EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4022

Bijdrager:

Jaar:

1976

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Bakkerijen

Onderwerp 3.:

Peperkoekfabriek, Heezerweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Peperkoekfabriek. (2)

Beschrijving

Heezerweg 41. Zie foto 1661. (RHCe 0027043)


Geplaatst op

04-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 02-06-2006
Naam: Sienie v.d. Hurk - van Dommelen  
img

Dit kan niet het pand van de familie v.d.Grinten zijn, die woonde 100 m. verder op de Heezerweg en hadden ook maar een etalage. Dit is volgens mij de hoek Heezerweg/Gasthuisstraat waar bakker Teunis in ieder geval al in de dertiger jaren woonde. Ik woonde op Heezerweg 50 naast cafe 't Kelderke, later Harrie v.d. Boomen, dit pand is pas gesloopt. Twee dochters van bakker Teunis woonden enige jaren geleden nog in het pand daarnaast op de foto, vroeger woonde daar de fam. Verberne. Het pand van mijn ouders staat er nog altijd. De Put, zoals hij genoemd werd, woonde toen rechts op de Heezerweg, ik meen op nr. 62 of 64. Voor de goede orde, tussen Radar en v.d. Boomen stond vroeger ook nog een rij kleine huisjes. Voor verdere inlichtingen mag altijd met mij contact worden opgenomen.


Datum: 06-01-2007
Naam: G. Hagens  
img

Het is inderdaad het pand aan de Gasthuisstraat-Heezerweg.
Hier stond als ik mij goed herinner in de jaren dertig van de vorige eeuw nog een gaslantaarn op de stoep als straatverlichting.


Datum: 06-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Wie weet iets van peperkoek? Wat is er waar, of niet waar, als zou erop de peperkoek alvorens hij werd gesneden de schimmels hun werk gedaan moesten hebben en er de haar op moest staan voor hij als lekker door kon gaan. Het is een oud, onsmakelijk verhaal, wat ongetwijfeld door iemand opgelost kan worden.


Datum: 07-01-2007
Naam: Harry van der Velden  

Heb ooit vakantiewerk gedaan begin jaren '60 bij Peijnenburg in Geldrop. Weet me te herinneren dat koek met groene haren door de steriliseeroven werden gedaan en vervolgens verpakt werden.


Datum: 31-08-2007
Naam: Wim Bogers  
img

Peperkoek wordt in twee etappes gemaakt. Eerst wordt er een basisdeeg gemaakt dat enige tijd (24 uur) moet besterven en vervolgens wordt dit deeg opgedraaid met honing kruiden en rijsmiddelen wat in vaktermen dan braken heet. Vroeger liet men de basisdeeg geruime tijd rusten (een week) voor een betere kwaliteit en dan kon het gebeuren dat er schimmeltjes op kwamen maar wat geeft 't als het toch nog gebakken wordt, dus gedesinfecteerd. De broodbakker voegt schimmeltjes (gist) toe aan z'n deeg om het te laten rijzen. En dan moet ik er toch even bijzeggen dat alle kaas en wijn nog altijd wordt gemaakt met behulp van gisten en schimmeltjes. EET SMAKELIJK


Datum: 31-08-2007
Naam: G. Hagens  
img

In een van de huizen links op de foto was in een ver verleden (ca.1930) een bedrijf gevestigd, dat op de achterplaats een kuil had met (ON)GEBLUSTE kalk, wat je daar kon kopen als je aan de jaarlijkse schoonmaak van je huis begon.
Of je met dat goedje zondermeer je muren kon witten, weet ik niet meer.


Datum: 01-09-2007
Naam: Jozef van der Voort  
img

Wil Van Hout, Wim Bogers heeft deels gelijk. Bij het bereiden van peperkoek komt er geen gist aan te pas maar een andere werkende stof. Alle grondstoffen worden gekookt. Na afkoeling en rusttijd wordt de substantie vermengd met roggebloem (het zg braken) en in koekplaten gedaan, gebakken, gesneden, verpakt en verkocht. Het deeg dat langer bleef liggen was taai taai deeg. Bij mijn opa (J Korting) werd de taai taai deeg al direct na nieuwjaar gemaakt en bleef dan op de zolder liggen tot november waarbij het deeg regelmatig afgewassen werd (dit heb ik van mijn vader). Als je nog echte zelfgemaakte peperkoek wilt proeven, bij bakker Wieland in Hapert en Reusel wordt deze nog volgens oud recept bereid.


Datum: 01-09-2007
Naam: Sienie v.d. Hurk - van Dommelen  
img

G. Hagens, inderdaad, dat was aannemer Beks. Eerst had je een rij huizen en dan een grote dubbele groene poort. Daar ging je door naar achteren naar de kalkkuil. Ga een dezer dagen daar nog eens kijken, ook i.v.m. het appartementengebouw dat tegen wat eens ons huis was, gebouwd is.


Datum: 03-02-2008
Naam: Leo Koenen  
img

Wij woonden op Heezerweg 78 precies tegenover Peperkoekfabriek van het Zuiden, zo heette het officieel. Van Grinten had rechts naast de winkel nog een grote inrit en voortuin.
Als de vuilnismannen vuil kwamen ophalen kregen ze gratis een grote peperkoek. Er is ook een keer brand geweest, iedereen dacht dat het hele gebouw zou afbranden maar het bleef tot enkele bakovens beperkt.


Datum: 17-03-2008
Naam: Leo Koenen  
img

Voor alle duidelijkheid, het commentaar van mij hierboven is natuurlijk bestemd voor Heezerweg 51 dus niet wat de bakkerij van Teunis aangaat. Op foto 9734


Datum: 31-12-2009
Naam: Harrie van der Kruis  
img

Van peperkoek weet ik niets, maar ik ben vaak in de winkel van bakkerij Teunis geweest als ik hier voor mijn oma zoutloze beschuiten ging kopen. Volgens mij verkochten ze in die tijd ook snoepwaren . Wij woonden zelf op Heezerweg 19 . Deze periode moet ergens tweede helft jaren zestig geweest zijn. Een paar deuren verder aan de Heezerweg zat bakkerij Gino. Daartussen toen ook nog een handelaar in oud papier en lompen.