EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31000

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

614 Schouwbroek

Straat:

St Trudostraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Strijp, St Josephschool / St Trudoschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
VGLO klas St Trudostraat

Beschrijving

Kras was de leraar.
Verder herken ik nog Jan Niks (nu Meeks), Cris Manders of Mandigers,Albert Versteeg, Ik ben tweede van rechts derde rij.


Geplaatst op

15-04-2012

Reacties:

Datum: 16-04-2012
Naam: Jan Toirkens  
img

Meester Cras was toen het hoofd van de oude school (Trudoschool) en was daarnaast meester van de 7e en zelfs 8e klas (bij voldoende aanbod). Dat betrof leerlingen die in die tijd niet naar de ambachtschool wilden of gingen (of middelbaar onderwijs). Soms ook betrof het wat oudere leerlingen die een of twee keer waren bliven zitten. Die dienden de tijd te overbruggen tot ze volgens mij 15 jaar waren (leerplicht). Meester Cras woonde toen aan de Strijpsestraat tegenover de pastorie.
Wanneer de VGLO (Voortgezet Lager Onderwijs) daarvoor in de plaats kwam weet ik niet meer, maar dat zal omstreeks 1952 of 1953 zijn geweest. Ik verliet de school daar in 1952 en toen was de VGLO er naar mijn mening nog niet, maar heette het 7e of 8e klas.


Datum: 16-04-2012
Naam: Roel Kluijtmans  
img

Dat is wel mogelijk want ik herinner mij beide benamingen.
Ik moest inderdaad naar deze klas omdat ik 12 jaar en 4 maanden was toen het schooljaar begon. 12 jaar en 8 maanden was de ondergrens voor de overstap naar het voortgezet onderwijs, zoals Ambachtschool en de ULO. Naar de HBS mocht je wel meteen doorstromen.


Datum: 08-01-2022
Naam: ruud van heerwaarden  
img

De genoemde heer Cras werd later directeur van de detailhandelschool (Kronehoefstraat). Hij woonde toentertijd volgens mij in de Hertogstraat.