EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40117

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk/Dijk*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Gemeentelijke monumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk

Beschrijving

De foto vermeldt Stratumseind, maar dit is de Stratumsedijk (destijds nog Dijk), gezien in de richting Stratumseind. Links ligt de Bilderdijklaan, rechts de (Korte) Geldropseweg.
Op de hoek Bilderdijklaan - Stratumsedijk staat het pand van schoenmaker Ullings (later bakkerij Coppens), daarnaast de winkel in medische hulpmiddelen van Fransen-Bosman. Daarna villa Luermans, waar makelaar Van de Meeren gevestigd was. Ooit was dit een bierbrouwerij.
Vanaf de BIlderdijklaan naar voren gezien het pand "De Drie Fleschjes", een slijterij/wijnhandel. Later werd dit café 't Pumpke en nu huist er een winkel in maatpakken van Victor Giglio. Daarvoor de winkel in dameskleding Maison Fientje Bouwman, later een trefpunt voor zogeheten "lantaarnvrouwen" (straatprostituees?), nog later een bekend café voor lesbische vrouwen genaamd Pallaz.
In het hogere pand zat ooit een schoenenwinkel, later achtereenvolgens de cafés Cartouche en Rendez-Vous. Nu staat hier een naoorlogs pand met daarin o.a. een chiropractorpraktijk.
Aan de rechterzijde: op de hoek met de Geldropseweg de Stratumsche Apotheek (nu Dijk 9). Het lichte pand met het puntdak is evenals de naastgelegen woningen gesloopt ter verbreding van de Geldropseweg. Vanaf de andere hoek achtereenvolgens de villa van dokter Van Gils, de villa van dhr. Jordans (directeur St. Josephziekenhuis), rijwielhandelaar Senders en taxibedrijf Vlemtax van Theo Vlemmings. Tegenwoordig staat hier café Genestho. (Red.)


Geplaatst op

31-08-2022

Reacties:

Datum: 01-09-2022
Naam: Paul Vlemmings  
img

De foto is niet van 1913 zoals vermeld wordt. De firma Th. Vlemmings kocht het pand, rechts op de foto, in 1919 en trok er in 1922 pas in. De Chevrolet-reclame hangt er vanaf 1924. In 1937 wordt het pand afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Ergens tussen deze jaren (1924, 1937) moet de foto dus gemaakt zijn. De firma Th. Vlemmings werd in 1884 in Geldrop opgericht door Theodorus Vlemmings. Na zijn overlijden in 1900 zetten zijn vier zonen de zaak voort. Vlemtax werd in 1933 opgericht.