EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7069

Bijdrager:

Jaar:

1925

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Overige Bijzondere / Bekende Eindhovenaren

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bekende Eindhovenaren van weleer (circa 1925)

Beschrijving

Wie kent ze? Foto uit circa 1920/1930. Midden-boven: Graad Vlemmix, bekend Eindhovens wielrenner. Rechts: Piet en Annie v.d. Broek van het hotel op de hoek Willemstraat/Emmasingel (naam hotel?), Links: dhr. en mevr. Van Gelder (ouders van voetballer/manager Ben van Gelder van PSV). Onder-midden: onbekend.


Geplaatst op

04-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Hotel Marshall (foto 3129). Volgens Jan Wolfs (onze Canadese wielrencorrespondent) zat er ooit een wielrenner Vriens in hetzelfde café. Wil (onze Eindhovense wielrencorrespondent), dit is Vlemmix die ooit in het café op de hoek van de Boschdijk - Kronehoefstraat zat. Zouden van Gelder en Piet van de Broek ook hard gefietst hebben?


Datum: 04-11-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Ja, ik heb zelf Graard Vemmix ook gekend, hij had vroeger bij de Oude Toren een café. Mijn vader kocht mijn eerste (tweedehandse) racefiets van Graard Vlemmix. Zijn schoonzoon was Jan Klip bestuurslid van W C Het Zuiden. Willie Vriens woonde op de hoek Willemstraat en Emmasingel, Hotel Marshall. Later had Willie een bar in de noodwinkels Hooghuisstraat.


Datum: 04-11-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Deze foto is van 1925. Willie Vriens en Hotel Marshall waar ik over schreef was 1952-1959


Datum: 23-02-2007
Naam: Geert Vlemmix  
img

Ik ben naar opa vernoemd, mijn naam is Geert Vlemmix, zijn kleinzoon, en zoon van Piet Vlemmix, (oud-penningmeester en erelid van EVV (voetbal).


Datum: 23-09-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Piet en Annie van den Broek hebben later café De Valk op de hoek van de De Vriesstraat en de Kruisstraat geëxploiteerd.


Datum: 18-11-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

En de naam van het café op de hoek Willemstraat / Emmasingel was "De vijf ringen". Pas later is het "Marchal" geworden.
(Bron: Toos van den Broek, rechts op foto 7070)


Datum: 14-11-2013
Naam: Christ van Leest  
img

In familieverhalen heb ik altijd gehoord dat in de tijd van "de vijf ringen" mijn opa daar een tijd de kroegbaas is geweest. Jan van Leest. Wie weet?


Datum: 09-01-2016
Naam: Wil Rovers  
img

Ik ben op zoek naar een echtpaar, Piet Feijen en Elizabeth Feijen-Rovers. Zij zouden in 1914 de eigenaars zijn geweest van café de 5 ringen, gelegen aan de Emmasingel. Er is in alle verhalen ook nog sprake van een kaatsbaan achter. Mijn opa en oma zijn in augustus 1914 uit België moeten vluchten met hun 5 kinderen en ze zijn in Eindhoven terechtgekomen bij een zuster van mijn opa, Elizabeth Feijen-Rovers dus. Daar hebben ze enige tijd achter in het café gebivakkeerd; uiteindelijk is de hele familie in Eindhoven gebleven, in België bleek alles te zijn weggeroofd. Ik ken de verhalen alleen maar van heel vroeger, en mijn ooms en tantes waren nog klein, dus..... Wie weet of ze inderdaad de eigenaars waren van dat café?


Datum: 10-01-2016
Naam: Sjef van Eijk  
img

In het Eindhovense bevolkingsregister 1921-1938 staat het echtpaar Feijen-Rovers ingeschreven op Willemstraat 2 (het pand op de hoek met de Emmasingel) en zijn beroep was caféhouder. Feijen was overigens een Belg, geboren in Brussel. Zijn vrouw kwam uit Leiden, waar ze in 1897 getrouwd zijn. In het bevolkingsregister van 1910-1920 staat het echtpaar eerst ingeschreven aan de Vrijstraat en was hij koperslager. Het adres wordt later gewijzigd naar Markt en het beroep naar caféhouder.


Datum: 10-01-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

De naam "De vijf ringen" verwijst naar de 5 ringen in het logo van de Olympische Spelen. Deze naam werd populair naar aanleiding van de Olympische Spelen in 1920 te Antwerpen. Dat deze naam al in 1914 gebruikt werd betwijfel ik. In 1916 werden er geen spelen gehouden vanwege de eerste wereldoorlog.


Datum: 10-01-2016
Naam: Wil van Hout  
img

De wielrenner van Broek woonde voor de laatste wereldoorlog bij zijn ouders op de hoek van de Heemskerkstraat/Van Kinsbergenstraat. Hij was een echte baanrenner, zoals de meeste die een centje wilde verdienen tijdens de crisisjaren. Jan Klip, waar Jan Wolfs over schrijft, was een Helmonder die voor Jan Peeters en Amels uit Valkenswaard de microfoon hanteerde bij wedstrijden. Allemaal heel lang geleden maar evengoed vermeldenswaardig. Amels was van thuis uit een beroepsmilitair, die er voor zorgde dat er in de wintermaanden gefietst kon worden op de Piroc.


Datum: 10-01-2016
Naam: Wil Rovers  
img

Dank je wel, Sjef van Eijk, dat geeft weer meer duidelijkheid. Mijn vader vertelde altijd dat ze enige tijd achter bij een café op een kaatsbaan hebben gewoond bij gebrek aan beter; uiteindelijk zijn ze op de Aalsterweg terecht gekomen, ongeveer waar nu de Boutenslaan begint. Hij vertelde ook dat oom Piet een soort apparaatje had waarmee hij stroom kon opwekken en dat hij dat gebruikte als de klanten te lang bleven plakken: hij zette dan de reling rond de tap onder stroom.... een lichte stroomstoot hielp enorm. Heb het verhaal nooit kunnen plaatsen, maar ik geloof dat het hierin goed past. Mijn vader was toen 4 jaar.
Ik heb ook nog een foto van het echtpaar, wist wel wie ze waren maar de omstandigheden kende ik niet goed. Erg leuk!!!