EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31035

Bijdrager:

Jaar:

2012

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

De Vriesstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Vriesstraat en zijn postcodes

Beschrijving

Een postcode maakt soms vreemde sprongen.
De postcode werd ingevoerd om aldus gesorteerd direct een goede looproute voor de postbode op te leveren. Een enkele keer maakte men een vreemde fout. Zo in de De Vriesstraat. In het midden zien we huisnummer 57, dat kreeg postcode 5612KG. Alle buurhuizen links en rechts hebben echter postcode 5612KH. De postcode KG hoort eigenlijk thuis aan het begin van de straat (1-43, woningen uit 1924) en het tweede deel (45-75, 1923) heeft KH, zo was de bedoeling.
Het moet een soort ponsfout zijn geweest dat in het eerste postcodeboek dat tussenhuis 57 opeens zo'n postcode out of place kreeg. En eenmaal vastgesteld, zoiets wordt niet makkelijk gecorrigeerd.
Arme postbodes die al die tijd steeds heen en weer moesten lopen!


Geplaatst op

20-04-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-04-2012
Naam: Wim Habraken  

In de jaren 1975 - 1978/79 heb ik in Eindhoven aan de postcode gewerkt. Zeer waarschijnlijk heb ik ook de De Vriesstraat van een postcode voorzien. Dat was aan strikte regels gebonden. En het werd altijd gecontroleerd in Eindhoven en later in Den Bosch (districtskantoor afd. Formatie). Ook daar heb ik zo'n vier maanden mee mogen werken. En inderdaad, hier en daar zijn er toch nog fouten ingeslopen! Een aantal daarvan ken ik wel, maar deze kende ik nog niet. We hadden invulformulieren, waarop de gegevens per huis (later inderdaad door ponsdames) werden ingevoerd. We namen voor het toekennen van de postcodes zogenaamde 'natuurlijke' scheidingen, bijvoorbeeld een pad tussen de huizen, een hoek, een grasveld enz. Soms moest je een langere straat ergens breken. Dat deden we dan vaak in het midden van de straat. Het was een nauwkeurig werkje, we hielden op grote overzichtsformulieren bij welke postcodes al vergeven waren. Een aantal combinaties waren verboden, vooral die een associatie hadden met de oorlog (bijvoorbeeld SS, SA). De hoofdletter D gebruikten we zoveel mogelijk niet, maar soms ontkwamen we er niet aan, en moesten we die wel gebruiken. Het was een prachtig project en de postcode van Nederland is een van de betere in de wereld. Ondanks de kleine foutjes blijft het een prachtig hulpmiddel. Overigens heb ik begrepen dat de sorteermachines van tegenwoordig in staat zijn om deze fout zelf te herstellen en te zorgen dat de bestemde post toch goed terechtkomt! Voordeeltje van de huidige computers?


Datum: 02-05-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Dank voor je toelichting Wim. Veel fouten in de postcodetoekenning zijn er in Eindhoven niet. In een paar gevallen is de relatie postcode naar straatnaam niet eenduidig, en dat is jammer. Verder hebben de adressen Boutenslaan 10 en 32 niet dezelfde postcode als de rest 12-30 van dezelfde studentenflat. En Esp 9 heeft ook een vreemde postcode: postcodecijfers die eigenlijk in Blixembosch (5629) thuishoren en niet in Esp (5633). Dat is het wel zo ongeveer, wat mij betreft. En op 5.531 postcodes voor 115.193 Eindhovense adressen (exclusief de postbussen) is dat een kleine foutenmarge.