EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

4047

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Binnenterrein Kleine Berg / Willemstraat

Beschrijving

Oud Gestelnaren zullen beslist een toelichting kunnen geven op de bebouwing van dit gebied. Helaas is de opnamedatum onbekend.


Geplaatst op

07-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-05-2006
Naam: Anne Troost  
img

Technische Unie zat vanaf de Emmasingel voorbij het Wilhelminaplein staat hier dus niet op. Abeelen had zijn bedrijf net voor het plein staat hier ook niet op. Vermeulen de drogist ongeveer tegenover het grote vrijstaande pand op de Willemstraat.v.d Schoot kleding op de Kleine Berg tussen de twee bochten in het rechter huisje naast het huis met de markies. Het grote pand naast van der Schoot kleding was van het Eindhovensch Dagblad tenminste het linker gedeelte . Het rechter gedeelte daar zat Den Dunnen Meubels .Het huis met de markies was het schilders bedrijf van Hooyen. Op de hoek van de Kleine Berg en de Willemstraat het pand van Tenax Luxe tassen etc. Daar tegenover aan de Andere zijde ook een pand van de krant. Rechts vooraan het pand tussen de bomen is volgens mij het koetshuis van Fens.Helemaal links vooraan zie je nog net een stukje van het pand van de ijzer-en gereedschappenhandel van der Schoot. Naast de winkel van Hooyen het tweede pand is het pand waar drukkerij Gestel en Zn gezeten heeft in de tuin staat een grote boom dit was een Magnolia die in die tijd verplant naar Waalre daar heeft men drie jaar over gedaan en hij is met een kraan over het dak gehezen. De langwerpigen bouw links van het pad is een stuk van de drukkerij.links van het pad ik dacht het tweede huis daar is Maas automaten zijn bedrijf gestart maar toen alleen mat koffie en tabaksartikelen.


Datum: 07-05-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

De Technische Unie is op deze foto niet te zien, die lag op de Willemstraat voorbij het Wilhelminaplein met een ingang vanaf dit plein.


Datum: 10-05-2006
Naam: Dick Kneepkens  
img

Volgens mij kan het pand van Vermeulen er ook niet op staan. Die zat vanaf het Wilhelminaplein in het tweede pand, wat ik niet kan vinden. Misschien kijk ik niet goed, maar ik kan zelfs de hoek van het Wilhelminaplein niet zien.


Datum: 10-05-2006
Naam: Abbe Troost  
img

Volgens mij Dick, zat er op de hoek van het Wilhelminaplein de fotograaf dan kwam Busgen met zijn pruikenwinkel(wel familie van kapper Busgen) dan kwam Van Bommel schoenen daarnaast zat er een pnad met een plat dak waar ik dacht de postzegelhandel van Vermeulen gehuisvest was (Klopt dit Peter?). Ik blijf erbij dat Vermeulen de drogist in het midden van dat stuk Willemstraat zat zoals aangegeven. Inderdaad is de hoek van het Wilhelminaplein niet te zien.


Datum: 11-05-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Anne, drogist Vermeulen zat tegenover Philips Personeelszaken Gebouw E.D.U. Als we snoep wilden kopen liepen we even naar de overkant.


Datum: 11-05-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Postzegelhandel Vermeulen zat wel behoorlijk richting Wilhelminaplein maar toch niet bijna op de hoek. Ik heb er vroeger veel postzegels gekocht en verbaasde mij er altijd over dat Vermeulen met slechts één arm er in slaagde de postzegels met een pincet in het zakje te krijgen.


Datum: 01-12-2006
Naam: M. Taphorn  
img

Naast de drogisterij zat slagerij Jos van Stratum, Verder zat er Willy Schoots. Meer vooraan zat Stultiens meubelen, is later naar de Piazza verhuisd. Rechts op de hoek zat cafe-bar het Spinnewiel van Jantje Renders. Is later naar de Grote Berg verhuisd. Wat betreft het Eindhovens Dagblad. Daar werd ook de krant gedrukt tot de verhuizing naar de Wal. Ik zie de grote rollen nog tussen de 2 panden achterom naar binnen rollen. Wat een chauffeurs en wat een kwaliteit van bestrating. Voor Gestel & Zn was dat ook het geval. Vanaf het Wilhelminaplein door de Heilige Geeststraat en zo via de Kleine Berg weg. De vrachtwagens waren toen toch ook niet zo klein. Op de Kleine Berg zat vooraan bakkerij Roland. Waar nu Berlage zit zat toen cafe de Sport met zondags duivensport. Daarnaast zat sigarettenzaak Jute, met hun automaten 's avonds. Daarnaast zat Hoijen, verf & parfumerie. Daar weer naast Slagerij van Kollenburg. Waar de Baron nu zit zat toen lampen speciaalzaak Hoogeveen van Luijt. De buurman was Gestel & zn. Er heeft later ook een chinees restaurant in gezeten. Wanneer is de Familie Schoonenberg naar Waalre gegaan? Zat er op het binnenterrein van Gestel ook nog een soort boerderij met stallen die uit kwamen op de Heilige Geeststraat?


Datum: 02-12-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Mieke, even voor de duidelijkheid, "'t Spinwiel" van J. Renders had als adres, Vrijstraat 56, afgebroken aug. 1957!


Datum: 03-12-2006
Naam: M. Taphorn  
img

Marjo. Vanuit de Vrijstraat zijn ze denk ik naar de hoek Willemstraat/Emmasingel verhuisd. Ze woonden boven de zaak. Ik heb er vroeger vaak op de kinderen gepast.


Datum: 16-12-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Het Spinwiel zat inderdaad een tijdlang op hoek Emmasingel/Willemstraat, geen twijfel mogelijk, dat was zeker het geval rond 1958.


Datum: 17-12-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Jan, Hoek Willemstraat/Emmasingel is gesloopt in 1957, is dat dan weer opnieuw opgebouwd? Weet jij dan welk nummer dat is in 1958? Misschien een andere eigenaar? Volgens de huizenkaarten is A.Renders vanuit de Vrijstraat naar de Nieuwstraat gegaan en J.Renders naar Nuenen en in 1958 vanuit Nuenen naar de Grote Berg. Is de naam 't Spinwiel dan onder een andere eigenaar verder gegaan?


Datum: 03-12-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Dat deze foto van voor de oorlog is, is te zien aan de Philips' Polikliniek, helemaal bovenaan achter de bomen.
Dit gebouw is verwoest bij het bombardement van 30 maart 1943. Zie foto 12885.
Pas veel jaren later zal verderop aan de Willemstraat het Gezondheidscentrum komen.
Omdat dit een foto is met weinig dateringsdetails schat ik hem van 1937 of 1939


Datum: 01-06-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Grote Berg 9 is hier al nieuw gebouwd, net als de Witte Dame. Nieuwbouw op de hoek van Kleine Berg/Willemstraat/Keizersgracht (zie 22180) is nog niet gerealiseerd. Deze foto is tussen 1929 en 1933 gemaakt.


Datum: 01-06-2012
Naam: Huub de Mul  
img

Deze foto is een detail van een luchtfoto uit de serie die in 1939 gemaakt is.
Vergelijk hem met het vrijwel identieke detail van foto 21209.


Datum: 03-06-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Huub, foto 21209 zou volgens de commentaren in 1937 gemaakt zijn. Nog even verder gezocht: op foto 17092 uit 1938 wordt het hoekpand Kleine Berg/Willemstraat verbouwd. Deze foto is dus van vóór 1938.


Datum: 03-06-2012
Naam: Huub de Mul  
img

Eric, ik zie dat ik mijn eigen commentaar bij foto 21209 niet heb gelezen! Geen detail uit 1939 dus maar uit 1937. Bedankt.