EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5640

Bijdrager:

Jaar:

1978

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kronehoefstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Woensel

Onderwerp 3.:

Kroonhoef

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kronehoef. (1)

Beschrijving

Kronehoefstraat 54, boerderij De Kronehoef. Kruising met Otterstraat. (Hagens, G.L.) RHCe Atlantis beeldbank nr 28977.


Geplaatst op

04-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Kronehoef, gezien ongeveer vanuit de richting Paulusschool.


Datum: 04-01-2007
Naam: Thea Heesakkers  
img

Was de Otterstraat niet een zijstraat van de Woenselsestraat, tegenover de Nieuwe Dijk.
=== Klopt. Daar ligt nu de Joris Minnestraat. (Red.) ===


Datum: 24-06-2007
Naam: Barbara Staals Geerings  
img

Volgens mij liep de Otterstraat door de velden, van de Woenselsestraat naar een t-splitsing : links naar de Barrierweg richting Woensel en rechts naar Vlokhoven. Mijn opa en oma woonden op de Nieuwe Dijk en ik heb deze weg vaak gefietst in de zomer. Een stuk verderop richting Kloosterdreef had je nog een afslag Kattenstraat? Daar was op de hoek een fietsenzaak Miet der Kinderen en tegenover was het café van Koosje de Koens aan de Kaakstraat?


Datum: 24-06-2007
Naam: Jo Franse  
img

Barbara, langs de fietsenzaak was de Hamsterstraat en er tegenover de Kaakstraat. De Kattenhof lag tegenover de Sint Petrusschool aan de Woenselsestraat 316 en kwam uit op de Nieuwe Dijk.


Datum: 25-06-2007
Naam: Barbara Staals Geerings  
img

Kattenhof komt me bekend voor, deze pad liep langs de boerderij van boer ...Renders? en kwam uit bij de speeltuin en een melkhandel? aan de Woenselsestraat. Van de Woenselsestraat over de Nieuwe Dijk had je rechts een huizenrij en links weilanden die bij die boerderij hoorden, dan 2 kleine huisjes in het ene woonden mijn opa en oma en daarnaast de fam. v. Tilburg, daar boog de Nw. Dijk naar links en aan de andere kant begon de Oude Torenstraat. In die splitsing stonden ook 2 huisjes, de naam Hanneke Brands komt daar bij me op. Verder in de Oude Torenstraat stonden aan weerskanten boerderijen en liep er een zwartepad weer naar de Woenselsestraat waar de houtzagerij van Seerden gevestigd was of zit ik nu fout? De Nw Dijk liep door tot de splitsing Eckartseweg, naar de Broekseweg rechts en links de weg naar Nederwetten, die er nu nog landelijk bij ligt. Voor die splitsing ging nog een zwarte pad tussen de velden door naar Vlokhoven.


Datum: 25-06-2007
Naam: Jo Franse  
img

De melkhandel, dat klopt die was van mijn vader. En de zwarte pad was Rapeland. Van de houthandel klopt ook maar weet ik de naam niet zeker, ik dacht Campina.
Enkele namen van de Nieuwe Dijk die ik nu weet waren Fam Heyboer, Berkvens, van Oudenhoven, van Dijk, Hugers.


Datum: 25-06-2007
Naam: Barbara Staals Geerings  
img

De houthandel was van Seerden, ik heb later nog wel kontakt gehad met de Gebr. Seerden. Van de namen komen Berkvens en Hugers me bekend voor, verder Goudstra, v. Rooij, Schaap, v. Lierop en v. Schijndel. Tussen v. Rooij en Schaap stonden een paar oude lage huisjes, in 1 ervan woonde een oude vrouw Dina, die altijd een wit mutsje droeg en op hoogfeestdagen met een echte brabantse Poffer naar de Kerk ging.


Datum: 26-06-2007
Naam: Leo Van De Ven  
img

Nu we het toch over die omgeving hebben. Ik woonde op Woenselsestraat 407 en mocht altijd met Bert Franse meehelpen tot aan zijn huis en dan het paard op stal zetten en de melkkar op de plaats duwen. Mijn grootouders woonden op de hoek Nieuwe Dijk/Woenselsestraat wat toen in mijn ogen een groot huis was met een hek er omheen.


Datum: 29-06-2007
Naam: Bert Mentrop  
img

Houthandels: in dit stukje Woensel zaten vroeger 3 houthandelsbedrijven.
-houthandel Campina in de Rapelandstraat. Het was een kleine, maar zeer goed gesorteerde houthandel vooral gericht op de vakman/particulier.
-gebr. Seerden (Ad en Henk) op de hoek Frankrijkstraat/Mathijs de Layenslaan.
naast een tankstation hadden zij een grote houtbewerking, vooral gericht op kisten en pallets. In 1995 zijn zij verhuisd naar het industrieterrein in Nuenen.
-houthandel & schaverij Jos Clercx bv, gevestigd sinds 1936 aan de Woenselsestraat 367. Het bedrijf importeerde zelf hout uit Scandinavië en leverde voornamelijk aan de aannemerij. In 1995 voortgezet als Mentrop hout & plaat bv. In 2000 is het perceel grond, wat begon aan de dr.Cuyperslaan/ Woenselsestraat en doorliep tot in de Thorvaldsenlaan verkocht.


Datum: 29-06-2007
Naam: Barbara Staals Geerings  
img

Inderdaad is de zagerij van Seerden verhuisd naar de Frankrijkstraat/ Mathijs de Layenslaan maar daarvoor zaten zij in de zwarte pad, die van de Oude Torenstraat naar de Woenselsestraat liep, dit vertelde me mijn vader en ook Ad Seerden. Ook komt de naam vd Oetelaar boven.


Datum: 29-06-2007
Naam: Thea Heesakkers Schalkwijk  
img

Er was nog een houtzagerij n.l. van de fam v Hoof die ook in de Woenselsestraat woonde tegenover Jos Clercx. Die zagerij was tussen café v d Hurk en Clercx. Wij speelden vroeger op de bomen die zij hadden liggen op een terrein dat was te bereiken langs het huis van Fam Bouwman op nr 391. Die pad kwam ook uit op de Oude Torenstraat. Net voorbij de opslag van de bomen kon je linksaf naar de naar mijn weten toen hetende de Zoeistraat. Als je rechtsaf ging kwam je langs de familie Walraven en kwam je in de Kaakstraat uit. Wat hebben we daar wat afgespeeld.


Datum: 29-06-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Thea die straat heette niet de Zoeistraat maar de Zooistraat. Later is deze Rapenlandstraat gaan heten.


Datum: 01-04-2009
Naam: Leo Laus  
img

Bovenstaande berichten hebben m.i. niet zo veel met het getoonde beeld van doen (sorry). Het volgende hopelijk iets. Rechts achter de muur was het fratershuis.De boerderij werd bewoond door Leonardus van de Donk en later door zijn zoon Dorus.(Was dit mogelijk een pachtboerderij van de fraters ?)Toen Dorus vertrok kwam een boer Hogers met zijn gezin. Later is dit ook nog opslag geweest van Buys' Meubelen. Aan de voorkant van de boerderij was een manege, om een dorsmachine te bedienen. Langs de "fratersmuur" lagen volkstuintjes die verhuurd werden door Jan Straver. Die woonde op een oude boerderij die toegankelijk was vanaf de Kronehoefstraat, tussen de panden van -toen, ong.1950- Wessels/Kivits (textielhandel) en fam. v.Gennip (Papierhandel) Jan handelde volgens mij in oud papier en petroleum. Dorus van de Donk had zijn werkgebied aan de Kattestraat en Krekelstraat, bouw- en weiland en wel 8 koeien.De straatnamen die daar nu gelden, waren eerder in gebruik rond de Woenselschestraat, vandaar de commentaren. Heeft iemand nog een foto van de boerderij van Jan Straver, ( "Kroonhoef/Kronehoef") met bijgebouwen in gebruik bij Jan Post, groenteman en Aardappelhandel Blauw ??