wel weer in een ander gebouw op Strijp S, maken en werken met vele soorten lijm, maken en werken met rubber voor aandrijfsnaren, het onderzoeken en ontwikkelen van diverse soorten plastics, en er was een kunststoffenlaboratorium en een werkplaats.
Ook de directie met zijn staf zaten in dit gebouw.
De Galvanie waar met milieu onvriendelijke stoffen werd gewerkt is nog net op de foto te zien links onderaan. Op SA I en II, ook wel Philite genoemd, werd met bakeliet gewerkt.
Een weetje dat nog niet iedereen bekend is dat Strijp S, Strijp R en Strijp T gevolgd zouden worden met Strijp P en Strijp IJ, die samen de letters STRIJP vormden.