EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31613

Bijdrager:

Niet bekend

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Gestel, De Gouden Bal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Binnenplaats Gouden Bal

Beschrijving

Foto van de binnenplaats van café De Gouden Bal aan de Hoogstraat. Op de foto kastelein (hoefsmid) Sjaak Somers, afkomstig uit Veldhoven, kastelein van ca. 1912 tot 1930. Verder echtgenote Anna Louwers, ook uit Veldhoven, en hun dochters Lena (8 jaar) en Rosa (7 jaar).

<< In mei 2021 stuurde Anne Rensen de bovenstaande foto opnieuw in en de redactie plaatste die foto omdat over het hoofd werd gezien dat deze zelfde foto al eerder (13 juli 2012) op de site werd geplaatst. De bovenstaande informatie van de bijdraagster Anne Rensen stamt uit 2012. Op 24 mei 2021 heeft de redactie haar onderstaande informatie vanaf de opnieuw ingestuurde foto naar hier verplaatst en ook de plaatsingsdatum van de bovenstaande foto aangepast van 2012 naar 2021. De oudste ingestuurde reacties zijn uit 2012. Nu volgt het verhaal dat Anne in 2021 bij de foto instuurde.  (Red.) >>
Een persoonlijk verhaal over een alledaagse plek in Eindhoven. Op de Hoogstraat, schuin tegenover de Rivierstraat vind je “De Gouden Bal”, een van de oudste panden in Eindhoven. Het dateert van ongeveer 1730. Het is een alom bekende kroeg met veel vaste stamgasten. Dit café was na de Eerste Wereldoorlog de kroeg van mijn opa: Jacques Somers, en mijn oma Anna Louwers. Opa was niet alleen kastelein, maar ook hoefsmid. Het café was een drukbezochte pleisterplaats. Gestel was destijds een eigen dorp, met een burgemeester en veldwachter, die regelmatig in het café raadsvergaderingen hielden die tot diep in de nacht duurden. Volgens mijn opa moest vooral de veldwachter op de kruiwagen naar huis worden gereden om zijn roes uit te slapen. Door de Hoogstraat reed een trammetje naar Turnhout. Op de foto zie je op de binnenplaats van het café mijn opa en oma, mijn tante links en mijn 10-jarige moeder Rosa rechts. De huidige Gouden Bal heeft nog steeds die binnenplaats. Deze foto hangt ook in het café naast de toog. Intussen wordt het het café al jaren bestierd door Wim en Elly. Een paar jaar geleden hebben we (broers en zussen) een herinneringsfeestje gehouden met uiteraard een foto op het oude plaatsje van de Gouden Bal, waar ook regelmatig jazzmuziek te horen is. Laten we zuinig zijn op zo'n zichtbare geschiedenis.


Geplaatst op

24-05-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-07-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Wie kan ons vertellen waar de naam "De Gouden Bal" vandaan komt.
Verder is het interieur van dit café volgens mij zeker 75 jaar onveranderd gebleven. De moeite van een bezoek waard en werkelijk iedereen is van harte welkom.


Datum: 14-07-2012
Naam: Willem van den Heuvel  
img

Hoi Giovanni,
De herkomst van de naam kun je vinden op hun site.
Vroeger was er een beugelbaan bij het café en de winnaar kreeg de Gouden Bal.


Datum: 17-07-2012
Naam: Willem van den Heuvel  
img

Hoi Giovanni,
Ik heb nog eens gegeken naar foto 2517. En daar geef jezelf het antwoord op je vraag waar de naam "De Gouden Bal" vandaan komt.