EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6534

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Poemastraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Poemastraat

Beschrijving

Ongetwijfeld een topstuk uit mijn collectie (maar dat mag ook wel voor de 5000-ste foto van onze website!). De Poemastraat, hier met zicht op de Tijgerstraat, hoorde oorspronkelijk tot het grondgebied van Geldrop als onderdeel van de wijk Tivoli. Pas in 1972 werd Tivoli officieel geannexeerd door Eindhoven al beschouwde iedereen al midden jaren 30 Tivoli als deel van Eindhoven.


Geplaatst op

16-10-2006

Reacties:

Datum: 05-11-2006
Naam: Ria van Rosmalen, USA  
img

Dit is waar wij woonden als kinderen. Ik herinner me de familie De Jonge. Vader werkte bij Philips en ze hadden allemaal meisjes en al de namen begonnen met een J. Ze hadden altijd kippen in de achtertuin en als je ze voedsel bracht, kreeg je altijd een maria-koekje. Is er iemand die de familie kent? En waar zijn ze gebleven?


Datum: 26-11-2006
Naam: Peter ter Borch  
img

Ik ben in 1952 op Poemastraat 13 geboren. Wij woonden naast de familie De Jonge op nummer 11. Ze hadden naast meisjes ook jongens. Hoeveel weet ik even niet, maar herinner me in ieder geval Henk en Jan. Vader De Jonge ging iedere dag te voet naat Philips in Strijp en heeft dat tot zijn pensioen volgehouden. Op nummer 9 woonde de familie R(h)enen. Ander familienamen die ik me herinner zijn Verhoeven (vader was schilder), Van Dulken (nr 17), Vogels, Van Amerongen, De Bruin, Eckendonk, Saris.


Datum: 26-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In deze straat heeft ook nog een bekend beeldend kunstenaar gewoond. Theo Coenen. Bij de afbraak was hij de laatste bewoner omdat er geen passende ruimte voor hem gevonden kon worden.


Datum: 26-11-2006
Naam: Anne Troost  
img

Henk de Jonge woont al jaren in Geldrop. Hij had inderdaad enkele zussen Geesje, Janna en Annie. Geesje en Annie wonen nog steeds in Tivoli.


Datum: 26-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Wat mij opvalt is dat hier, in Geldrop dus, de straatverlichting elektrisch is terwijl wij in de Lichtstad nog tot ruim 30 jaar later de weg moesten zoeken bij gaslicht. De laatste gaslantaarns zijn pas opgeruimd in 1966 toen het aardgas kwam. Hoezo leading in technology?


Datum: 27-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Tini, de wet van de remmende voorsprong. Eindhoven ligt inmiddels weer voor op Geldrop. Met wolkenkrabbers, de Phileas, de rooie Mediamarkt enz. En wat te denken van het rioolstelsel en de verkeersafwikkeling/bewegwijzering in en rond de stad? Da's nog eens technology! Ik heb overigens ergens gehoord dat Nolte de vele palen die Eindhoven nodig had, toen niet kon leveren. Die trailer Geldropse palen was geen probleem;-)


Datum: 21-12-2006
Naam: Hans Lodewijks  
img

Wat een mooie straat vroeger, ik ben in 1953 geboren op nummer 46. Onze buren waren familie V.d Voorden en Dorelijers. Verder herinner ik me families Rozario, V.d Heiden, Scheepers en Van Kaam.


Datum: 21-02-2007
Naam: Ger Dahmen  
img

Ik heb zelf niet in de Poemastraat gewoond, maar in de Sint Romboutstraat. Ik kwam er vaak omdat mijn oom en tante er woonden met mijn drie nichten: Frans en Ida Antonis. Naast hen woonde Nol Vogels, die ik kende van het Tivolikoor, waar ik eerst als sopraan en later als bas in heb gezongen. Peter Ter Borch ken ik ook nog uit die tijd. Hij was beviend met mijn broer Carel.


Datum: 06-03-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Door dit gangetje rechts liep ik naar huis (achterom), naar de Panterstraat 24. Onze buren op 26 was de fam. Strouken (spreek uit Stroeken), zij hadden een tweeling Elly en Truus en een zoon waar ik de naam niet meer van weet. Ik heb het over 1950 en was toen vijf jaar.


Datum: 03-05-2008
Naam: Annegien de Jonge  
img

Mijn vader Gerrit de Jonge en mijn moeder Aaltje de Jonge-van der Werf woonden op nr 11. Ze hadden acht kinderen: Jan, Gerrit, Arie en Henk, Jannie, Annie (ik), Geesje en Jantje. Jan en Gerrit zijn inmiddels overleden, evenals mijn ouders. Ikzelf (Annie ofwel Annegien) woon nog steeds in de Poemastraat nr 27.
Ik zou het leuk vinden om nog wat reacties hierover te lezen en verhalen van vroeger.


Datum: 07-07-2009
Naam: Michèle Winter  

Waarom is de Poemastraat zo veranderd, ik vond hem vroeger veel mooier. Hoe het dak loopt en de ramen en iedereen heeft een tuintje. Ik woon nu in de Poemastraat maar zou liever willen dat hij nog was zoals toen. << Michèle wil je nog even je e-maildres doorgeven(red.)>>


Datum: 01-11-2009
Naam: Ria van Mill  
img

Ik ben geboren op nr 2, op 4 mei 1947


Datum: 15-12-2009
Naam: T Janssen (edo)  

Ben hier geboren in 1956 op nr 15 <<< laat je nog even je e-mailadres weten? (red.)>>>


Datum: 19-12-2009
Naam: Annegien de Jonge  
img

Hallo T Janssen, ik ben geboren op nummer 11,  25-12-1944. Dan ben je bij jouw opa in huis geboren. Hoe lang heb je daar gewoond?


Datum: 18-11-2010
Naam: Jan de Keijzer  
img

Achteraan rechts staat een meisje, ongeveer op die hoogte is een doorgang en aan deze kant van dat gangetje woonde tot iets na de oorlog (?) Cor (de) Visser en dat was een melkboer. Hij had veel klanten in de Kruidenbuurt tot in de Goudsbloemstraat. Ik weet dat omdat ik als jongetje van 10-12 jaar mee ging en dan kreeg ik soms op zaterdagmiddag, na het schoonmaken van de melkbussen, 5-10 cent.
Naar ik vernomen heb is hij met zijn vrouw naar Zuid-Afrika geëmigreerd.


Datum: 05-12-2010
Naam: Rieky Verwimp-v.d.Looy  
img

Deze foto is volgens mij niet van de Poemastraat maar van de Luipaardstraat. Als je door de tunnel ging, kwam je bij de dahliatuin waar je 's zaterdags dahlia's kon kopen, of krijgen! Links van de tunnel was de Spar en rechts de slager. Ik ben geboren en heb gewoond in de Panterstraat op nr.12. De tuin kwam uit op het pad achter de familie De Jonge. Wij speelden veel samen, vooral de meisjes. Leuk om een foto van de ouders te zien!


Datum: 06-12-2010
Naam: Laura van Eck-v.d.Looy  
img

Rieky is denk ik toch abuis, het is wel degelijk de Poemastraat. Ik heb daar vaak gezworven bij de dahliatuin en via het paadje naar de Neushoornstraat, waar de friteszaak gevestigd was. Jarenlang ben ik bevriend geweest met Jannie en kende de familie erg goed. Wel was ik altijd bang voor de hond Tippie. Wij woonden schuin achter het poortje van achter het huis naar de Panterstraat. Leuk, dat ik op de foto pa en ma de Jonge nog goed herken. Ben benieuwd of je me nog herinnert. Ik ben de zus van Rieky en oudste dochter van ons gezin. Boven mij komt nog een broer Theo en onder mij Annemarie, daarna komt Rieky en later is er Lucijan nog bij gekomen.


Datum: 06-12-2010
Naam: Rieky Verwimp-v.d.Looy  
img

Ja, Laura je hebt gelijk ! Ik dacht aan het plattegrondje te zien dat het de Luipaardstraat was! Maar naast de winkels tegen de Tivolilaan was een straatje, daardoor heb ik me verkeken ! Het is ook al zo lang geleden!


Datum: 27-03-2012
Naam: Ricky van Maurik-Vogels  
img

Ik ben geboren op nummer 19. Mijn ouders waren Harrie en Anne Vogels-v.d. Elzen.


Datum: 19-12-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Zoals boven gezegd was dit tot 1972 grondgebied van Geldrop. Toch vermeldt deze ansicht als tekst (niet op de scan hierboven te zien ) "Poemastraat; Tivoli-Eindhoven" en heeft de afzender op mijn exemplaar (afgestempeld 1932) als adres opgegeven "Luipaardstraat 40, Eindhoven". Hoewel Tivoli formeel Geldrops grondgebied was, beschouwde blijkbaar iedereen dit al voor de oorlog gewoon als een deel van Eindhoven!


Datum: 27-08-2017
Naam: Rob van Ekkendonk  
img

Wij woonden op nummer 39. Wij verhuisden toen ik ongeveer vijf jaar oud was. Goede herinneringen. Ik ben getrouwd met iemand van de Panterstraat...haha