EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40613

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Heilig Hartkerk

Beschrijving

De Heilig Hartkerk is een voormalige rooms-katholieke kerk, ontworpen door architecten Dom Paul Bellot en Hendrik Christiaan van de Leur, die eveneens de naastgelegen pastorie ontwierp. Beide panden werden tussen 1929 en 1931 gebouwd (zie foto 7764). Zowel de kerk als de pastorie wordt gekenmerkt door een expressionistische bouwstijl. De kerk kent een kruisvormige plattegrond, met aan de linker voorkant een tamelijk lage, vierkante toren en aan de rechterkant een hoge ronde toren met een tandwielvormige doorsnede. In 1953 vond een verbouwing van de voorgevel plaats naar ontwerp van J. Bedaux. In het interieur werden gewelven aangebracht. In 1966 is een nieuwe sacramentskapel naar ontwerp van architect A. Vermeulen aan de kerk toegevoegd. Zowel de kerk als de pastorie staat op de lijst van Nederlandse rijksmonumenten (zie foto's 25643 en 27630). Door een besluit van het bisdom 's-Hertogenbosch voor het samenvoegen van de Eindhovense parochies werd deze kerk in 2012 aan de eredienst onttrokken (zie foto 16040). (Red.)


Geplaatst op

02-11-2022

Reacties:

Datum: 03-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Op de hier zichtbare open ruimte kwamen het Willibrordushuis en nog wat houten barakken waar o.a. hobbyclub De Ploeg gehuisvest was.


Datum: 03-11-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Van dit uitzicht heb ik vaak mogen genieten als ik door de juf van de lagere school in de Akkerstraat weer eens voor straf in de dakkapel naar buiten mocht kijken. De school op de achtergrond kon ik net niet zien, maar het open terrein tussen Ploegstraat en Edenstraat (waar nu de Hof Van Eden is) des te beter. Ik vond het wel handig dat ik voortdurend naar de klok kon kijken en zodoende wist hoe lang ik daar nog moest staan. Na dat schooljaar werd besloten me vanwege mijn voortreffelijke gedrag naar een andere school te doen, helemaal in de Schoenmakerstraat in Woensel, dat was een goed besluit, want daar konden ze mij wel de baas.