EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

720

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Oude situatie Dommel, Stadsgracht en omgeving.

Beschrijving

Het is somtijds verwarrend en vaker onduidelijk hoe een situatie is geweest. Dat geldt zeker voor het stroomgebied van Stadsgracht en Dommel. Terwijl de ingrijpendste wijzigingen daar toch vrij recent plaats vonden. En omdat we beschikken over luchtfoto's van 26 dec 1944 hebben we dat gebied uitgeknipt en voorzien van een aantal herkenningspunten. Kijk vooral op de 'groot formaat' versie. Maar let op, niet alleen werd de Dommel enigszins verlegd, dat was ook het geval met enkele wegen. Overigens we weten niet 100 % zeker of de straatnamen 't College en Smalle Haven exact juist zijn geplaatst. En voor opmerkingen houden we ons aanbevolen.


Geplaatst op

07-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als ik het goed heb was het vroegere (foto 1919) distributiekantoor gevestigd aan het het College, wat parallel aan de achterkant van de Ten Hagestraat liep. De Smalle Haven liep vanaf de Ten Hagestraat, met het laatste stuk haaks, uitkomend op het Stratumseind. Waar op de hoek de schoenwinkel van Timmermans was.


Datum: 08-08-2006
Naam: Hans Vlemmings  
img

Ik ken deze omgeving goed want ik heb mijn kindertijd doorgebracht op de Stratumsedijk 21b (bovenhuis garage Vlemmings), van 1950 tot 1964. Ik ben geboren op 16/10/46. Ik herinner mij nog hoe jaarlijks de parade (met tanks!) over de Stratumsedijk (richting Bilderdijkstraat en Wal) trok die toen nog niet was geasfalteerd maar kasseien had. Op het Stratumseind tussen de twee bruggen had je allerlei winkels zoals de boekenwinkel, visboer, bakker, Lamers de groenteboer (op de 'plekhoek, zuid-oost zijde brug aan stadskant), daartegenover kruidenier Dings-Laats. Ietsje verder, richting stad zaten twee slagers, waarvan een van mijn oudtante Marietje Weijtens-Janssen. Ik liep elke dag langs de route Stratumseind-Smalle Haven-Ten Hagestraat naar de Montessorikleuterschool achter het Binnenziekenhuis aan het Genderstraatje. Ik was toen 4-6 jaar, dus dat was in 1950-1952. Er was een plek in de bocht van de Smalle Haven waar een waterpoel was, waarschijnlijk een bomkrater. Er was een ijzerwinkel op de hoek van de Smalle Haven en de trottoirs hadden van die zwarte langwerpige tegels met ruitjes. Veel huizen hadden nog 'stoepen' van natuursteen met stenen paaltjes en kettingen waaraan je kon zwieren. Aan de molenstraat was een leerlooierij waar altijd een smerige stank uit kwam. Op de hoek van de Molenstraat en het Stratumseind woonde, ergens boven, die NSB-er. Ik dacht dat daarmee de oorlogs-burgemeester van Eindhoven werd bedoeld die natuurlijk met de nek werd aangekeken.
Ik heb ook, op een van mijn wandelingen terug van school gezien dat een paard van een melkboer, dat aangereden was door een auto, werd afgemaakt door een agent met zijn pistool. Dat gebeurde op de hoek van het Begijnenhof en het Stratumseind. Die dag liep ik dus niet terug door de Smalle Haven. Over paarden sprekend, je had ook de paardenstallen van van Gend en Loos op de Wal bij de hoek met de Vrijstraat. Een flinke stank die daarvanaf kwam. Je had ook een speciale man van de gemeentereiniging die met een soort groene bakfiets rondreed om paardenpoep op te scheppen. Ik neem aan dat die gerecycled werd.


Datum: 09-08-2008
Naam: Harry  
img

Beste Hans Vlemmings,
Interessant wat je hier allemaal beschrijft, ik herken daarin nog veel. Weet je hoe die ijzerwinkel op de hoek van de Smalle Haven heette? Van Wageningen of van Waegeningen. Daar werkte in de jaren vijftig o.a. een zoon van Harry van Beek die langs het Eindhovens Kanaal (nabij Braat Bouwstoffen) een kolenzaak hadden met als bedrijfsleider een zekere Rijkers. Vanaf 1953 werd samen met mijn vader ook een betonfabriek gestart in de Gabriél Metsulaan. Een andere zoon: Jacq van Beek werkte als administrateur op het kantoor en werd (als ik me niet vergis) de latere burgemeester van Waalre.