EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3735

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

217 Looiakkers

Straat:

Le Sage ten Broeklaan

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

St Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Parochiehuis St. Joris.

Beschrijving

Het parochiehuis naast de school. Dus aan de Le Sage ten Broeklaan. Toen hield die hier nog op en dan begon de Wisse. Dus waar nu de weg voorlangs het Stadspaviljoen uitkomt. Gebouwd door de vader van de eigenaar van de foto, de heer Lodewijks, uit Zesgehuchten, een oud Stratummer. Hierin zat ook de verkennerij en keken we films van Rintintin en de Dikke en de Dunne enz.


Geplaatst op

01-04-2006

Reacties:

Datum: 02-04-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Bedankt Vic voor deze foto, ik heb veel beleefd hier. De lagere school had hier zijn toneelopvoeringen. De Zusters hadden boven voor de meisjes een hobbyclub. En beneden onder leiding van Frans v. Gorp en Kroes die hier de jeugd van Stratum bezighield. Eerst alleen jongens, later gemengd. Je kon hier tafeltennisen, biljarten, in de jaren zestig de eerste jeugddiscotheek. Jantje van Werkhoven en Jack Reinders konden hier met hun bandje optreden. De drumband van St. Joris. Een prachtig gebouw van binnen en van buiten. Zijn er ook nog foto's van de binnenkant? Jammer dat het in brand is gestoken. En ik denk dat velen hier hun eindexamen gedaan hebben. Het was een multifuctioneel gebouw.


Datum: 17-02-2007
Naam: Liesbeth Berkel-de Lau  
img

Mijn geboortehuis! Wij woonden in de oorlog in het huis van de concierge. In de school hadden de Duitsers hun intrek genomen. Ik geloof dat vier van de tien kinderen er geboren zijn, wat een verrassing dat te zien. Ik woon nl. al 43 jaar in de Ned. Antillen en ik las hierboven dat het afgebrand is.


Datum: 05-03-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Op zondagmiddag was hier voor de jeugd van alles te doen. Ik weet nog dat ze daar een grote hoeveelheid Meccano hadden. Er werd dan driftig gesleuteld. Ik heb daar voor de eerste keer gebiljart en dat was ook de laatste keer want een deel van de keu verdween onder het laken. We werden daar altijd goed beziggehouden.


Datum: 01-04-2007
Naam: Ton van der Breggen  
img

Het parochiehuis was uniek, ouders lieten daar hun kinderen zonder zorg naar toe gaan. Frans van Gorp had alles op een relaxte manier onder controle. Dat soort mensen is uniek, en heeft daar te weinig credits voor gekregen. Bij deze namens ongetwijfeld velen!


Datum: 08-08-2007
Naam: Miriam (Verstappen) v.d. Molengraft  
img

Wat leuk om toevallig bij deze foto uit te komen, niets dan goede herinneringen aan dit huis en de omgeving. Hier ben ik opgegroeid als oudste dochter van de conciërge van het parochiehuis. Ik heb daar gewoond van 1958 tot 1976. Ik ben geboren in het huis van mijn opa en oma op de hoek van de Tuinstraat en de St. Jorislaan. Ook aan de St. Joriskerk heb ik goede herinneringen, mijn opa was daar koster en ik ging hem meehelpen. In het parochiehuis hadden wij alle ruimte om te spelen en er was altijd van alles te doen voor ons, ook als het officieel niet open was. Racen op de racebaan op de zolder, tafeltennissen, biljarten, flipperen en in de gymzaal. Ome Frans (van Gorp) en ome Wim (Kroes) waren kind aan huis bij ons, via de tussendeur kwam je van het parochiehuis uit in onze bijkeuken. Ik zou nog wel uren kunnen vertellen over deze geweldige periode!


Datum: 18-10-2007
Naam: Hans Gommers  
img

Wonend diagonaal tegenover deze straat in de Tuinstraat op nummer 2 kwam ik ook veel in het parochiehuis. Ook omdat ik nog enkele jaren bij OBC zat, die daar gebruik maakten van de gymzaal. Leuk dat je de naam van Wim Kroes laat vallen, die een neef van mij was (Hij is een aantal jaren geleden overleden). Voor de Heezerwegkenners, Wim woonde vanaf de Gasthuisstraat vooraan links in het terugspringende huis en was er een uit een gezin van 14 kinderen. De WC stond los achter in de tuin.


Datum: 18-10-2007
Naam: P Hertogs  
img

Hallo Hans, Wim Kroes woonde vanaf de Gasthuisstraat vooraan RECHTS in het terugspringende huis.


Datum: 18-10-2007
Naam: Hans Gommers  
img

Peter je hebt gelijk voor wat betreft de woning waar Wim Kroes woonde. Het huis waar ik op doelde was zijn ouderlijk huis waar hij ook geboren is.


Datum: 22-03-2008
Naam: Ruud van de Weijer  
img

Hallo Miriam, het tafeltennissen, biljarten etc. Ik kan het me nog goed herinneren. Ik weet nog dat ik als kind van 8 jaar daar bij een hobbygroepje zat en er pindabakjes heb gemaakt van riet en lijm. Na mijn kostschooltijd kwam ik er wel eens om 's zondags te biljarten e.d. Ook hebben we in de achterste zaal carnaval gevierd. Kapelaan van Genugten was daar toen ook bij. In die tijd een heel aardige wereldse kapelaan.
Bij het racen op zolder ben ik ook nog geweest. Dat was het Slot Racing Team Eindhoven (SRTE). In het begin hadden ze een baan van scalectrix op planken geschroefd. Naderhand heeft de verenging een vaste baan van hout gemaakt.


Datum: 05-05-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Het moet rond 1957-58 geweest zijn dat je 's avonds in het parochiehuis kon biljarten etc. Het kostte een dubbeltje of zoiets en Frans van Gorp zwaaide de scepter. Volgens mij was hier ook een soort scoutinggroep thuis.
Ik kan me herinneren dat ik een rol speelde in een toneelstuk dat met de welpen van de Geldropseweg in het parochiehuis werd opgevoerd. Ik weet nog dat wij moesten tellen een paar klumpkes twee paar klumpkes Kun je nagaan hoe ik mijn tekst van buiten had geleerd.
Later kan ik me een uitvoering van de verkennerij herinneren waar een messenwerper bezig was. Via een vernuftig systeem werden de pennen van achteren doorgestoken. Ook heb ik nog jaquard gedraaid op dat toneel.


Datum: 06-05-2008
Naam: Jeanne-Melters-Hooijen  
img

Wij speelden dat toneelstuk ook, achter op de plaats, met oude gordijnen aan de waslijn als toneel.
De moeder van een groot gezin telde 's avonds de klompen om te zien of alle kinderen thuis waren. Ze miste soms een paar klompen en telde een paar keer opnieuw en de clou was, dat een van de kinderen met zijn klompen aan in bed gekropen was.


Datum: 06-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

Ik mag dan van 1933 zijn, maar herinner mij nog heel goed dat in dit mooie gebouw op bepaalde tijden ook het zgn. Consultatiebureau gevestigd was. Moeders kwamen hier met hun baby's en peuters op gezondheidscontrole. Ik weet niet meer of dit van de GGD of van het Wit-Gele Kruis uitging. In de jaren vijftig heb ik er nog wel eens een carnavalsfeest meegemaakt. Zelf woonden wij in de St.Gerardusparochie.


Datum: 22-02-2009
Naam: Annie van Rooij - Schats  
img

Eind 50er jaren werden hier rik-concoursen gehouden waaraan mijn vader, Theo Schats, mede leiding gaf.


Datum: 24-03-2011
Naam: W. Hesemans  
img

Ja, dat waren mooie tijden hier, van mijn 12 tot mijn 22. Helaas is het gebouw er niet meer. Heel veel plezier gehad, hoofdleider was toen Frans van Gorp en Wim Kroes. Jammer dat ik zo weinig mensen zie van die tijd, maar de ijsboer, ofwel Hansje Werkhoven, kom ik veel tegen. Hij staat bij V&D ijs te verkopen. Als er nog mensen zijn die foto's hebben van die tijd, rond 1963 t/m 1975, gelieve naar mijn e-mail te sturen.


Datum: 09-06-2011
Naam: Bert Huiberts  
img

Leuk dat ik deze foto's hier tegenkom en ik heb er een geweldige tijd gehad. Toen ik verkering kreeg met mijn huidige vrouw kwam ik er niet meer zo vaak. En Hans Werkhoven zie ik ook nog wekelijks in de stad.


Datum: 24-07-2015
Naam: Gerard Delhaes  
img

De scoutinggroep heette 'De Jonge Wacht'. Ik ben daar met mijn broer Fons en vele vrienden nog lid van geweest.


Datum: 24-07-2015
Naam: Sjef Claassen  
img

Je kon er 's avonds biljarten en tafeltennis spelen. Entree was een dubbetje of zo. Ik heb er ook meegedaan aan een voorstelling van de welpen. Het spel bestond voornamelijk uit het tellen van zoveel paar klumpkes. Ik heb er op dat toneel ook nog staan jacquart draaien, of dat bij de verkenners of de welpen was weet ik niet meer. "De jonge wacht" was een pseudo-scoutinggroep, wat het verschil was met de echte scouting weet ik niet meer. Zal wel gekomen zijn door een paar notabelen die hun eigen club wilden starten. Zo ging dat vaak.


Datum: 08-12-2018
Naam: Yvonne ( Elling )van Gerven  
img

Wat leuk om deze foto van het parochiehuis terug te zien. Voor mij is dit gebouw voor altijd verbonden aan de vele toneeluitvoeringen die we daar opgevoerd hebben. Ik zat in de Gasthuisstraat op school en er werden nogal wat feestjes daar gevierd als een non of juffrouw afscheid nam. Dan waren er toneel- en dansvoorstellingen op het podium van het parochiehuis. Ook de eindmusical in groep 8 (in 1968) werd daar gehouden. Mirjam, ik zat toen bij jou in de klas.


Datum: 16-06-2020
Naam: Remco  
img

Mijn ouders zijn getrouwd in 196 in het Parochiehuis Le Sage te Broeklaan 11 in Eindhoven. Mijn moeder zegt in een ruimte met de naam 'het woelige nest'. Weet u of dat dit pand betreft?