EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

477

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

PSV-Sportpark/Philips Stadion

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Sportaccomodaties

Onderwerp 3.:

Philips Sportpark / Philips Stadion

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Een sportpark met toekomst

Beschrijving

Van deze prentbriefkaart weten we maar drie woorden: Eindhoven, Philipsdorp en sportpark. Het jaartal schatten we (voorlopig) op 1928. Is dit het veldje waaruit zo'n geweldige club en stadion groeiden?


Geplaatst op

18-06-2005

Reacties:

Datum: 17-08-2005
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Dit is inderdaad het veldje waarop onze geweldige topclub en het prachtige stadion groeide. Op de foto is de eerste houten tribune van PSV te zien. Ik meen dat die in 1929 gebouwd is, na het eerste landskampioenschap, maar dat zou ik eens moeten uitzoeken. Als een van de weinige clubs in Nederland (misschien wel de enige?) is PSV altijd op dezelfde locatie gebleven. Zelfs onze andere Eindhovense trots, de blauwwitten van EVV, die toch ook een hele lange historie hebben, heeft niet altijd op dezelfde locatie gespeeld als waar nu het Jan Louwersstadion staat.


Datum: 11-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Achter het veld de Elisabethlaan van foto 2580 en foto 2578 of haal ik nu alles door elkaar? De Philipstoren is al gebouwd. In welk jaar was dat? In het midden naast de Catharinakerk dat rare (water?)torentje op de Philipsfabriek aan de Emmasingel.


Datum: 16-03-2006
Naam: Giovanni Hartogs  
img

De huizen op de achtergrond zijn inderdaad van de Elisabethlaan, Hans. Deze zijn overigens in 1993 afgebroken voor de uitbreiding (2e ring) van de Oosttribune. Het "watertorentje" op de achtergrond is, als ik me niet vergis, de toren met de Persil-reclame die jarenlang boven de stad uittorende.


Datum: 14-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Het watertorentje stond op een Philipsfabriek. Zie foto 3223 en foto 3098. Het rijtje van acht huizen van foto 2927 is in 1993 afgebroken, maar de huizen op de achtergrond, die dichter bij de Mathildelaan stonden, zijn eerder afgebroken voor de aanleg van de Vonderweg, die rechts op foto 2927 te zien is.


Datum: 15-07-2006
Naam: Willem  
img

Giovanni. Is dat het rijtje huizen dat nog wel op foto 2927 te zien is maar niet meer op foto 2928?


Datum: 17-07-2006
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Willem: ja, klopt helemaal.


Datum: 15-11-2006
Naam: Willem Verstegen  
img

In het boek PSV 1913-1963, uitgegeven ter ere van het vijftig jaar bestaan van deze vereniging, staat geschreven dat de houten tribunebouw (met foto) van 1916 is. Giovanni hoeft dit dus niet meer uit te zoeken. In deze zelfde periode vierden de Philipsfabrieken het zilveren jubileum en mede daardoor is de bouw van deze tribune tot stand gekomen. Met deze comfortabele toeschouweraccommodatie was PSV al heel wat clubs voor.


Datum: 06-08-2016
Naam: A.van.Iersel  
img

Mooi deze foto. Zo herinner ik mij dit veld. Van waar wij woonden, in de Gagelstraat, konden we als er werd gespeeld boven uit het dakraam de wedstrijd zien. Op de sintelbaan die erlangs lag, werden ook atletiekwedstrijden gehouden, in mijn herinnering tenminste. Speedway staat me ook nog iets van bij. Als je nu ziet wat er staat, kun je je dit nog nauwelijks voorstellen.


Datum: 27-09-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Jammer dat A. van Iersel geen datum noemt. Volgens mij moet dit nog van vóór de oorlog zijn Hij spreekt over een sintelbaan, maar die zie ik hier niet. Toen ik eind jaren '40 voor het eerst in het stadion kwam zag het er heel anders uit. Er was inmiddels een veel bredere tribune gebouwd van baksteen en beton. Rondom het veld was er een sintelbaan waarop bij b.v. de kampioenswedstrijden van 1951 extra zittribunes waren geplaatst. Op het dak van de tribune was een schavotje geplaatst waar rond die tijd een tv-camera stond bij belangrijke wedstrijden. Rondom de sintelbaan was een dijk waar trapsgewijs tegels waren gelegd die zo een staantribune vormden. Daaromheen was weer een muur gebouwd. Op de voorgrond zien we nog een soort plantsoentje dat er in mijn tijd ook niet meer was. De dijk was hier onderbroken en vormde een verbinding met het naastgelegen oefenterrein, waar een groot gebouw stond, waar een aantal kleedkamers waren ondergebracht. Terreinknecht Nol Vermeulen zorgde er wel voor dat niemand het koud had 's winters, de grote gaskachels in elke kleedkamer brandden roodgloeiend, nou ja bijna. Ten slotte was er nog een hekwerk met buxushagen tussen staantribunes en sintelbaan, en niemand waagde het eroverheen te klimmen. Wat, denk ik voor die tijd ook nogal nieuw was, was een telefoonsysteem met aansluitingen achter de doelen waarmee bij atletiekwedstrijden de resultaten konden worden doorgegeven aan de jury op de hoofdtribune. In 1953 werden de junioren op een woensdag van het bijveld gehaald en naar de hoofdtribune gedirigeerd. Er werd een foto gemaakt die gepubliceerd werd het jubileumboek dat uitgegeven werd bij het 40-jarig bestaan van de club.