EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35509

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Houtindustrie / Houthandel

Onderwerp 3.:

De Rietvink / Van Dijck-Stumpers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stoomtimmerfabriek de Rietvink

Beschrijving

Een serie glasnegatieven uit de nalatenschap van Franciscus Josephus Brekelmans leverde deze fraaie opname op.
Het Eindhovens Kanaal, gezien in de richting van het centrum. Op de achtergrond de Paterskerk. Rechts van het kanaal het hoofdgebouw van de Stoomtimmerfabriek De Rietvink. Op die plek was later Janssenauto's. Rechts van het havenhoofd stond van 1932 tot 1941 de grote gashouder met Persil-reclame. Nog later was er het terrein van Gemeentebedrijven. Tegenwoordig staan er appartementen en een deel van het DAF-museum. Zie foto 12179 voor een opname die ongeveer vanaf hetzelfde standpunt gemaakt is.


Geplaatst op

23-10-2014

Reacties:

Datum: 13-11-2014
Naam: Marijke Brekelmans  
img

Mijn grootvader trouwde met Adriana Anna Pulles te Waalwijk op 12 februari 1917. Hij was al bedrijfsleider bij De Rietvink. Ze woonden in een klein maar aardig huis aan Kanaal F2 te Stratum (later Tongelresestraat 23 Eindhoven, zoals mijn vader Fransiscus Antonius Brekelmans schrijft. Het lag aan het kanaal van Eindhoven naar Helmond. Zij keken uit op een brug en een sigarenfabriek, achter hen lag het Villapark van Eindhoven. door een smal straatje kwamen ze in de timmerfabriek De Rietvink van Jan van Dijck. Om deze foto te maken hoefde mijn grootvader niet ver van huis!


Datum: 13-11-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Marijke, dat smalle straatje heette de Rietvinkstraat. Daarbij komt meteen de "kip en het ei" vraag naar voren, wat was er eerder, de timmerfabriek of het straatje. Ik neem aan de straat omdat er meer straatnamen in die wijk vernoemd zijn naar vogels. Dit straatje is nu verdwenen en de straatnaam is hergebruikt. De huidige Rietvinkstraat ligt wel in de wijk maar precies aan het andere eind daarvan, een kilometertje verderop als je de Tongelresestraat volgt.