EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3715

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Mathildelaan

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Bels Lijntje

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Overweg Mathildelaan.

Beschrijving

De Philips spoorlijn(Mathildelaan) met op de achtergrond de lichtmasten van het P.S.V. stadion.


Geplaatst op

31-03-2006

Reacties:

Datum: 31-03-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Was dit niet het zgn Belse Lijntje en lag de Philips spoorlijn niet verderop bij de Glaslaan?


Datum: 31-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze foto werd eerder geplaatst als foto 2625 voor een vroegere en eerdere versie foto 256 voor een vroegere en verdere foto 2631 voor een latere en kortere foto 2483. Lees vooral de uitleg. Inderdaad, het Bels lijntje lag niet hier, het liep voor de sigarenfabrieken langs. Zie foto 2682 en foto 1887. Zie voor de plaats waar dit fabriekslijntje later de parallelweg overstak de villa van foto 332 langs de brandende sigarenfabriek


Datum: 23-04-2006
Naam: Gerbrand Diebels  
img

Dit is toch de verbinding tussen het (voormalige) Bels lijntje en het nieuwe hoogspoor? Vanaf de Willemstraat gezien boog het Bels lijntje (voor de aanleg van het hoogspoor) rechts mee met de Philipsgebouwen tot aan de lichttoren, waar het samenkwam met het spoor uit de richting Boxtel. Na de aanleg van het hoogspoor boog het Bels lijntje, gezien vanaf de Willemstraat eerst naar links om de Mathildelaan te kruisen (deze foto) om daarna naar rechts af te buigen om aan te sluiten op het hoogspoor. Het Bels lijntje was toen al niet meer in gebruik, maar er was dus wel een verbinding met het nieuwe hoogspoor, die daar heeft gelegen tot in de jaren '70.


Datum: 09-08-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Op 4 februari 1959 werd de nieuwe aansluiting van het Bels lijntje vanaf Valkenswaard via Geldrop geopend en daarmee de route via Eindhoven / Gestel gesloten. Maar via de spoorlijn op de foto was ook het Philipscomplex Emmasingel met het spoor verbonden. Daarom is dit stuk er nog enige jaren blijven liggen.


Datum: 19-03-2016
Naam: Gerard van de Vorle  

Naar mijn bescheiden mening was daar waar de slagbomen stonden geen Mathildelaan maar Parallelweg. Liep de Mathildelaan niet vanaf de kruising van de Gagelstraat richting PSV stadion?


Datum: 20-03-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Na de aanleg van het hoogspoor verdween de naam Parallelweg. De Mathildelaan begint sindsdien op de kruising met de Boschdijktunnel en de Emmasingel. Aanvankelijk liep die door tot aan de Beukenlaan.