EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3749

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Frederiklaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Frederiklaan. (2)

Beschrijving

.


Geplaatst op

03-04-2006

Reacties:

Datum: 03-04-2006
Naam: Henk Meelen  
img

Was het vroeger Frederikslaan? i.p.v Frederiklaan


Datum: 03-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Nee. Frederik P. vader van Anton en Gerard P., Ansichtkaartenuitgevers kennen vaak de gemeente niet. Zo hebben we ook een Rechterstraat en een Demerdijk.


Datum: 09-09-2006
Naam: Erie Coolen  
img

Was de school waar je tegenaan kijkt niet een huishoud school ?


Datum: 09-02-2007
Naam: Ger de Bie  
img

In 1950 waren de 2 rijbanen van de Frederiklaan nog gescheiden door een middenberm met bomen. Weet iemand op welke hoogte die scheiding toen begon?


Datum: 09-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Volgens mij, begonnen de bomen in het midden van de Frederiklaan bij de Elisabethlaan en eindigden die bij de Essenstraat/Iepenlaan.


Datum: 09-02-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

In 1960 was dit de St.Anna huishoudschool. Iets verderop zat een bruidsmodezaak van Speekenbrink, waar ik mijn bruidsjurk heb gekocht. Op de achtergrond volgens mij de St. Trudokerk.


Datum: 05-07-2007
Naam: Willem van der Sommen  

Dit is de Frederiklaan, richting Strijp, tussen de Berkenstraat en de Plataanlaan.
Links was de kruidenierszaak van de familie Sengers. Iets verder woonde de familie Bruins, die er vroeger een friteszaak hadden. Later werd het een kantoorboekhandel van de familie Van den Heuvel, die er later een bibliotheek van maakten. De twee kinderen rechts op de foto zijn twee van mijn zussen. Wij woonden op Frederiklaan 84, nadat ons huis in de Iepenlaan door bombardementen gedeeltelijk was vernield. De school was inderdaad de huishoudschool. Naast de huishoudschool was de winkel(bazaar) van de familie Smetsers.


Datum: 05-07-2007
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Ja Willy (want zo heette jij vroeger volgens mij) woonde op nr 84 en je had nog 3 zussen Mela, Ria en Jacqueline. In hetzelfde rijtje woonde ook de Fam v.Dongen. Wijzelf woonden in de Plataanlaan. Enne nog even dit: tegenover Smetsers zat Prijt woninginrichting, daar weer naast 'n slager en dan 'n groentenboer.


Datum: 23-08-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Mijn ouders zijn in 1925 in de Frederiklaan gaan wonen en mijn oudste broer is daar geboren. Mijn moeder runde een (Philips)drogisterij op nr. 34 tot medio 1927. In dat pand was later een sigarenwinkel. Ik heb daar nog papieren van. Ze woonde gratis, maar toen ze wilde stoppen, omdat het te veel werd met een baby, moest ze er binnen één week uit zijn.


Datum: 09-01-2008
Naam: Antoon Reker  
img

De slager naast Prijt heette Hems (tegenwoordig een groothandel in vlees in Netersel) en de groenteboer was van de Goor. Op het hoekje van de Frederiklaan / Schootsestraat zat een boekhandel Trimbos en op de andere hoek zat Verberne.


Datum: 09-01-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Ik heb nooit gehoord dat de huishouschool in de Frederiklaan de St. Annahuishoudschool heette. Ik weet niet beter dan dat het de Maris Stella huishoudschool was. Ik ben er van '54 tot '57 naar school gegaan.


Datum: 10-01-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

In het jaar dat ik daar naar school ging was het heel zeker de St. Annahuishoudschool.


Datum: 10-01-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Ik heb het net even opgezocht Lieke, de huishoudschool St. Anna was aan de Berlagelaan in Woensel.
En kijk eens op de foto's 10083-10243-10244-8256-8252-en 1421. Je zult zien dat het écht Maris Stella was.


Datum: 14-01-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Mijn zus heeft (in de 60er jaren) ook op de Maris Stella H.H.School gezeten en die stond op de Langenakkerweg nr. 2. Je zag die school vanaf de Beukenlaan (rondweg). Kijk maar op foto 1421.


Datum: 14-01-2008
Naam: Gerda van Raamsdonk van Rijnsoever.  
img

Mogelijk is de verwarring over de namen van de school terug te voeren omdat de Katholieke Vereniging voor huishoudonderwijs Eindhoven uit de volgende scholen bestond. St. Anna, St.Martha, St. Josef, Maris Stella, en Anna Maria Taïgi. Deze namen staan op mijn getuigschrift. Ik zelf zat van 1958 tot 1960 op de Stella Maris op de Frederiklaan. De directrice was Mevr. Hendriks. Ik woonde in de Plataanlaan.


Datum: 17-01-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Toen ik van '54 tot '57 op de Maris Stella huishoudschool zat waren er nog drie nonnen verbonden aan deze school. Zr.Gertrudien, zij was de directrice en Zr. Marian en Zr Elisabeth, zij deden de naailessen. Juffrouw Hendriks was destijds adjunct directrice.


Datum: 25-03-2008
Naam: Sylvia van Genugten  
img

Ik hoop hiermee alle gissingen uit de wereld te helpen, want ik heb zowel op Maris Stella als op St. Anna gezeten. Ik ben begonnen op Maris Stella aan de Frederiklaan (twee jaar). Toen is Maris Stella verhuisd naar de Langenakkerweg en is 'n deel van St. Anna uit Woensel enige jaren gehuisvest geweest in het voormalige gebouw van Maris Stella aan de Frederiklaan. Daar heb ik een jaar 'n coupeuse-opleiding gevolgd. Toen is St. Anna op de Frederiklaan opgeheven en is in het gebouw een bejaardentehuis gevestigd geweest (Paulus).


Datum: 25-03-2008
Naam: Cees Janssen  
img

Volgens mij heb ik hier, als m'n geheugen me tenminste niet in de steek laat, een jaartje bij de nonnen op de kleuterschool gezeten. Het zal 1947/48 zijn geweest; zou dat kunnen kloppen?


Datum: 26-03-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Dat zou zeker wel kunnen kloppen Cees. Het was een groot complex wat achter het klooster en het bejaardenhuis lag. Er was een gedeelte kleuterschool, lagere school en huishoudschool. In het midden was een grote speelpaats met achteraan een fietsenstalling. Als de nonnen er in de jaren '50 nog waren, zal dat zeker in de jaren '40 het geval zijn geweest. Ik kan me ook nog herinneren dat kapelaan Wijnen? één keer per week op de huishoudschool kwam voor de cathechismus.


Datum: 27-03-2008
Naam: Willem van der Sommen  

Er was inderdaad ene kleuterschool. De ingang was aan de Frederiklaan. Ik heb er in het begin van de oorlogsjaren op de kleuterschool gezeten bij de zusters die in het klooster woonden aan de Strijpsestraat. De Rooms Katholieke lagere school voor meisjes lag midden op het complex. Later kwam er de RK ULO in. De ingang van de huishoudschool was eveneens aan de Frederiklaan. Voor de ingang heben wij als kinderen in de winter een dermate grote sneeuwpop tegen de schooldeur gezet dat de deur aan het einde van de lesdag niet openging.


Datum: 28-03-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Omdat de ingang van de huishoudschool aan de Frederiklaan lag moesten we met de fietsen ook daar naar binnen, dwars door het gebouw om de fiets naar de stalling te brengen. Een heel gedoe en zeker als het nat weer was. Soms glibberde je met fiets en al door die gang! Het was ten strengste verboden om op de speelplaats te fietsen, wee degene die dat tóch probeerde.


Datum: 28-03-2008
Naam: Ad Louwers  
img

Ook ik heb op die kleuterschool bij de nonnen gezeten, ik schat zo van 1952 t/m 1954 moet dat geweest zijn. Ingang inderdaad aan de Frederiklaan en dan meteen rechts, daar moesten we altijd naar binnen. Ik herinner me nog een klein nijdig nonneke, die wij zuster Slesiejen noemden, maar die wel Salesiana als kloosternaam gehad zal hebben, denk ik nu. Erg vriendelijk was ze in elk geval niet, ik heb zo klein als ik toen was, wel eens een pets om mijn oren gehad van haar. Het kan natuurlijk ook aan mij gelegen hebben, ik kon nogal moeilijk stilzitten. Er was inderdaad rechtdoor een grote speelplaats met een overkapping. Als Sinterklaas op school kwam, dan liepen de zwarte Pieten boven over dat afdak. Hoe klein ik ook was, dat herinner ik me nog heel duidelijk.


Datum: 21-06-2008
Naam: Wil Bruijns  
img

Volgens mij is deze foto van 1946. De legertruck links is in maart 1946 gestolen door autodieven van mijn vader Jo Bruijns, die hem vervolgens eigenhandig teruggehaald heeft. Hij was toen overigens zelf nog militair. Het winkelpand links is, eenmaal verkocht door mijn grootouders, o.a. gebruikt door boekhandel Stam. Nadien zijn er friettenten in geweest. Niet van de familie Bruijns overigens. In oktober 1986 is deze, na brandstichting, uitgebrand. De slager naast van de Goor heette in mijn tijd Van Weert. De ingang naast ons huis leidde niet alleen naar de kleuterschool en ULO (voorheen Rk. Bijz. Meisjesschool) maar ook naar de achterzijde van het Paulushuis. Daar zaten in mijn tijd gerepatrieerden Indische mensen uit Indonesie. Mijn tropische visjes haalde ik bij Pietje van de Sommen aan de overkant. Deze man was een lopende encyclopedie m.b.t. de natuur. Ikzelf woonde naast het winkelpand links op nr.185. Achter ons huis lag een mooi landbouwgebied van het klooster. Deze waren self supporting.


Datum: 22-02-2010
Naam: Redactie EiB  
img

Dit jaar 100 jaar Philips Dorp. Kijk eens op de homepage Nieuws/Agenda > Agenda en Vraag en Aanbod> Gevraagd, waarin de jubileumcommissje een oproep doet. Wellicht zijn er onder onze bezoekers (oud)-buurtgenoten die hen kunnen helpen.


Datum: 19-03-2010
Naam: Sjef van Eijk  
img

Ik heb deze briefkaart ook in mijn verzameling. Voor mij was die man die daar links staat sprekend Nol van den Hurk, die ongeveer op deze hoogte woonde en op de hoek Frederiklaan / Lindenlaan zijn timmerfabriek had.