EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

45020

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

623 Lievendaal

Straat:

Tilburgseweg

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips-van Lenneppark

Beschrijving

Luchtfoto van de Strijpse wijk Lievendaal met op de voorgrond het geliefde Philips van Lenneppark, omringd door de Tilburgseweg en de A2/N2. Dit park is in 1966 aangelegd en genoemd naar de echtgenote van Frits Philips, Sylvia Philips-van Lennep. Eigenlijk was het bedoeld als industriegebied maar bij het 75-jarig bestaan van het bedrijf in 1966 is het geschonken aan de inwoners van Eindhoven en een park geworden.
Het park bestond begin jaren zeventig nog vooral uit grote kale weiden, omringd door bomen en struiken. Rechtsonder in de hoek ligt een parkeerterreintje. Dit ligt er nog steeds en ernaast is nu het gildeterrein van het St. Catharinagilde Strijp. Ook staat er een hoge zendmast van KPN.
Wat hoger, ongeveer in het midden, ligt tegen de snelweg aan de kinderboerderij. In de jaren 2010 moest deze wijken toen de snelweg werd verbreed en er naast een A2 ook aan beide zijden een N2 kwam. De nieuwe kinderboerderij, EigenWijsBoerderij genoemd, ligt nu op het grote grasveld onderaan op de foto.
Het grote witte vlak ernaast is de heemtuin met allerlei inheemse planten-, bloemen- en struikensoorten. Rechts daarvan ligt het hertenkamp met een kleine kudde damherten. Links ervan ligt een paviljoentje met kiosk. Jarenlang is dit verwaarloosd geweest, maar een nieuwe eigenaar heeft het nieuw leven ingeblazen onder de naam Mevrouw van Lennep. Op zonnige dagen is het hier altijd druk op het terras.
De wijk Lievendaal is genoemd naar het gehuchtje dat hier lang geleden lag en naar twee boerderijen die hier tot in de jaren zestig stonden: Groot Lievendaal en Klein Lievendaal. Deze stonden waar zich nu het wijkgebouw en supermarkt Lidl bevinden. De Lidl op zijn beurt verving sporthal Lievendaal die hier sinds het begin van de wijk stond.
Begin 21e eeuw is een deel van Lievendaal, de zogenaamde Polynormbuurt (Polynormwoningen waren na de Tweede Wereldoorlog een manier om snel stelselmatig woningen te bouwen), grootschalig vernieuwd omdat deze buurt verpauperd was en bovendien de Polynormwoningen aan het eind van hun levensduur waren. Eén Polynormwoning is overigens zorgvuldig gedemonteerd en op het TU-terrein weer gemonteerd, waar deze nu dienst doet als studieobject voor de faculteit Bouwkunde.
Helemaal bovenaan de foto, aan de rand van Lievendaal, is een bedrijventerreintje verrezen, genaamd Metzpoint. De A2 werd ooit de Poot van Metz genoemd. Dit heeft niets met de Franse stad te maken maar alles met de ingenieur van de gemeente Eindhoven die de snelweg ontwierp en toevallig Metz heette. Hier zat onder meer een vestiging van de Nederlandse Bank tot in 2002 de euro werd ingevoerd.
Zie ook foto's 39988, 39989 en 50938. (Red.)


Geplaatst op

15-04-2024

Reacties:

Datum: 15-04-2024
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik zou haast denken dat deze foto tijdens een autoloze zondag in 1973 genomen is. Alleen een paar vrachtwagens en een zeer enkele personenauto op de snelwegen!