EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3124

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Produkten / Produktie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips TV

Beschrijving

Typenummer P4210078.


Geplaatst op

21-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Was dit niet het zgn. hondenhokje? Wij hebben vroeger ook nog zo'n ding gehad en het was niet om aan te zien. Meestal hadden we Zwitserland 1: sneeuw.


Datum: 21-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

We hadden ook al vlug een kleuren-tv. Hoe dat zo? Er was een stuk cellofaan in de handel speciaal voor de tv. Dat stuk doorzichtig soortement plastic had twee kleuren, blauw en groen. Als dat nu voor het scherm geplakt werd, kon je natuurfilms zien in kleur. Alleen werden de dieren ook groen. Maar een kniesoor die daar naar keek. Dat heeft toch nog jaren zo geduurd.


Datum: 21-02-2006
Naam: Willem Verstegen. Best  
img

Dit TV-toestel Type TX-400 U werd inderdaad Hondenhok genoemd. Dit toestel werd in de jaren 1950/51 door Philips op de markt gebracht, en toen en zelfs nu nog, door velen begeerd.


Datum: 21-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb even mijn best gedaan voor de eventuele liefhebbers. Deze tv heeft de nummers TX 400U-01 No. 31537.......180 Watt.


Datum: 14-05-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Wij hadden vroeger thuis (Halvemaanstraat 74, naast het buurthuis) ook een test-TV, een van de eerste met een aflopende achterkant, het zgn. hondje (leek een beetje op een zittende hond zoals 'his masters voice' van RCA(?). Vandaar de naam hondenhokje voor zijn vierkante opvolger TX 500 die als eerste op de markt kwam. Wij keken toen naar de allereerste TV-beelden uitgezonden door Philips. Ik was toen nog maar 5 of 6 jaar oud (rond 1953) en herinner mij een huis bomvol buurtbewoners als er een voetbalwedstrijd (vanuit het Philips-stadion) op TV was. Ik kan me nog goed de antenne (groot, VHF) herinneren die mijn vader op zolder had opgehangen. Stond hij vaak op zolder de antenne te richten en wij maar naar boven roepen of het beeld goed was. Tante Hannie en Dappere Dodo kwamen dacht ik pas later.


Datum: 19-08-2006
Naam: A Clijsen.  
img

Wat de radio- en TV-ontwikkelingen betreft heeft Philips nooit voorop gelopen. De filosofie voor radio was dat Philips uitstekende radiolampen voor derden maakte, dus daar voldoende aan verdiende (dacht men). Vandaar dat de eerste radio's van de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) kwamen (en door Philips gekocht werden). Oorspronkelijk bestond het begrip radio ook nog niet, maar waren het draadloze seintoestellen, die met piepjes en fluitjes (morsetekens) overseinden. Tot men er spoedig achterkwam dat spraak en muziek op dezelfde wijze ook overgebracht kon worden en het begrip radio ontstond. Vanaf dat moment (1928) zag Philips in dat men er niet meer omheen kon, en ging snel zelf radio's maken: type 2501, met een los plaatstroomblokje ernaast, dat even later in type 2511 voortaan ingebouwd werd (herkenbaar aan dat het toestel iets breder werd). Doordat alles van tevoren wel zeer goed ontwikkeld werd, blijkt nu de hoge kwaliteit. Zelfs de eerste radio's, na 75 jaar van zolder gehaald, blijken nog gewoon te spelen (wel oppassen voor slechte stroomsnoeren).
Voor TV geldt hetzelfde verhaal: vrij laat op de markt, maar zonder kinderziektes goed voor jaren plezier (bedenk wel dat in het begin, iedere dag en avond, de apparaten uren en uren, jarenlang aanstonden). De bekende Zwitserse sneeuw lag niet zozeer aan de kwaliteit van de TV, maar aan de platte brede 300-ohm lintkabel die zeer veel antennesignaalverlies veroorzaakte en later beter werd door de bekende verliesarmere coaxkabel. Ook kon men maar één gebied, Holland 1 (VHF), aan. Even later ook Holland 2 (UHF), waarvoor men iets later voor de oude toestellen zogenaamde voorzetkastjes verkocht, voor Holland 2, die natuurlijk snel overbodig werden omdat deze voortaan ingebouwd waren in de nieuwere TV's. De TX 440 en TX 500 worden door verzamelaars wel gewaardeerd, maar door de zeer hoge productieaantallen van de TX-17-18-19 en verdere typen na ongeveer 1955 neemt de waarde ook zeer snel af en zijn er legio te koop voor de liefhebbers. Ze doen het bijna nog allemaal.


Datum: 20-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dat coaxkabel een grote verbetering was, kan ik beamen. Wat wij veel deden en wat mij eigenlijk verbaasde, was een stukje zilverpapier over het lintkabeltje heen en weer schuiven tot men een goed signaal had. Daar stond tegenover dat het de andere dag weer opnieuw moest gebeuren. De sprietantenne (ook wel dubbele) op de TV heeft het volgens mij nooit goed gedaan en had gewoon geen nut. Thuis maakten we gewoon de antenne aan de gordijnrail vast, tot het gedraai en geschreeuw op de zolder begon.


Datum: 21-02-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Piet, ik was al wat ouder, en ben dat nog steeds denk ik, en ik kan je vertellen dat niet alleen vanuit het PSV-stadion wedstrijden werden uitgezonden. Ik herinner mij een wedstrijd Woensel-Kimbria die werd gespeeld achter Maria op de Puinhopen aan de Boschdijk en zelfs een interland, Nederland-Zweden in het Olympisch stadion. Die wedstrijden waren alleen te zien bij een klein aantal mensen die voor Philips werkten en die na afloop een rapportje moesten schrijven over de beeld- en geluidskwaliteit van de uitzending.


Datum: 25-10-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Op internet is heel veel te vinden over de geschiedenis van de radio en televisie in Nederland vanaf het allereerste begin, te veel om hier in het kort weer te geven. De NSF, waar in een van de bijdragen over gesproken wordt, was een initiatief van Radio Holland (20 procent) Marconi (Verenigd Koninkrijk) en Philips elk voor 40 procent.