EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

4670

Bijdrager:

Jaar:

1911

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Stadsoverzichten

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Panorama Villapark (1)

Beschrijving

Links loopt de Nachtegaallaan. Let op de aftakking van de tramrails. Rechtsboven Villa Elsheim met links daarvan een mini-uitgave. Ook is de enorme tuinkas te zien (zie ook foto 2238). Even interessant zijn de twee boerderijen rechts midden en rechtsonder die waarschijnlijk hebben moeten wijken voor de aanleg van de Dommelhoefstraat.


Geplaatst op

19-06-2006

Reacties:

Datum: 19-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De grootouders van mijn vrouw hebben in deze buurt een boerderij gehad en die lag in Stratum. Ik heb ooit gehoord in de familie dat deze heeft plaats gemaakt voor de Antonius kerk. Bestaat de mogelijkheid dat het deze boerderij betreft? In ogenschouw genomen dat er de nodige grond bij gelegen heeft. Van der Heijden -Lommers woonde er in.


Datum: 19-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Wil, in het Stratumse deel van het Villapark lagen vroeger de boerderijen Dommelhoef en Treurenburg. Hiernaar zijn later straten genoemd. Ze lagen dicht bij de Laak of Lakerlopen, de grens met het Tongelrese deel van de wijk. Verder op deze foto staat huize De Laak (verscholen achter bomen, links van de vlag) door Anton Philips in 1907 betrokken
Bekend zal zijn, dat de St. Antonius-van-Paduakerk op 23 mei 1918 in gebruik is genomen. Het lijkt waarschijnlijk dat genoemde boerderijen op deze foto staan.


Datum: 19-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De kerk is aan de Stratumse kant van de Laak gebouwd. De familiegeschiedenis zal kloppen.


Datum: 19-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dat moet de Treurenburg geweest zijn volgens mijn vrouw. Daar is de desbetreffende kerk voor in de plaats gekomen. Het klopt dan, want mijn schoonvader is van 1901 en is geboren in Stratum.


Datum: 19-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Hans,
Als o.a. de boerderij van Van der Heijden-Lommers, gelegen in Stratum, heeft moeten wijken voor de bouw van de St.Antonius-van-Paduakerk, dan is jouw conclusie natuurlijk een logische, want 1 + 1 = 2 (of toch ook weer niet?)


Datum: 19-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Op de voorgrond staan twee woonhuizen met het recht van overpad. Beslist geen boerderij.


Datum: 19-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Links van die huizen onderin is de aanleg van het stuk Patrijsstraat naar de Nachtegaallaan te zien.


Datum: 20-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Hans,
Was niet echt sarcastisch bedoeld, maar soms is een situatie zo duidelijk, dat er geen nadere opmerking noodzakelijk is.
De St.Antonius-van-Paduakerk is, zoals je terecht zegt, gebouwd in het Stratumse deel van het Villapark, maar waarover ik nog wel discussie wil voeren is het feit, dat je deze (ex)kerk de Tongelrese parochiekerk van de St.Josephparochienoemt ( zie foto 834)
De St.Josephparochie is een feit geworden in oktober 1932 als afscheiding van de St.Martinus-parochie, nadat in 1918 de Villapark-parochie al was afgescheiden.
Wel is het zo, dat men het in het begin van de 20ste eeuw wenselijk vond, dat het Patroonsfeest der Parochien Eindhoven, Gestel en Blaarthem, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel op eenzelfden dag kon worden gevierd De vraag was nu echter wie a.h.w. de overkoepelendepatroon van al deze parochies moest worden, en uiteindelijk werd dat St.Joseph (feestdag 19 maart)
St.Joseph zou de patroon zijn van de plaats d.w.z. Eindhoven en genoemde omgeving, maar elke afzonderlijke parochie zou haar patroon/patrones als tweede patroon of patrones behouden
(dr.G.J Reuvekamp, St.Martinus Tongelre 1944 pg 71)


Datum: 20-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

De boerderij met de boom aan de kopse kant net onder villa Elsheim gelegen is Dommelhoef
( vgl Tongelre oh Tongelre, pg 167)


Datum: 20-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Het streekarchief Regio Eindhoven is in het bezit van de collectie Spoor.
Jan Willem Spoor bv, geboren op 18 maart in Budel. was fabrikant en ook burgemeester van Stratum 1812 - 1852, en hij overleed te Stratum ( De Bleek) op 5 maart 1869 ect...
In een brief van Johan Spoor van 28 september 1854 aan zijn vader Jacob Spoor wordt gesproken over de financiele afwikkeling van de Dommelhoef en de molen....
Zo te zien, gaat het bestaan van de Dommelhoef dan in ieder geval terug naar 1854


Datum: 12-05-2007
Naam: Yvonne Henderson  
img

Weet iemand of dit pachtboerderijen waren en zo ja, wie was dan de eigenaar en van wie de grond was voordat het Villapark werd aangelegd?


Datum: 15-01-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Op 19 Juni 2006 heb ik het over recht van overpad. Als je de huizen op de voorgrond ziet dan vallen de 2 aaneengesloten stallen op. Deze waren dan ook van de 2 eigenaren van de huizen. Het bergde een stookhok en het z.g. huiske als je begrijpt wat ik bedoel. Dus buurman/vrouw moest over het erf kunnen. Dientengevolge is dit ook een tweekapper met het recht van overpad.


Datum: 17-12-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Oude toren van Woensel aan de horizon ?


Datum: 17-12-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Links aan de horizon de Petruskerk (kloosterdreef) nog zonder toren. De toren is in 1912 gebouwd nadat hij in 1875 was ingestort.