EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5496

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

325 't Hofke

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Huize St Ignatius, Tongelresestraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Liefdegesticht Tongelre

Beschrijving

Rechts van het Liefdehuis staat het klooster van de Zusters van Liefde. Het zou dateren van 1910. Geheel rechts zien we nog een gedeelte van de lagere school.


Geplaatst op

24-08-2006

Reacties:

Datum: 24-08-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Op verzoek van pastoor Van Vlokhoven kwamen de nonnen van de Congregatie van de Zusters van Schijndel in 1910 naar Tongelre en bouwden aan de Nieuwstraat (een van de vroegere benamingen van de Tongelresestraat vanaf de St.Martinuskerk tot aan de spoorlijn Eindhoven-Weert) een klooster, een liefdehuis en een bewaar- of kleuterschool. Om het bouwen van het klooster vlot van de grond te krijgen, schonk de toenmalige gemeente Tongelre een bedrag van f. 10.000,- en later nog eens f 13.000,-, maar verbond hieraan wel de voorwaarde, dat de zusters zieke, armlastige en behoeftige mensen uit de parochie zouden opnemen en verzorgen.
Om het beginkapitaal wat aan te vullen werd door pastoor Van Vlokhoven een beroep gedaan op de goedgeefsheid van de parochianen. In 1909 vond de aanbesteding plaats. Het werk werd gegund aan aannemer W. Smeets uit Schijndel, die de laagste inschrijver was met een bedrag van f. 41.986,-. Er kwam later nog wel het een en ander bij. Op 28 november 1910 namen de zusters hun intrek in het klooster. De Bijzondere Lagere School voor meisjes, die eveneens door de Zusters van Schijndel werd gedirigeerd, opende haar deuren op 1 december 1910.
Het complex werd het Sint-Ignatiusgesticht genoemd, ter nagedachtenis van zuster Ignatia, de overleden algemeen overste van de congregatie. Dat deze zuster Ignatia een zus was van pastoor Van Vlokhoven en dat nog twee andere zussen en een nichtje van hem lid waren van de congregatie zal er zeker aan toe hebben bijgedragen dat de Zusters van Schijndel bereid waren naar Tongelre te komen.
Toen in 1958 een nieuwe meisjesschool (zie Mariaschool alias witte school) aan de Koudenhovenseweg werd gebouwd, werd dit schoolgedeelte van het klooster verbouwd tot recreatie- en woongedeelte voor zusters. In de jaren '70 zijn de kloostergebouwen gesloopt en op dezelfde plaats verrees in 1977 een nieuw bejaardencentrum voor voornamelijk vrouwelijke religieuzen.
Het Sint-Ignatiusgesticht kende het adres Tongelresestraat 483.
De Bernadette bewaarschool onder leiding van zuster Faustina uit Lieshout was aanvankelijk ondergebracht in een lokaal van het liefdehuis, maar in 1925 werd op een perceel naast de meisjesschool (niet op de foto) een nieuwe bewaarschool gebouwd. Dit gebouw bood tevens op de eerste etage onderdak aan twee klassen van de lagere meisjesschool en een lokaal voor de rooms-katholieke Naaischool.
Namen die je tegenkomt als docenten aan de meisjesschool zijn: zuster Aquina en zuster Francisca (jaar 1945) of juffrouw Nel Maas (5de klas, 1946).
BRON: Tongelre oh Tongelre, Tonny van den Boomen, pg 97-100.


Datum: 13-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zoals hierboven staat was dit tot 1920 de Nieuwstraat in Tongelre zie foto 6457. Naast Tongelre en Eindhoven had ook Woensel een Nieuwstraat (Houtstraat). In Stratum was een Korte Nieuwstraat dit werd de Kettingstraat


Datum: 13-10-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hoewel het woord "liefdehuis" wellicht iets anders doet vermoeden, was het een soort verpleeghuis. Mijn opa (Leo Claassen, Transvaalweg 10) overleed er in 1954. Mijn broer (zie o.a. foto 5361) is naar hem vernoemd.


Datum: 13-01-2013
Naam: Wil Deckers  
img

Voor zover ik weet heeft mijn oma V.d. Steen-Timmers de laatste jaren van haar leven hier doorgebracht. Meestal gingen we op een zondagmiddag op bezoek. Ook herinner ik me dat kleine poortje waar we doorheen moesten. In een soort recreatiezaal zat mijn oma. In het midden stond een grote tafel met daaromheen de oudjes. Mijn oma zat altijd bij het raam. Ze is in 1948 overleden.


Datum: 11-04-2014
Naam: Monica de Haan  
img

Wat ik mij herinner is dat er naast de grote poort een soort lijkenhuisje was. Of het direct naast de grote poort was weet ik niet meer. Maar mijn broertje Paul heeft daar ook nog gelegen voordat de begrafenis plaats vond. Dat was in 1951.


Datum: 05-02-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik heb een heel andere herinnering aan de nonnen. Hoe het zo precies in elkaar stak weet ik niet meer, maar tijdens de oorlog had mijn vader een varken hier bij de nonnen gestald. Ik heb het dier een keer in levende lijve gezien en daarna alleen maar op mijn bord. Had eigenlijk het hele verhaal aan mijn vader moeten vragen, helaas, het is nu te laat. Maar wellicht weet iemand anders er meer van.