EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3024

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Kastanjelaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College

Onderwerp 3.:

Philips Bedrijfsschool / JNO

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Bedrijfsschool. (1)

Beschrijving

Dit gebouw van de Philips Bedrijfsschool staat tussen de Frederiklaan en de Kastanjelaan. Eerder was er een vestiging van de bedrijfsschool geweest in de "Belze barakken" aan de Christinelaan (gebouwd voor Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog, zie foto 19854). De oorspronkelijke bedoeling was om eigen personeel te gaan opleiden om in de Philipsfabrieken te kunnen gaan werken. Iedere leerling was na zijn afstuderen ook gegarandeerd zeker van een baan binnen het concern. Er waren opleidingen voor technische, commerciële en administratieve functies.
Op 28 november 1929 vond de officiële opening plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, onder meer bij het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942, zodanig beschadigd dat het in 1947 gesloopt en in 1949 herbouwd moest worden. In 1950 werd het nieuwe gebouw geopend. Op de foto staat het oude gebouw van voor 1947.
In 1989 werd de Philips Bedrijfsschool opgeheven en stond het schoolgebouw zo'n vijf jaar leeg. In 1994 werd het gebouw in gebruik genomen door het Technisch Lyceum Eindhoven en in 2000 werd ROC Eindhoven, later Summa College, in het gebouw gehuisvest. Intussen is het gebouw grondig gerenoveerd en verbouwd tot appartementencomplex.  (Red.)


Geplaatst op

17-02-2006

Reacties:

Datum: 17-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De directeur van de school was de Heer Lap. Later was de school op deze plaats niet meer nodig en werden er kantoren zoals loonadministratie gevestigd. De leerlingen moesten na twee jaar in de fabriek stage lopen, waardoor de leertijd 4 jaar betrof. Naar ik gehoord heb, volgen de leerlingen nu, verspreid over het bedrijf hun opleiding. Wie ooit in de lift geweest is, vergeet dat nooit meer. Hij vliegt n.l. met een rot gang omhoog.


Datum: 20-02-2006
Naam: Hans van Eck  
img

De Philips Bedrijfsschool was gehuisvest in gebouw OA. In dit gebouw zat niet alleen de J.N.O. Maar o.a ook de Philips Kantoorschool. Wij probeerden, als JNO-ers, altijd uit het raam te kijken als zij pauze hadden. Er zaten bijna alleen maar meisjes op deze school.
Ook een afdeling van Inkoop, het archief en de salaris-en loonadministratie zaten al heel lang in dit gebouw.


Datum: 11-03-2006
Naam: Leo van de Moosdijk  
img

Deze bedrijfsschool is in de oorlog 1940-1945 bij een bombardement plat gegooid, welk jaar weet ik niet meer maar ik dacht 1942. Op dezelfde plaats is de nieuwe bedrijfsschool gebouwd en in 1949 in gebruik genomen. Meneer Lap was erg blij met de nieuwe school. Ik ben in 1949 in de nieuwe school aan mijn vakopleiding als draaier begonnen.


Datum: 27-06-2006
Naam: Elly Ramakers-Kneepkens  
img

Ik heb nog op de kantoorschool gezeten in 1965. Ik heb later nog veel plezier gehad bij Philips Nederland van wat ik daar leerde.


Datum: 17-08-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Heb er nog een tijdje de avondschool gevolgd voor glasinstrumentmaker.


Datum: 14-02-2012
Naam: Winnie Claassen-Spelbrink  
img

In 1957/58 volgde ik hier de avond-typeles. Snelheid 240 voor Nederlands en 210 voor Engels, Duits, Frans en Spaans. Blindtypen, dopjes over de toetsenen, ook een zeiltje over je handen, tikklok in je oren en telkens examen afleggen wanneer je overging naar de volgende snelheid. Dat twee avonden in de week, maar je kon na het eindexamen typen als geen ander. Die snelheid was fenomenaal!!. Er werd ook steno en handelskennis gegeven. En dat allemaal 's avonds bij je 48 urige werkweek. Toen was dat nog heel normaal.


Datum: 21-05-2013
Naam: Ronnie van der Burgt  
img

Mijn oom, Louis Pijnenburg, was volgens mij hoofd van de loonadministratie.