EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40902

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

624 Drents Dorp

Straat:

Venstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Maranathakerk

Beschrijving

Oorspronkelijk kerkten de gereformeerden van de nieuw gebouwde wijk Drents Dorp in een houten kerkgebouw, dat in 1929 was gebouwd en aan de toenmalige Bezemstraat stond (zie foto 200). Deze straat werd later, vanwege de aanwezigheid aldaar van de rooms-katholieke Koenraadkerk, in Koenraadlaan omgedoopt. De Maranathakerk werd, ter vervanging van de houten kerk, in 1953 gebouwd als Westerkerk, en was het tweede gereformeerde kerkgebouw in Eindhoven. De architect was Arno Nicolaï. Toen in 1956 nog een derde gereformeerde kerk, de Petrakerk, in gebruik werd genomen, werd de naam van de Westerkerk in Maranathakerk veranderd.
In 1974 stootten de hervormden de naburige Schootsekerk af, en kerkten sindsdien ook in de Maranathakerk. Dit bleef zo tot 1995, toen het gebouw verkocht werd aan de Pinkstergemeente Eindhoven, welke er sindsdien gebruik van maakt met behoud van de naam Maranathakerk.
De gemeente heeft de Maranathakerk in maart 2016 aangewezen als gemeentelijk monument om het gebouw te beschermen tegen afbraak.
Het is een achthoekig bakstenen gebouw onder tentdak met twee kruisen op de nok, en een losstaande, open bakstenen klokkentoren die gelijkenis vertoont met de toren van dezelfde architect in Schoonebeek. De ingang heeft een grote luifel. Er zijn vensters aangebracht die over vrijwel de gehele hoogte van de gevel verlopen. (Red.)


Geplaatst op

19-12-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto