EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3034

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Orchideeënstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, St Gerardusschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gerardusschool.

Beschrijving

De Gerardusschool in de Orchideeënstraat.


Geplaatst op

17-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-02-2006
Naam: Willie van den Akker  

Hier heb ik met mijn broer op school gezeten. Het hoofd van de school was toen meester Van Rooij, die in de Gerarduslaan in het eerste huis links woonde als je vanaf de Gerarduskerk kwam. In de oorlog was het vaak maar een paar uur of helemaal geen school. Deze tijd vergeet je nooit meer.


Datum: 18-02-2006
Naam: G. Hagens  
img

Deze school uit de dertigerjaren van de vorige eeuw is gebouwd als een z.g. openluchtschool, zodat elk klaslokaal (in de zomerdag) in een directe verbinding met het buiten-gebeuren stond.


Datum: 18-02-2006
Naam: Wout Hagens  
img

Ik ben pas sinds eergisteren op de hoogte van deze site. Tot mijn verbazing lees ik nu al een reactie (Willy van den Akker) op een foto die ik gisteren pas heb geplaatst. Zelf heb ik jaren naast meester Van Rooij gewoond. Ik zat toen in een klas met meester Van Gerwen. Die ging in tegenstelling tot andere klassen ieder jaar mee. Andere kinderen kregen elk jaar een andere onderwijzer. Dat heb ik nooit begrepen. Ik heb in de veertiger jaren op de Gerardusschool gezeten en daar een fijne tijd gehad. Later ben ik lid geworden van de verkennersgroep St. Ignatius II. Ons verkennershome bevond zich op de zolder van deze school. Ook daar denk ik met veel plezier aan terug.


Datum: 20-02-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Ik ben in Stratum geboren en heb in mijn jeugdjaran op de Tarcisiusschool gezeten. Deze stond op het Balsemienplein en het hoofd was de heer Ophij. De school op deze foto ken ik heel goed. Ik ben er namelijk van 1975 tot 1991 conciërge geweest. Het was toen de dependance van de Drie Koningenschool op de Kerstrooslaan. Wat betreft de verkennerij, de brand en muurschilderingen: op de zolder zijn de gevolgen nu nog steeds te zien.


Datum: 17-05-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

Heb eind jaren veertig op de Gerardusschool gezeten. Onderwijzers die ik me herinner: Broos (uit Waalre), V.d. Vorst, Cremers, Windt, Claessen (kwam elke dag op de motor uit Westerhoven) en natuurlijk meester Van Rooy, het hoofd.


Datum: 17-05-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Bij het 4e ingezonden stuk (van Leo de Wit) staat er iets verkeerd geformuleerd in de laatste zin. Dit moet zijn "op de zolder zijn de tekeningen nog steeds te zien".


Datum: 18-05-2006
Naam: J van Proosdij  
img

Hier heb ik enkele jaren tijdens de oorlog op school gezeten. Ik ben in 1939 in de Begoniastraat geboren. In 1944 zijn wij verhuisd naar Lieshout en nu woon ik in IJsselstein (U).


Datum: 20-05-2006
Naam: G. Hagens  
img

Ik kan het rijtje onderwijzers in de jaren dertig van de vorige eeuw aanvullen en verbeteren. Naast Jacq van Rooi als hoofd waren er ook nog Claes met de motor uit Westerhoven (geen Claessen), Dircksens, Verdonk en de gebroeders Baken met hun Fordje uit Borkel en Schaft.


Datum: 20-05-2006
Naam: G.Hagens  
img

Naamcorrectie: schoolhoofd heette Jacq van Rooij en niet van Rooi.


Datum: 20-05-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

De heer Henk Dircksens, Koen's vader en mijn schoonvader, is in 1943, samen met de gebroeders Baken naar de Don Boscoschool, een BLO-school, gegaan. In 1950 is hij hoofd geworden van de BLO-school in de 's Gravezandestraat: Dominicus Savio. En dit tot zijn pensionering in 1971. Een Van de Donk is ook meegegaan naar de Don Boscoschool. Hij is in 1961 hoofd geworden van de mytylschool in Tongelre, na een tussenstop in Oisterwijk. Of dit de Verdonk is? Na de heer Dircksens waren de heren Jacques Aarts en Smulders er directeur.


Datum: 20-05-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

Die 'Dircksens' (merci voor het correct schrijven van onze naam) was mijn vader! Later is hij onderwijzer op de Don Bosco-school geworden (waar ook de broers Baken, Harrie en ... werkten) en nog later hoofd van de Dominicus Savioschool in de 's-Gravesandestraat in Woensel.


Datum: 20-05-2006
Naam: Willie van den Akker  

Wij moeten uit die tijd ook niet vergeten de heren Van Gerven, Verschuren en V.d. Donk.


Datum: 30-01-2007
Naam: Michael De Jong  
img

Bij die groene garagedeur woonden ik en mijn ouders. Ik heb ook op die school gezeten. Het was toen de dependance van de Driekoningen. Het leuke daarvan was dat ik soms nogal eens te laat kwam. De directeur was de heer Close. Het was een leuke tijd en in mijn kinderjaren voetbalde ik in deze gang en 's avonds klommen we over het hek en gingen daar ook voetballen met alle vriendjes, waarna Jan de Hoob ons weer moest wegjagen. Nu wonen er twee echtparen en verhuren wat aan studenten. In de jaren 90 hebben we de school moeten bezetten en vrijmaken van krakers.


Datum: 06-02-2007
Naam: Joep Van De Laar  
img

Ik heb op de Gerardusschool gezeten van 1948 tot 1955. Opvallende leraren waren Claesen, bijnaam de perekop. En De Windt. Die wilde priester worden, maar dat is hem nooit gelukt. De rest van de leraren ging wel. Uitgezonderd Bressers die altijd met zijn potlood op je hoofd tikte! Als er nog mensen zijn die in die tijd op deze school zaten, kijk nog eens in de schoendoos voor oude foto's.


Datum: 06-02-2007
Naam: G.Hagens  
img

In mei 2006 maakte ik reeds melding van de onderwijzers uit de jaren 1931/32. In dat rijtje ben ik toen de heer Cre(e)mers uit Gestel vergeten. Dus het waren in die jaren onder leiding van Van Rooij: Verdonk, Claes, 2x Baken, Cremers en Dircksens.
Als ik me nog goed kan herinneren waren dit in plm. 1930 ook de onderwijzers die met het hoofd bij de opening van de toen nieuw gestichte school van start gingen.
Zelf vertoefde ik als leerling en buurjongen van het schoolhoofd Jacq. van Rooij van 1931 t/m 1938 op deze St. Gerardusschool en heb er ook nog enige tijd Franse les kunnen volgen.


Datum: 06-02-2007
Naam: Ton Tittulaer  
img

Ik heb in de jaren 1955 > 1951 hier op school gezeten. Meester de Win (sloeg met een latje) en van Loon (2e klas). Namen uit de klas die ik me herinner zijn Joost Kuyken (van de bakker) en Hans van der Doelen. Was een fijne tijd, zonder zorgen.


Datum: 26-02-2007
Naam: Jan Teelen  
img

In 1958 heb ik ook op deze school gezeten in de 7e klas.


Datum: 13-03-2007
Naam: Frans Saris  
img

Ook een leraar was De Win van de Aalsterweg. Hij had een heel groot aquarium thuis. En dhr. De Vos uit Waalre.


Datum: 19-03-2007
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Hier heb ik ook enkele jaren na de oorlog op deze school gezeten, ik ben namelijk in 1941 in de Goudenregenstraat geboren, in 1950 zijn wij verhuisd naar Woensel.
De namen van de onderwijzers kan ik me heel goed herinneren. B.v. de muziekles van mijnheer Van der Vorst met zijn trapharmonium.


Datum: 19-03-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik denk dat Benedictus van de Griendt in de Gerarduslaan woonde. Als dat zo is, dan heb ik in de jaren 50 zijn moeder als onderwijzeres gehad. Een erg lieve vrouw. Minder leuk vond ik dat ze me altijd Betje noemde.


Datum: 19-03-2007
Naam: Wout Hagens  
img

Er woonde wel een familie Van de Griendt in de Gerarduslaan maar of ene Benedictus daar deel van was, betwijfel ik. En dat moeder in die tijd lesgaf, betwijfel ik ook omdat zij een moeder was van een groot gezin en daar denk ik geen tijd voor had. Zeker weten doe ik dat niet. Ik ga het navragen.


Datum: 19-03-2007
Naam: Benedictus van de Griendt  
img

Wout Hagens hoeft verder geen navraag te doen want hier is al het (juiste) antwoord. Mijn moeder heeft wel degelijk als invaller een jaar lesgegeven op de lagere school en ik maakte als jongste deel uit van het grote gezin. Marie-Thérèse Hagens (de zus van Wout) herinner ik me nog goed en ook de andere leden van de familie Hagens.


Datum: 24-03-2007
Naam: Wil Verhoeven  
img

Ik heb ook op de Gerardusschol gezeten van 1958-1965. De school (openluchtschool) is gebouwd door de Gebroeders Gijssen. In de 1e klas hadden we een juffrouw Martens (zij kon mooi tekenen).
<<< Wil, je hebt een aantal commentaren ingestuurd, maar ik mis steeds je emailadres! Stuur even naar: pvermeulen8@chello.nl (Peter) >>>


Datum: 25-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Wout Hagens weet niet dat er ene Benedictus bij de familie van de Griendt zat. Ik wel. Waarschijnlijk herinner je je de mensen van dezelfde leeftijdsgroep het beste, zelfs de verjaardag. Van harte gefeliciteerd Benedictus en Marie-Louise natuurlijk ook. Zij zat bij mij in de Geraniumstraat in de klas. Mijn zus Adelheid kan zich zelfs nog de data van de verjaardagen van Stan en Trees herinneren. Wij waren de jonkies toen Dick.


Datum: 11-04-2007
Naam: Johan Baken  
img

G. Hagens heeft het over de gebroeders Baken met hun Fordje. Dit zijn Jan en Harrie Baken uit Borkel en Schaft. Zij hadden geen Ford maar een Chrysler. Later zijn ze beiden naar de BLO-school gegaan in de Don Boscostraat. Jan Baken is 72 geworden en Harrie 78. De vrouw van Harrie leeft nog (nu bijna 92 jaar).


Datum: 26-08-2007
Naam: Jo Geerings  
img

Mijn laatste schooljaar heb ik op deze school afgemaakt. Ik zat op de St Jansschool maar daar was geen 7de klas dus moest ik hierheen. Mijn leraar was toen de heer Van Dijk. Hij kon heel goed voorlezen, dan zat iedereen aan zijn lippen gekluisterd. Ik kan mij nog een leerling herinneren, Cor Ooien, een echte EVV Eindhoven supporter. Dit schooljaar was in 1950/51. Wij kregen katechismusles van pater Slegers, later bouwpastoor van de Don Boscokerk.


Datum: 26-08-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Jo, het was niet pater Slegers, maar gewoon kapelaan Slegers. Hij werd opgevolgd door kapelaan Jilissen. Beide waren ook aalmoezenier van de St. Ignatiusgroep, de scoutinggroep van de Gerardusparochie. Kapelaan Slegers, van afkomst Woenselnaar, heeft inderdaad de Don Boscokerk gebouwd. Wij hebben daar als lagere-schooljongens heel veel oud papier voor opgehaald.


Datum: 26-08-2007
Naam: Wout Hagens  
img

Het commentaar van Henk Mariën vind ik om twee redenen interessant. In de eerste plaats omdat hij het heeft over kapelaan Slegers die ik een geweldige priester vond en in de tweede plaats de Ignatiusgroep. Een groep verkenners (St Ignatius II) die in die tijd al erg vooruitstrevend was en werd geleid door een geweldige hopman. Cas Nieuwenhuis. Een tijd om nooit te vergeten. Het was daar zo geweldig dat geen enkele verkenner belangstelling had om door te stromen naar de voortrekkers. Zijn er nog meer mensen die deze tijd hebben meegemaakt?


Datum: 27-08-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Kapelaan J. Sleegers heeft mij in 1947 in de Gerarduskerk gedoopt. Hij deed ook de dopen in het St. Josephziekenhuis.


Datum: 27-08-2007
Naam: Koen Dircksens  
img

Behalve kapelaan Slegers, inderdaad een fantastisch man, herinner ik me ook pastoor Hamers. Ik heb maar drie jaar op de Gerardusschool gezeten (1947-1949), maar ik herinner me er nog veel van!


Datum: 27-08-2007
Naam: Wout Hagens  
img

Pastoorke Hamers. Klein manneke, maar een geweldige vent met lef. Durfde in de oorlog behoorlijk tekeer te gaan tegen de bezetters. Volgens mij hebben ze hem ook enige tijd in kamp Amersfoort geïnterneerd zoals ze dat toen noemden. Zette zijn preken vaak kracht bij door flink met zijn vuist op de preekstoel te rammen. Zeker toen zijn klokken uit de kerktoren werden verwijderd. Heeft iemand kapelaan Van Asten gekend?


Datum: 27-08-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Jazeker, kapelaan Van Asten, een rijzige man met een bril op, die zeer emotioneel kon preken. Hij riep vanaf de preekstoel: Deez'rechter hand......, en stak vervolgens zijn linkerhand naar voren. Het was een zeer vrome man. Is later pastoor geworden in Millingen aan de Rijn.


Datum: 28-08-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof  
img

En dan gaan we verder in de tijd en toen was daar kapelaan Draayers (Draaiers??). Rond 1970 kwam hij in de parochie en drukte een flinke stempel op het hele kerkgebeuren. Er kwam een jongerenmis, gezinsmis, discomis, voor ieder wat wils. Dat is de periode geweest dat ik met plezier naar de kerk ging. 'n Moderne kapelaan! Ik zie hem zo nog door de straat fietsen met een knalpaarse trui aan en zijn zwembroek op de pakkendrager, op weg naar de Tongelreep, onderweg iedereen enthousiast begroetend. De toenmalige pastoor Van Dijk was NIET blij met hem!


Datum: 30-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wie herinnert zich nog kapelaan De Bresser. Het was een klein flink manneke, met ik dacht rossig haar. Wij kregen op de Mulo, eind jaren vijftig, godsdienstles van hem en ook wat seksuele voorlichting. Dat leverde volop gegiechel op natuurlijk. Het was ook nogal vreemd om seksuele voorlichting van een kapelaan te krijgen. Kennelijk vond men het in die tijd een taak van de kerk om kinderen voor te lichten. Over voorbehoedmiddelen werd natuurlijk niet gesproken. Ik had ook het idee dat de kapelaan er zich wat ongemakkelijk bij voelde en opgelucht was dat hij het weer achter de rug had.


Datum: 08-09-2007
Naam: Frank Engbers  
img

Ik zal hier binnekort eens een klassenfoto plaatsen, met de opvolger van Jac de Rooij, de heer Smeeman (een noorderling) en m'n klasgenoten. Ik was leerling van 1960 tot 1966. Klas 1: juffrouw Martens (als enige aanwezig op de klasse/schoolreünie een 15-tal jaar geleden gehouden). Tussenliggende klassen: meneer Cremers uit Waalre, meneer V.d. Vorst (op brommertje), meneer Claes (de Peer, op 'n motor, immer vergezeld met koker waarin wellicht lesmateriaal), meneer De Win (Toon Plek, vriendelijke vriend die afwisselend dan wel een pepermuntje danwel een stukje bordkrijt in je mond deponeerde - Mondje open, ogen dicht-). Meneer De Rooij die 's morgens vroeg met een ouderwetse schoolbel de aanvang van de lessen aangaf en ons tekenen gaf (op oude groene schoolschriftkaftjes met hard vetkrijt) als Toon Plek met de vijfde aan 't schoolzwemmen was. Toon Plek deed trouwens nog 's avonds de hobbyclub, van hem heb ik pitrietvlechten geleerd, een door mij gevlochten eiermandje gebruikt mijn moeder nog steeds. Mijn moeder is de zus van de hier genoemde Benedictus van de Griendt (dat is mijn jongste oom dus). Mijn oma was inderdaad onderwijzeres en heeft mij in mijn eerste middelbare schooljaar de schone kunst van de wiskunde bijgebracht.
Jaap Draayers is zeker de verzinner van de beatmis, ik was destijds misdienaar (net als Wil Verhoeven) en mijn zusje zong in het beatmiskoortje. Dat is mijn begin in de muziek geweest. Ik ben ook nog wel eens bij Jaap op zijn kamer op de pastorie geweest met een aantal gelijkgestemde jong religieus bewusten of zoiets. Wie herinnert zich pater Piet nog? De broer (meen ik) van pastoor Van Dijk, een Franciscaan met een bruine pij en een dikke buik waaraan hij ieder die hij een goed hart toedroeg drukte? Ik geloof dat ik z'n overlijdensbidprentje nog ergens in m'n archief moet hebben. En kapelaan Van Eyl, later pastoor geworden in een van de Beerzen?


Datum: 15-10-2007
Naam: Dre Rennenberg  
img

De St. Gerardusschool was in mijn tijd een van de modernste scholen van ons land. Men noemde het een openluchtschool, omdat beide wanden geheel geopend konden worden, wat in de zomer een genot was. Je kon zo in de tuin van Stien Karsemakers kijken.
In de winters van midden jaren veertig keken wij altijd op zondag of er wel rook uit de schoorsteen kwam en als dit niet zo was, dan was er de maandag daarop geen school. Voor de zekerheid vroegen wij dan altijd aan Henk de Ruyter, wiens vader voor de verwarming verantwoordelijk was, of er school was. Henk mocht in feite niets zeggen maar als vrienden wisten wij het dan, maar: mondje dicht.
In die tijd waren er geen voor- tussen- en naschoolse activiteiten, toen stimuleerde men om deel te nemen aan het actieve verenigingsleven in de parochie, zoals: de zangclub, het jongensgilde, waar mijnheer De Win met de heer Van Gennip de grote animators waren, de verkennerij, voetbal bij RPC, de toneelclub met Cor van den Akker, de Kajotsters en noem maar op. Zondags voor enkele dubbeltjes naar de film in het parochiehuis. Als je dit opsomt mis ik het sterke verenigingsleven in onze wijken. Geen parochie zonder parochiehuis, jammer dat de tijd alles heeft weggevaagd. Het zou de samenleving in deze tijd toch zeker aangenamer hebben gemaakt. De onderwijzers in mijn tijd waren: de heren Verschuren, Bressers, Van den Berk (de pruim), Van der Vorst, Creemers, De Win, Claassen, Van Gerwen (de siep) en Van Rooij.
De geestelijkheid bestond toen uit pastoor Hamers (kopke Hamers), de kapelaans Van den Hurk (den Busio), Kavelaars, Jan Sleegers en Van Asten. Van Asten was de kapelaan van de preken. Hij bezat de gave om mensen met zijn thema’s te binden. In die tijd kwamen er op een zondag meer mensen naar de kerk dan nu in een heel jaar.


Datum: 25-11-2007
Naam: Betty  
img

In het begin van de jaren tachtig heb ik een jaar lesgegeven aan de kleuterafdeling; mijn assistente was juffr. Elly. Ik zou zo graag weten hoe het met haar gegaan is.
Meneer Close was het hoofd en er waren juffen Toos, Karen en Gaby of Gabby.
Ik herinner me voornamen van mijn leerlingen: Ramon, Bob, Freddie, Albert, Anita, Arno, Rafael, Alexander, Brigitte...


Datum: 26-11-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Betty, heeft de Gerardusschool een kleuterafdeling gehad? Of bedoel je misschien de kleuterschool in de Seringenstraat? In de tijd van de Gerardussschool heette deze bewaarschool Gerardus Majella. De school heet nu Talisman.


Datum: 28-11-2007
Naam: Betty  
img

Thérèse, bedankt voor je berichtje! Is deze school een tijdje een LOM-school (Orchideeënstraat) geweest? Dat is degene die ik bedoelde (of lijkt dit gebouw alleen maar erg op de LOM-school die ik bedoel?).


Datum: 06-07-2008
Naam: Johan Groenen  
img

De St Gerardusschool tussen 1948 en 1953? De onderwijzers: Broos 1e klas, Breskes 2e klas, De Win 3e klas, Kremers 4e klas, Vos 6e klas. We hadden ook nog juf Heiligers en meneer Verzandvoord. Ik heb nog een foto van de klas van juf Heiligers.


Datum: 10-07-2008
Naam: Wout Hagens.  
img

De reactie van Dre Rennenberg spreekt mij zeer aan. Het kan haast niet anders of hij heeft ongeveer in dezelfde tijd op de Gerardusschool gezeten als ik. Al die onderwijzers (inclusief een enkele bijnaam) en de geestelijken herken ik. Ik wil hieraan toevoegen de preken van kapelaan Van Asten. Daar werd je soms stil van. In een Goede week is het me een keer overkomen dat hij aan het einde van zijn preek, die in tegenstelling tot andere predikanten nooit was te voorspellen, wakker werd uit een soort trance. Bij het verlaten van de kerk kneep mijn vader me in mijn arm om vast te stellen of ik weer wakker was. Onvoorstelbaar. Normaal was zijn stem erg zacht, maar als hij preekte was hij aan zijn stem niet meer herkenbaar. Geweldige man.


Datum: 15-07-2008
Naam: Dre Rennenberg  
img

De heer Wout Hagens vraagt zich af in welke tijd ik de St. Gerardusschool bezocht. Dat was tussen 1943 en 1950. Kapelaan Van Asten kon inderdaad mensen binden en aanspreken met zijn prachtige preken die inhoud hadden en sloegen op het dagelijkse leven van die tijd. Twee preken zijn mij altijd bijgebleven! De ene ging over de bevrijding van onze stad: vreugde en droefheid, vooral als hij de slachtoffers van de Biesterweg herdacht. Hij kwam hier op de zondag rond 18 september jaren lang op terug. Zijn slotwoorden waren dan ongeveer: “Biesterweg, ik blijf u herinneren en ik houd u op de korrel”. Of in zijn preek over de mijnramp in Marcinelle (B) waar hij het had over de wenende mannen, vrouwen en kinderen aan de mijnpoort in Marcinelle.
Waar is de tijd gebleven dat de Gerarduskerk nog vol zat? “In grote getale kwamen mensen hun huis uit voor de zondagse kerkgang” lees ik in het boek van Hamers tot Alkemade. Zes heilige missen op zondag.
In deze tijd zijn die er op zondag waarschijnlijk in de hele stad niet meer. Kapelaans als Van Asten worden niet meer opgeleid, de tijd heeft alles weggevaagd en daarmee is het binden van mensen, in vriendschap en vrede, zoals Van Asten dit voorstond, voor een groot gedeelte uit onze samenleving verdwenen. Ons blijft alleen nog maar de herinnering. Laten we die koesteren en daar, waar het mogelijk is die uitdragen. Daar zal niemand slechter van worden.


Datum: 16-05-2009
Naam: Wim Habraken  

Wat ik zelf een beetje raar vind, is dat ik maar twee klassefoto's heb (reeds ingezonden zie: 19894 en 19895). Die zijn van de jaren 1958-59 en 1959-60. Hoe zat dat nu? Heeft iemand nog klassefoto's van andere klassen, wellicht ook uit "mijn" tijd (van 1958-1964)?


Datum: 17-05-2009
Naam: Koen Dircksens  
img

Hallo Dré Rennenberg. Volgens mij hebben wij bij elkaar in de klas gezeten. Andere namen die ik me herinner: Jan Acquoi, Tom Adriaans, Joriske van Beek, Jan Cox, Harrie en Jaap Crebolder, Hans van Eck, Henk de Ruyter, Albert Slaats, Robert Spijkerman, Jan Staal, Ton Uylen en Joep Werts. (Met mijn excuses aan degenen die ik ben vergeten.)


Datum: 18-05-2009
Naam: Wout Hagens  
img

Hoi Koen. Volgens mij ben jij van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. Tenminste dat leid ik af van de klasgenoten Ruud en Harrie Krijbolder. Vroeger hadden de klasgenoten geen camera. En of er al gefotografeerd mocht worden, is voor mij een compleet raadsel.


Datum: 18-05-2009
Naam: Koen Dircksens  
img

Hallo Wout. De tweeling Krij(of Cre?)bolder woonde in Valkenswaard. Van de voornaam Jaap (en geen Ruud) ben ik tamelijk zeker. Ze waren, als ik me niet vergis, de zoons van een huisarts. Ze bleven tussen de middag altijd met me over. Guus Broos uit Waalre was de leerkracht die een beetje 'toezicht' op ons hield. Verder was daar ook ene Remi Fasol, maar de combinatie van voor- en achternaam lijkt me te mooi om waar te zijn. Zijn voornaam zal wel anders geweest zijn; André ?


Datum: 18-05-2009
Naam: Koen Dircksens  
img

Hallo Wout. Ik ben van september 1938.


Datum: 18-05-2009
Naam: Dre Rennenberg  
img

Beste Koen Dircksens. Natuurlijk hebben wij samen in de klas gezeten, daar is geen twijfel over mogelijk!
Naast de namen die jij noemt ken ik natuurlijk nog: Keesje van Swaemen, Herman van Kollenburg, Hans Jacobs. Allbert v.d. Wiel, Alfonds Geraeds, Tiny de Nier.
Mijn goede vriend Henk de Ruyter, een groot vakbondsman, is enige jaren geleden veel te jong en vrij plotseling overleden. Albert Slaats, Jan Cox en Alfonds Geraerds waren degenen onder ons die in die tijd naar het seminarie gingen waarvan ik zeker weet dat Alfonds Geraerds nog langdurig als priester werkzaam is geweest. In die tijd heb ik hem nog eens thuis op visite gehad. Volgens mij had Jan Cox snel begrepen dat het priesterschap een echte roeping was en heeft hij na enige tijd die roeping aan de wilgen gehangen en werd volgens mij een echte kastelein. Van Joris van Beek weet ik nog dat hij met zijn broer Harry de enige overgeblevenen waren van hun gezin tijdens het bombardement op de Biesterweg in september 1944. Joris groeide samen met zijn broer op bij de familie Engberts in de St. Gerarduslaan. Ook hij is op veel te jonge leeftijd overleden.
De Gerardusschool was een school die veel mensen uit die tijd op de goede weg heeft geholpen. Grote klassen, maar ook grote klasse omdat je iets meekreeg waarvan je nu zegt: “daar hebben velen iets aan gehad”.


Datum: 19-05-2009
Naam: Koen Dircksens  
img

Hallo Dré. Wat leuk je hier te ontmoeten! Ik herinner me jou ook nog goed. En ook de namen van de oud-klasgenoten die jij noemt roepen de gezichten die erbij hoorden weer op. Je schreef dat Jan Cox een echte kastelein was geworden. Dat is dan zeker een "late roeping" geweest. Hij is de enige van onze klasgenoten die ik nog ooit ben tegengekomen. Rond 1965 werkte hij namelijk bij Philips op dezelfde afdeling als ik. Natuurlijk vraag ik me wel eens af, wat er van al die mannen is geworden. Kom jij nog wel eens iemand van ze tegen? Bij mij is die kans niet groot, want ik woon al weer een jaar of zes in Frankrijk.


Datum: 26-12-2010
Naam: Bruno Donders  
img

Ik heb kapelaan Van Asten goed gekend toen hij in de veertiger jaren in de Antoniuskerk van de Fellenoord dienst deed. Een broer van mij, die salesiaan is, heeft veel aan hem te danken.


Datum: 09-04-2011
Naam: Michaël Hendriks  
img

Ik heb van 1960 tot 1966 op de St. Gerardusschool gezeten. Ik woonde in de Boutenslaan. Ik heb alle bovenstaande verhalen niet helemaal gelezen, maar wie kent juffr. Martens nog? Ik heb bij haar in de 1e klas gezeten. Ze kwam elke dag op haar scooter uit (meen ik) Aalst. Wie braaf was geweest, mocht wel eens een stukje achterop, tot aan het einde van de straat bij de Aalsterweg. De ijverkaartjes (10 stuks waren een toverbal waard), het grote dubbele bord met de katrollen (1e klas), Toon de Win (2e klas) met zijn elektrisch orgeltje, het eerste lied wat we leerden was "Te Lourdes op de bergen". Dhr. Smeeman (Smeerkaas) in de zesde klas. Het mooie H. Hartbeeld in de hoek van de grote hal op de begane grond. En dit alles nog maar 50 jaar geleden!


Datum: 05-05-2017
Naam: Louis Marcelis  
img

Mijn naam is Louis Marcelis i.p.v. Marcelissen.


Datum: 05-05-2017
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Louis, ben je misschien een broer van Lies Marcelis uit de Geraniumstraat? Zij heeft bij mij op de Mariaschool in de klas gezeten.