EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

695

Bijdrager:

Jaar:

1923

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Paradijslaan

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Brandweer

Onderwerp 3.:

Brandweerwagens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
D'n Benz - nieuwe brandweerauto

Beschrijving

Brandweerpersoneel op hun nieuwe Benz tijdens een demonstratie. Foto genomen bij de toenmalige garage aan de Paradijslaan. (RHCe 0010387)
Van 1923 tot 1952 was in het koetshuis van de voormalige marechausseekazerne de brandweer gevestigd. Daar waar nu de imposante roestvrijstalen keuken van fine-dining restaurant Benz at Kazerne staat, stond vroeger Eindhovens eerste gemotoriseerde brandweerspuit, door de manschappen liefkozend ‘D’n Benz’ genoemd. D’n Benz was vanaf 1920 in gebruik en werd bij vele voor Eindhoven beeldbepalende branden ingezet. Zo ook tijdens de oorlog: na het bombardement op 6 december 1942 - bekend als Operatie Oyster, waarbij onder andere de Lichttoren werd getroffen - heeft het vehikel bijna 24 uur onafgebroken staan pompen om de branden te blussen. Uiteindelijk werd D'n Benz in 1946 voor 500 gulden verkocht aan een circus. Meer informatie over D’n Benz is te vinden in het boek ‘De brandweer van de Lichtstad: een kroniek van de gemeentebrandweer Eindhoven’, door P.F.G.H. Snellen en J.H.A.M. Pero. Ik ben ontzettend dankbaar dat we de voormalige marechausseekazerne en naastgelegen loods gemeentereiniging aan de Paradijslaan samen met onze community nieuw leven hebben kunnen inblazen. Dat we het verloederde erfgoed hebben kunnen transformeren tot een parel waarin iedereen welkom is om te eten, drinken, ontmoeten en zelfs slapen, omringd door design.


Geplaatst op

04-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Volledige tekst van het RHC-e: personeel op nieuwe Benz tijdens een demonstratie bij de garage aan de Paradijslaan naast de chauffeur Camille van der Harten.