EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3979

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

623 Lievendaal

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Zoekplaatje OPGELOST

Beschrijving

Lievendaal


Geplaatst op

29-04-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-04-2006
Naam: Hans Biermans  
img

Zou dit Strijp (Lievendaal) kunnen zijn?


Datum: 29-04-2006
Naam: Frans Gommers  

Inderdaad, de boerderijen in het midden zijn Groot en Klein Lievendaal.
In het midden rechts zie je vanaf het pleintje nog een stukje weg naar rechts. Dit is de Johannes Buijslaan, het verlengde van de Halvemaanstraat.


Datum: 29-04-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Is het jaar 1960 een schatting of de realiteit? Op mijn plattegrond van, ik dacht, 1959 is het gebied links tot het Beatrixkanaal al helemaal volgebouwd (omgeving Peckiuslaan, Schultinghstraat e.d.).


Datum: 13-05-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Peter, ik heb ook twijfels over de datum. Kon wel eens 1954/55 zijn.


Datum: 19-05-2006
Naam: Rikie van Hirsel  
img

En misschien nog eerder. In het verlengde van het pleintje zou dus de Van Vollenhovenstraat moeten komen. Waar zijn dan de Polynormwoningen?


Datum: 26-05-2006
Naam: Johan Boogers  
img

Dit is inderdaad Lievendaal. Vanuit middenonder loopt de Noord Brabantlaan ietwat links naar boven. Helemaal linksonder is nog net het laatste stukje van de Bredalaan zichtbaar met de daaraan gelegen winkels met bovenliggende woningen en rechts daarvan de brede grasstroken die toen met de smalle klinkerwegen aan beide kanten het grootste deel van de Noord Brabantlaan vormden. De Polynormwoningen liggen (inmiddels lagen!) rechtsboven buiten beeld. Rechts van het pleintje aan het begin van de Joh. Buijslaan is later (de inmiddels ook al verdwenen) Maria Reginakerk van pastoor Hurkmans gebouwd. De foto is beslist niet jonger dan 1955!


Datum: 18-07-2006
Naam: N.maatje  
img

In de tijd dat deze foto genomen werd stonden er geen polynormwoningen, ik weet het omdat wij zelf in de Simon van Leeuwenstraat woonden, net het eerste huis op nr 2. Naast ons huis liep een zwart pad naar het Beatrixkanaal. Helemaal rechtsonder is nog een gedeelte te zien van de aireywoningen.


Datum: 22-07-2006
Naam: Bernhard Klaassen  
img

De Loeffstraat is te zien van Noord Brabantlaan naar de Lievendaal. De school die naast het laatste huizenblok in de Loeffstraat is gekomen staat er nog niet. Deze foto is van tussen 1950 - 1955.


Datum: 25-09-2006
Naam: Marianne van Alphen  
img

Op de hoek van de Loeffstraat stond een gebouwtje met een automaat, waar je gasmuntjes kon kopen. Linksonder, iets meer naar boven de Damhouderstraat. Mijn tante woonde daar. Ik herinner me de Noord Brabantlaan, meer richting kanaal, als een kinderkopjesweg met twee ventwegen en tot aan de Welschapsedijk aan de rechterkant de Duitse(?) woningen. Toen ik in 1956 naar de Theresia lagere school ging, was er nog geen katholieke meisjesschool in de Lievendaal. Die was er twee jaar later wel, toen gingen alle klasgenoten uit die buurt daar naar toe. Ik zie nog geen bouwactiviteiten op het pleintje, waar later de Maria Reginakerk verrees. Die is geopend in 1958. Als je googelt op Maria Reginakerk, verschijnt een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Lievendaal.


Datum: 24-11-2006
Naam: Rikie van Hirsel - Bust  
img

Ik kan mij ook nog herinneren, dat er geen aparte scholen voor jongens en meisjes waren. De ene week gingen de jongens 's morgens en de meisjes 's middags naar school. De andere week ging het andersom, de meisjes 's morgens en de jongens 's middags. Wat ik mij wel afvroeg was, of ze veel huiswerk meekregen hierdoor.


Datum: 09-02-2007
Naam: Ruurdtje Westerterp  
img

De school in de Loeffstraat is in 1952 of 1953 in gebruik genomen. Toen kwamen leerlingen van de 'Bezemstraatschool' naar de school in de Loeffstraat. En de huizen zijn eind jaren 1940 gebouwd en begin jaren van 1950 bewoond geworden.


Datum: 09-02-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Waarschijnlijk, N(ico)? Maatje, waren de Polynormwoningen al gebouwd (circa 1951!) toen deze foto werd genomen. Het zal er om hangen omdat nog niets te zien is van activiteiten ten behoeve van de bouw van de school aan de Loeffstraat.


Datum: 13-12-2007
Naam: Nellie Gijsbers  
img

Linksonder ligt het Hugo de Grootplein, kwam uit op de Noord-Brabantlaan. De Vigliuslaan moet er een zijstraat van zijn. Daar woonde ik van 1949-1954. Het waren de eerste nieuwe huizen die na de oorlog werden gebouwd. Aan het einde van de Bredalaan stonden huizen die de Duitsers hebben gebouwd voor Duitsers die daar tijdens de oorlog woonden.


Datum: 13-12-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Neen beste Nellie! Linksonder ligt het laatste stukje van de Bredalaan met de hoge bebouwing van de winkels die er nu nog staan. De Vigliuslaan moet je op de foto situeren rechts buiten beeld. De straat die aan de rechterzijde schuin naar boven en naar het kleine pleintje loopt is de Loderstraat. Vanaf dat kleine pleintje naar rechts en daarna (in het midden van de foto) buiten beeld loopt de Johannes Buijslaan, waarna je een eind verder pas bij de Vigliuslaan uitkomt. In het verlengde hiervan en van de Van der Muydenstraat ligt, aan de overkant van de Noord Brabantlaan, het Hugo de Grootplein! Zie ook mijn opmerkingen van 26 mei 2006.


Datum: 17-04-2008
Naam: Arie(Ad)van den Heuvel  
img

Johan Boogers is degene wiens uitleg helemaal klopt. Linksonder is een stukje Bredalaan, waar vroeger de groentewinkel van Van Gameren was in het rijtje winkels. De Vigliuslaan is niet te zien (heb er zelf gewoond op nr. 2, de tweelingbroers Van den Heuvel). Waar de boerderijen staan links op het kale stukje, staat nu sporthal Lievendaal en rechts, aan het einde van de Lievendaalseweg bij het kale stukje, stond vroeger de Maria Reginakerk, waar je ook nog een stukje Telgenstraat ziet. Op de Joh. Buijslaan stond de frietkraam van De Fransman en was tevens het eindpunt van de bus.


Datum: 17-04-2008
Naam: Rikie Sanders  
img

Lijn A en die draaide op het pleintje helemaal rechts in het midden!


Datum: 17-04-2008
Naam: Nico Maatje  
img

Ik zal het een en ander maar uitleggen. De huizen zijn in 1947-48 gebouwd. Op 16 september 1948 betrokken mijn ouders en broers en zuster het eerste huis in de Simon van Leeuwenstraat 2. Op de hoek liep ook nog een pad naar de Welschapsedijk die toen alleen nog maar bestond uit een zandpad.


Datum: 05-11-2010
Naam: Jacques Engels  
img

Hallo Ruurdtje Westerterp en Bernhard Klaassen. Ik woonde op nummer 8 in de Loeffstraat en herinner me nog de brand op de boerderij. Volgens mij was dat voor 1960, misschien 1958.


Datum: 05-11-2010
Naam: Bernhard Klaassen  
img

Jacques, ik ben geboren in 1950 in de Loeffstraat op nummer vier. De boerderijbrand was inderdaad een enorme brand. Een van de twee gebouwen ging op in de brand. Meters hoge vlammen. Herinner je nog de pauw die altijd op de daken vloog en zijn veren? Er gebeurde wel meer in die jaren: vliegtuigen die neerstortten bij het Beatrixkanaal, in de Bergen op Zoomstraat op een woning....


Datum: 23-04-2019
Naam: Steven Koster  
img

Op de Lievendaalseweg zie je op deze foto welgeteld 1 boomkruin. Dit is inmiddels een reusachtig dikke boom, die er nu nog steeds staat, vlak bij de huidige friettent. Mijn huidige huisje op de Loderstraat is hier goed zichtbaar. Ik zie 't schuurtje in de achtertuin duidelijk. Het valt op dat er nog geen bomen te zien zijn in de straten/tuinen van de Aireywoningen. Dit bewijst dat de buurt hier nog nieuw is, want als je door de buurt loopt, zie je bomen die optisch wel 100 jaar oud lijken (ik zei 'lijken'). Ik verwacht dat dit een foto is van begin jaren 50. Alles nog nieuw.. Ik zou er 'n moord voor doen om hier even te wandelen begin 50's. Het is de buurt waar ik sinds 1973 aan verbonden ben en ik ben na vele omzwervingen weer terug. Een sterker thuisgevoel dan hier in die Aireywoningen kan ik niet krijgen.


Datum: 24-10-2021
Naam: Wim Timmermans  
img

Als ik deze foto zie denk ik met weemoed terug aan de fijne jeugd die ik in deze buurt heb gehad. Ik denk dat ik 4 of 5 jaar was toen ik hier kwam wonen aan de Lievendaalseweg. Dus moet dat geweest zijn in 1950/51. Hoe het er destijds precies uitzag in zo'n buurt met zijn straten weet ik me niet meer te herinneren. De Van Vollenhovenstraat was er natuurlijk wel met de rode daken, maar of de overkant bebouwd was weet ik niet. Op de plaats van de latere kerk en school aan de Tellegenstraat was een gracht met hoge bomen er rond omheen. Uit een boom is in die tijd nog een jongen gevallen en ernstig gewond geraakt. Voor die gracht was een soort braakliggend veldje waar vaak gevoetbald werd. Aan de rand van de Johannes Buijslaan was de bushalte (bus A) en daar weer naast de friettent ('Fransman' dacht ik). Aan de overkant van de bushalte was ook zo'n voetbalveldje en vlakbij het transformatiehuisje was een bekende hangplek voor de jeugd van destijds. Ik heb veel tijd doorgebracht op de boerderij en de boomgaard van Van Kemenade met hun kinderen. En daar was daar natuurlijk (H)Anneke, hun moeder. Anneke nam het niet zo nauw met het slachten van kippen. Kop omdraaien en dan trekken. Ik heb vaak een kip zonder kop zien rondlopen. Later trouwens ook, maar dat is een ander verhaal. Tijdens oogsttijd mochten we mee het veld in om konijnen op te jagen die uit het korenveld kwamen. Daar werd geprobeerd ze te vangen, wat zelden lukte. Ik kan me ook nog herinneren dat ik in 1956 bij de boerderij zat te spelen toen ik boven het gebouw een enorme steekvlam zag. Dat bleek het neergestorte vliegtuig aan de Zeelsterstraat/Bergen op Zoomstraat te zijn. Daar is nog dhr. Kortooms bij om het leven gekomen. We zijn later nog naar die plek gaan kijken, maar werden weggestuurd. Ik heb de eerste twee jaren van de lagere school gezeten op de school aan de Kootwijkstraat en daarna aan de Maria Reginaschool aan de Tellegenstraat, die toen geopend werd, dacht ik. Leuke tijd was dat met gemengde klassen. Van afzonderlijke klassen jongens/meisjes en verschillende lestijden weet ik niets. Het hoofd was dhr. Flagge. Mijn vrienden kwamen destijds van die school en van de Van Vollenhovenstraat. Vaak zochten we ons vermaak in het De Jongh wandelpark en bij het Beatrixkanaal. Zoals ik al zei. Een fijne jeugd.


Datum: 25-03-2023
Naam: Tiny van Asten  
img

Op deze foto staat de boerderij van boer Faasen. Voor mij bekende buurt. Ik ben geboren in 1950 en heb tot 1974 altijd in de Kluitpad gewoond. Dit was een straatje langs de Noord Brabantlaan. Later is in de Telgestraat de Maria Reginakerk gebouwd, ongeveer in 1960. Dit was eerst een gracht vol water. Deze kerk stond naast de Maria Reginaschool. De kerk is later ook weer afgebroken.