EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4373

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Augustijnendreef

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kastelen

Onderwerp 3.:

Ten Haghe

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Maquette Ten Haghe. (1)

Beschrijving

Volgens de beschrijving zou dit kasteel Ten Haghe moeten zijn, de plaats waar nu Marienhage staat. De maquette staat in Museum Kempenland.


Geplaatst op

28-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 28-05-2006
Naam: Hans V/d Wel  
img

Deze maquette zou een replica zijn van het kasteel uit ca 1300.


Datum: 30-05-2006
Naam: Rini Talens  
img

Nou ik denk ouder. Dit kun je beschouwen als de regionale Fort Knox zo rond het jaar 1000. Het stond op het einde van Woensel, Op een verhoging in de monding van de Gender in de Dommel. De Gender was eerder een soort moeras-rivier, alleen te doorwaden bij Blaarthem en bij Fellenoord, waar de bodem ondiep en zanderig was. Om recht vanuit Woensel bij Die Haghe te komen kon je weliswaar door het estuarium moeras van de Gender/Dommel gaan(de Neckerspoelen), maar eenvoudiger was het om via de voorde door de Gender bij Fellenoord te gaan en dan over Gestel over een brug naar Die Hage (weer in Woensel). Deze burgt was een bescherming tegen de Noormannen, van de waardevolle goederen die men door handel verkregen had. De Noormannen waren rond 1000 erg lastig, vandaar dat ik Die Hage rond die eeuw plaats. Het is de eerste samenwerking tussen Woensel en Gestel geweest en als zodanig de basis voor het ontstaan van Eindhoven.

Er zijn meerdere plaatsen die op 'hove' eindigen en die zijn allemaal rond het jaar duizend ontstaan, zelfs Meerveldhoven schijnt begonnen te zijn als Merefelt. Oudere plaatsen rond 800, eindigen vaak op Loo=bos(b.v. Tongerloo=Tongelre) of Rooy, Rode, plaats in het bos waarin bomen gerooid zijn voor landbouwgrond, (b.v. Sint Oeda's Rode) of Wald, groter bos (b.v. Waldre=Waalre). Woensel moet nog ouder zijn, want de naam is afgeleid van Wodan's Sala (Wodan's Zaal en dan via Wo'ensale, naar Woensel), oftewel er heeft ooit een tempel gestaan waarin de Germaanse oppergod Wodan vereerd werd. Misschien stond die wel op de plaats van waar nu De Oude Toren staat (het hoogste punt van Woensel!). Dit was n.l. gebruikelijk bij de kerstening, zo heeft Willibrordus (rond 800 in Waalre!) heel wat kapelletjes gebouwd (Willibrordus-putjes genoemd) op de bronnen, waar de Germaanse godin Holla (vrouw Holle !), Godin van vruchtbaarheid, vlijt en de hel, als een moeder aarde werd vereerd. Om kort te gaan met Die Haghe is Eindhoven ontstaan, ook als handelsplaats (de Markt) met een veilige haven (Die Hage). Het was een goed idee en omliggende dorpen hebben zich bij Woensel en Gestel aangesloten, zodat De Hertog van Brabant in 1232 de bestaande situatie alleen maar hoefde te formaliseren. Zo zal het ongeveer gegaan zijn, alhoewel er formeel niets over is van wat hierover voor 1232 ooit op schrift is gezet, denk toch wel dat Die Hage in 1232 wel iets meer cash zal hebben gehad, dan dit hierboven, alhoewel het in 1419 al als kasteel werd afgedankt, dat duidt op hoge ouderdom. Verder ontdekte men in 1900 tijdens de aanleg van het kerkhof van Marienhage een zware diep gefundeerde muur die zo rond liep, dat het op de fundering van een ronde toren leek en hierboven is de toren vierkant....!


Datum: 05-06-2006
Naam: Rini Talens  
img

Correctie 1) Waalre schijnt van Waderlo afgeleid te zijn uit de combinatie waden(door water lopen) en loo(bij een bos). De naam kwam voor op een schenkingsacte uit 704, waarop ene Aegilbaldus, Waalre aan Willebrordus gaf. Ach, de echte waalrenaren hebben het altijd over: 'Woaldre'. Wel is er een discussie met iemand die vind dat in die acte met Waderlo de plaats Waterloo in Belgie bedoeld is (water bij een bos). Klinkt heel aannemelijk maar zijn argumenten schijnen wat aan de zwakke kant te zijn.
Correctie 2) Rond het jaar 1000 namen de activiteiten van Noormannen af, dus zou 'Die Hage' nog wel eens iets ouder kunnen zijn.


Datum: 30-06-2014
Naam: Erwin Hogeling  
img

Wat zijn de afmetingen van het gebouw in werkelijkheid? Volgens de foto's van de archeologische vondsten kom ik rond 30 bij 30 meter, klopt dit? En is er bekend hoeveel verdiepingen het gebouw had? Ik had graag meer informatie (hoewel ik weet dat er veel onbekend is). En hadden gebouwen in die tijd een dergelijke kap? Dat is toch meer van latere tijden?