EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

5662

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Stadsoverzichten

Onderwerp 2.:

Centrum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Bergen. (1)

Beschrijving

In "Eindhoven Dichterbij" van heeeeel lang geleden stond deze fraaie overzichtsfoto van de Bergen. Onderaan parkeerterrein Fens met daarachter de Bergstraat, rechts de Kleine Berg. De Grote Berg maakt de driehoek compleet. Ik twijfel er niet aan dat we een geschikte datering zullen vinden.


Geplaatst op

05-09-2006

Reacties:

Datum: 05-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Grote achterraam van de kever, na 1968. Is in ieder geval een begin.


Datum: 05-09-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Links van de witte huisjes in de Bergstraat was is een gang. Via die gang kwam je in de jaren zeventig bij 'HuKaBuHu'; HuisKamers BuitensHuis. Dit was een gezellig studentencafe op de eerste etage achter in het hoge pand.


Datum: 06-09-2006
Naam: Johan Vervest  
img

Ook de homo's hadden daar via de dominee een soos.


Datum: 06-09-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Deze foto zal 1974 of misschien 1975 zijn. In het Statistisch Jaarboek 1975 (uitg. mei 1975) staat een praktisch uit hetzelfde punt genomen foto. Aan de auto's op de parkeerplaats is te zien dat het om (ongeveer) hetzelfde tijdstip gaat. Aanleiding was de Gemeentelijke discussienota gebied Bergen.


Datum: 06-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik denk dat het jaartal 1975 een goede optie is kijk maar bij atlantis 28769 want dan staan er parkeermeters op het parkeerterrein.
Op de hoek van de Grote Berg en Hoogstraat en Kleine berg staat het pand van Textilia er ook nog en dat is in 1980 afgebroken.


Datum: 06-01-2007
Naam: Jac Jacobs  
img

Wie heeft er nog foto's van HuKaBuHu? Ik kwam daar in de jaren 70 regelmatig. Ik herinner mij nog het visnet dat daar hing en dat er goede muziek gedraaid werd.


Datum: 03-11-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Jammer dat er binnenkort weer het een en ander moet gaan wijken op het FENZ-terrein (schrijfwijze op een gemeentelijke uitnodiging, zo kan er van alles insluipen, we hebben maar even gemeld dat het niet om VENZ gaat maar om FENS).
Op het terrein komt een supertent te staan voor ijssculptures. De ingang komt aan de Keizersgracht, de uitgang aan de Kleine Berg. Dat gaat minimaal 3 maanden duren inclusief op- en afbouw. Er moeten daarom tijdelijk struiken etc. verdwijnen. Ondanks de protesten, publiciteit en Bergen-bijeenkomst in het Stadskantoor gaat alles normaal door. Is goed voor de horeca en de stad. Kijken maar weer wat er na het evenement overblijft.


Datum: 10-09-2011
Naam: Lisette van der Krogt - Zwart  
img

Ook ik kwam rond 1968 in HuKaBuHu. Mijn vader is eens polshoogte gaan nemen na mijn enthousiaste verhalen, hij wou graag zien waar zijn dochter heen ging op de Zaterdagavond. Hij constateerde dat er maar 1 in-uitgang was, dat was niet brand veilig. Hij heeft toen samen met enkele andere vaders die bij hem werkten bij Philips ervoor gezorgd dat er een 2de uitgang werd gemaakt. Ook zei hij altijd: Wat moet je daar? Je hebt hier een huiskamer thuis! Het was er altijd erg gezellig, we waren meestal met een hele groep, Janny Vonk en zusje, Wim Stuurstraat, Maarten van den Berg, Peter en Jaap Gatsma, Lisette van der krogt-Zwart.


Datum: 17-01-2013
Naam: Simon Zijp  
img

Wat door meerdere mensen hier over "den Huuk"wordt geschreven doet goed.
Ik was betrokken bij deze societeit naast vele vele anderen. Het was er erg gezellig, we draaiden er goede muziek, hadden naar Eindhovense maatstaven een unieke soos. Van origine opgestart vanuit protestantse interkerkelijke hoek en vrijzinnig. Soos avonden waren er vanaf de start op za- en zo-avonden.
Ook het COC bleek interesse in een soos-faciliteit voor haar leden en die huurden van de stichting HUKABUHU ons gebouw op de vrijdagavond.
In mijn tijd in "Den Huuk" kwam er nog een soosavond bij, dat werd dan de do-avond.
De Huuk beschikte over de gebouwen zoals op de foto hierboven staan. Bij de witte huisjes, ligt links ervan een doorgang. Die inlopend kwam je na ca. 25 m onder het soosgebouw, de 2 rechse daklijnen, haaks op de Bergstraat, bevatten onze ruimtes.
Er was daar beneden een deur, met toiletruimtes erachter en een trap naar boven. Na een bocht naar links kwam je in de soosruimte terecht.
Iedereen die er werkte was vrijwilliger.
Jan Wegewijs was de barkeeper die veel moppen kende en ze ook goed kon vertellen.
In mijn tijd hebben we de 2e ingang moeten realiseren, hierboven is vermeld hoe dat idee in de wereld is gekomen. Maar eerlijk is eerlijk, op dit punt was er "ruimte voor verbetering". Het werd de ruimte (zie foto) die qua daklijn haaks op de andere twee gebouwen staat en erachter ligt. We maakten een trap in de vloer van de dansruimte die via een 2e trap toegang gaf tot een deur naar buiten die tegenover de andere ingang lag.
Je kunt zien dat het dak ervan wat lager is; zo ook de dansvloer die we daar in maakten. Je moest vanuit de soosruimtes/bar een trapje af om te kunnen dansen, maar dan had je ook de ruimte.
Ik heb hele prettige herinneringen aan "den huuk". Heb er o.a. mijn vrouw leren kennen. Ik heb het idee dat er heel wat meer stelletjes daar zijn ontstaan!


Datum: 18-01-2013
Naam: Annemieke Taphorn  
img

In het eerste witte huisje hebben mijn Opa en Oma gewoond voor dat ze naar de Heilige Geeststraat verhuisden. Ik heb nog een keukenfoto waarop mijn oma zwanger achter het aanrecht staat. (1921).
Leuk om het rijtje te zien. Van wie waren die huisjes eigenlijk?


Datum: 17-08-2015
Naam: Lisette van der Krogt-Zwart  
img

Leuk hoor,al deze reactie's! De Huuk was heel erg gezellig, ik kwam er heel graag.


Datum: 17-08-2015
Naam: Lisette van der Krogt-Zwart  
img

Van bovenstaande namen ken ik alleen Jan Wegewijs, er was dacht ik ook een Frits Wegewijs, hun ouders hadden een drogisterij in de Winkelstraat. HUKABUHU was vertrouwd en gezellig.


Datum: 17-08-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Nog een paar herkenningspunten, zo te zien is de brandweerkazerne aan de Edenstraat al gebouwd, en ook het toen nieuwe politiebureau en verder mis ik de huizen op de hoek Bergstraat/Kleine Berg..