EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3731

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Voetbal

Onderwerp 3.:

PSV

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
P.S.V. Seizoen 1956/57

Beschrijving

Het seizoen 1956/57 was wel niet zo succesvol voor P.S.V. (6e plaats; Ajax kampioen) maar in dit seizoen vestigde Coen Dillen (linksonder) zijn fenomenale, nog steeds niet verbeterde record van 43 doelpunten. Tegen DOS en Elinkwijk scoorde hij maar liefst 4 keer. Op de foto zien we verder Roel Wiersma, Harry van Elderen, Piet Fransen, Jacques de Wit en, je kunt er niet om heen, keeper Lieuwe Steiger. Wie kent de andere?


Geplaatst op

01-04-2006

Reacties:

Datum: 01-04-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Tussen Roel Wiersma en Lieuwe Steiger staan Ad van Tuyl en Sjeng Rensen. Tussen Coen Dillen en Piet Fransen zit Theo Buenen.


Datum: 01-04-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Maar dit is niet het P.S.V. Stadion. Maar wie weet welk stadion het wel is.


Datum: 01-04-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Boven 3de van links is Wiersma. Hij woonde in een zelfgebouwd huis aan de Mauritsweg in Aalst. Zelf gebouwd wil zeggen, zelf gebouwd en niet laten zetten.


Datum: 02-04-2006
Naam: Erik Schuitemaker  
img

Staande uiterst links: Cees Heerschop, daarnaast Carel Theuwis.
Knielend uiterst rechts: Jan van den Heuvel.


Datum: 05-06-2006
Naam: Peter van Laanen  
img

Ik heb deze foto aan Mevr. van Elderen laten zien (mijn buurvrouw en de vrouw van Harry van Elderen ) en zij bevestigde dat Harry niet op deze foto staat. Harry is in 1956 gestopt met voetballen.


Datum: 05-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Peter, volgens de officiele rangschikking eindigde PSV als 5de met evenveel punten als nummer 6 maar met een beter doelgemiddelde
Het elftal van PSV scoorde in het seizoen 1956-1957 ( lopend van 02-06-1956 tot 02-06-1957) de meeste doelpunten, namelijk 91, maar kreeg er ook 70 tegen; slechts de onderste 4 ploegen in dat seizoen, waaraan 18 elftallen meededen, kregen meer goals tegen.
PSV was eigenlijk niet zo mijn ploeg, want als lid van het gewone volk ging je naar EVV toe, maar de prestaties logen er niet om, dus alle respect.
Voor echte geinteresseerden: www.coendillen.nl bv


Datum: 05-06-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Nou Theo, dan daag ik je uit bij foto 4532.


Datum: 05-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Beste Peter, stuur je dan ook even een uitdaging aan Hennie de Groot en Willem Verstegen bv ?
EVV eindigde in het seizoen 1956 -1957 als laatste met het toch nog respectabele aantal van 20 punten uit 34 wedstrijden en een doelgemiddelde van 39 voor en 83 tegen.


Datum: 05-06-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Of je voor E.V.V. was of voor Fielups, dat hing volgens mij af waar je woonde in Eindhoven. En zo as ze zeeje wavvur gleuf da ge had. Fielups was voor de protestanten en E.V.V. voor de katholieken. Zelfs pastoor de Gruyter van de H.Hart parochie vertelde openlijk dat de parochianen naar E.V.V. moesten gaan en niet naar Fielups. Zo ging de oom van Anne, Ome Piet, altijd zolang hij kon zondags te voet naar de Aalsterweg, zelfs toen hij van uit de Palingstraat naar Woensel was verhuisd. Echt een trouwe E.V.V. supporter.


Datum: 02-07-2006
Naam: J.H.M. Dionisius  
img

Toeval of niet?
In de VI (Voetbal International) nr. 24B dd 16 juni 2006 staat een foto van het 1e elftal van PSV uit het seizoen 1955-1956. Deze foute riep bij mij herinneringen op uit het verre verleden. Dit was aanleiding om via Google meer te weten te komen over de spelers van toen.
Wat schetst mijn verbazing: de foto in VI is dezelfde foto als afgedrukt op deze site.
Voor alle duidelijkheid geef ik hier de namen van de spelers zoals die onder de foto in de VI zijn vermeld:
staande v.l.n.r.: Cees Heerschop, Carel Theuwis, Roel Wiersma, Ad van Tuijl, Eugène Rensen en Lieuwe Steiger.
Gehurkt rij v.l.n.r.: Coen Dillen, Theo Buenen, Piet Fransen, Jacques de Wit en Jan van de Heuvel.
Hopelijk heb ik hiermee een aantal onduidelijkheden weggenomen.


Datum: 03-07-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dit stadion lijkt mij van Rapid JC te Kaalheide. Rapid werd in 1956 landskampioen, o.a. met Eindhovenaar Noud van Melis in de gelederen. Rapid is later Roda JC geworden en ging van rood-wit naar geel-zwart. Het zijn wel koempels gebleven, een verwijzing naar hun mijnwerkers-roots.


Datum: 23-12-2006
Naam: Peter Pilgram  
img

Een schotvaardig team. Cees Heerschop was een van de weinige backs die Coen Moulijn kon bedwingen, Ad, deKromme van Tuijl, voerde de middenveldregie en had een venijnige tackle. Roel Wiersma was de man met de perfect getimede sliding. Theo Buenen vond ik beroemder door zijn zeer verre inworpen, dan door zijn voorzetten. Piet Franssen, een ouderwetse linksbuiten, ala Tom Finney en met een eveneens loeihard schot in het linkerbeen. Over het Kanon hoeven we het niet meer te hebben hoewel, er liep bij Sparta ook een kanon, Verhoeven geheten. Ik meen me te herinneren dat ik dat seizoen, met mijn vader in Rotterdam was, toen PSV op het Kasteel moest aantreden tegen het Sparta van Verhoeven, de Koning, Bosselaar, van Ede etc. Het heeft zo moeten zijn: voor de rust neemt Coen een vrije trap, zo onbedaarlijk hard, dat Verhoeven zijn kop onmogelijk op tijd kon intrekken en voor enige tijd, tamelijk benomen, op de mat bleef liggen.
De geschiedenis herhaalt zich als na de rust Verhoeven hetzelfde flikt bij Dillen.
Ik geloof dat de uitslag ook 1-1 was maar ben daarvan niet helemaal zeker.


Datum: 23-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ik heb ooit gehoord dat Cees Heerschop voor de duels met Coen Moulijn altijd Coen Moulijn op zijn schouder tikte en dan wees op Heerschops broekzak, met andere woorden, vandaag heb ik je weer in mijn broekzak Coen. Ik heb Coen Dillen in een voorwedstrijd van PSV-Brazilië in 1963 nog een keer zien spelen. Dat was een belevenis zowel Coen Dillen als de legendarische Pelè te zien voetballen in het PSV stadion.


Datum: 23-08-2007
Naam: Manon de Wit  
img

Zit even wat te 'google-en' omdat mijn vader op 2 september 75 jaar wordt.
Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om hem iets uit zijn 'voetbalhistorie' te geven, dus vandaar dat ik even op google keek. Ik kwam o.a. uit bij deze foto.
Misschien dat hij weet wie er nog meer op staat. Ik ga het hem zeker vragen! <<< hoeft niet meer, ze worden hierboven allemaal genoemd (Peter) >>>
En als iemand nog een goede tip heeft voor zijn verjaardag... dan hoor ik dat heel erg graag.
<<< maak hem vriend van Eindhoven-in-Beeld! (Peter) >>>


Datum: 23-08-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Deze voorhoede speelde in dat seizoen, naar ik me kan herinneren, in een soort M-formatie: twee spitsen Coen Dillen rechts en Piet Fransen links, met Jacques de Wit als een teruggetrokken midvoor die meestal vanuit het midden de spitsen in de diepte aanspeelde of het spel naar de vleugels verplaatste, naar Theo Buenen op rechts of Jan van den Heuvel op links. Eigenlijk heel modern, maar zoveel systemen zijn er nou eenmaal niet en ze zullen vroeger ook van alles geprobeerd hebben om de tegenstanders te verrassen. Coen Dillen speelde meer als diepe rechterspits dan als een echte rechtsbuiten aan de lijn. Anders had hij er dat seizoen geen 43 in geschoten. Cees Heerschop was een aanvallend ingestelde rechtsback, die graag ver oprukte langs de rechterkant. Alleen mislukte zijn lange voorzet nog al eens. Hoewel ik toen nog voor Eindhoven was moest ik toegeven dat het PSV-stadion veel meer sfeer had. Het publiek zat dicht op het veld, achter lage betonnen paaltjes met draad ertussen. Je kon bij wijze van spreken de spelers, als je tenminste op de lage tribune vooraan zat, zo de bal teruggeven als die buiten de lijnen was beland. Ik herinner me dat Jan Louwers (toen nog bij EVV Eindhoven) eens in een vriendschappelijke wedstrijd als gastspeler op de rechtsbuitenpositie meespeelde bij PSV, in discussie ging met mensen in het publiek, overigens zeer gemoedelijk.
Van voetbalvandalisme had nog niemand gehoord en het publiek had toen nog respect voor de spelers van de tegenpartij.


Datum: 24-08-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

He Frank, overigens niets dan lof over de diverse commentaren en opmerkingen van jou op deze site maar die betonnen paaltjes met draad ertussen herinner ik me alleen van het oude MVV-veld. Bij PSV liep een sintelbaan rondom het veld en de scheiding met het publiek was een hekwerk met gaas, met aan de bovenkant een houten balk. Bij belangrijke wedstrijden, werd op de lange zijde (spoorzijde) een extra zittribune geplaatst voor het hek. Je kon dan in de rust een paar rondjes wandelen over de sintelbaan. De laatste keer dat ik daar heb gezeten was in 1956 bij de wedstrijd PSV-Haarlem (nog met de legendarische Kick Smit).


Datum: 24-08-2007
Naam: René Teunissen  
img

Peter, je verhaal klopt helemaal. Vóór 1953 heb ik heel wat wedstrijden met mijn vader op het binnenterrein gezeten.


Datum: 24-08-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Peter, Rene, misschien hebben we alledrie wel gelijk. Het stadion van PSV heeft in de loop van de tijd de nodige aanpassingen ondergaan. Een daarvan was het verwijderen van de sintelbaan. Ik heb nog eens gesnuffeld in mijn knipselboeken van die tijd en daar een foto opgeduikeld met de vuist van PSV. De foto is gemaakt in het stadion van PSV en dateert denk ik van omstreeks 1959 of 1960. Op de achtergrond is de afzetting rond het veld te zien. Daar staan wel degelijk witgeverfde betonnen paaltjes. De sintelbaan herinner ik me ook nog wel, maar dat was dus rond 1956. De foto stuur ik separaat naar de site.


Datum: 25-08-2007
Naam: Walter Van der Elst  
img

Ik kwam in de jaren 50 regelmatig bij PSV kijken. Dit stadion roept echter geen enkele herinnering bij me op. het doet me het meeste denken aan het Rapid/Roda stadion van begin jaren 60 waar ik ook wel eens te vinden was, maar het kan natuurlijk overal zijn.


Datum: 25-08-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Zelfs in 1966 waren er in het PSV-stadion nog betonnen paaltjes met draad ertussen. Ik heb hier nog een foto van.


Datum: 22-05-2009
Naam: Wim Nouwen  
img

Het stadion waar deze foto is gemaakt is inderdaad van het toenmalige Rapid JC uit Kerkrade.
In de verte herken ik spelers als Smeets en Bisschops


Datum: 05-02-2010
Naam: Nora Udink-Steiger  
img

Ik was aan het kijken, omdat ik de oude foto's leuk vind. Kwam ik ook mijn vader tegen natuurlijk, oud keeper van PSV, leuk om te zien.


Datum: 11-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Deze foto is zeker niet aan de Frederiklaan genomen, de ramen boven de toeschouwers en de vierkante ramen onder hebben nooit een PSV stadion gesierd. Ik woonde helaas niet meer in Eindhoven, maar ik heb toch nog een paar wedstrijden gezien, uit tegen Sparta, heel spectaculair. Tot kort voor het einde stond PSV met 3-1 voor maar Sparta maakte o.a. door de legendarische Tonnie van Ede nog gelijk, maar vlak voor tijd zorgde Coen Dillen er toch voor dat 2 punten mee naar Eindhoven gingen. Tegen Elinkwijk uit, daar naar toe gefietst vanuit Amsterdam, ging het gemakkelijker, 6-0 winst. Ook nu scoorde Coen weer ´ouderwets´, ik geloof 3 keer. Bij een van de doelpunten schoot hij zo hard dat de bal met keeper en al in het doel belandde. Rensen heette overigen Sjen, Brabants voor Eugene.


Datum: 27-01-2015
Naam: Theo  
img

Roel Wiersma en Cees Heerschop kwamen van Donar uit Hilversum. Theo Buenen ging later naar 't Gooi en Gert Bals kwam even als Pim Beckering van 't Gooi in Hilversum.