EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29924

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Groenewoudseweg

Onderwerp 1.:

Begraafplaatsen

Onderwerp 2.:

Israƫlitische Begraafplaats

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Joodse Begraafplaats

Beschrijving


Geplaatst op

28-11-2011

Reacties:

Datum: 29-11-2011
Naam: Johan Vervest  
img

Joden hebben in hun cultuur "eeuwig durend grafrecht" Een graf mag volgens hun regels niet geroerd of geruimd worden. Eindhoven had meerdere Jodenbegraafplaatsen. Ze werden geruimd en naar deze begraafplaats overgebracht . Hoe lang zal deze begraafplaats nog bestaan ?


Datum: 29-11-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Als de overheid dit eist, mogen de graven verplaatst worden. Deze begraafpaats is een rijksmonument en mag blijven bestaan zolang de leden van de Joods natie te Eyndhoven, Woensel, Gestel, Strijp en Stratum worden getolereert.


Datum: 14-03-2024
Naam: Henk van Duijsen  
img

Veel joodse gemeenten in de mediene (=joodse gemeenten buiten Amsterdam) beschikten op hun begraafplaats over een metaheerhuis(je). Veelal simpel van ontwerp. De kille (gemeente) van Eindhoven had in 1910 blijkbaar veel geld om dit metaheerhuis voor rituele wassing van de overledene te laten bouwen. Het wassen geschiedde onder een wit laken door joodse vrijwilligers, verenigd in een vereniging voor dit doel. Een overleden man werd gewassen door mannen, een overleden vrouw door vrouwen. Daarna werd de overledene in een wit doodshemd gestoken en werd het lichaam gekist. Aan dit metaheerhuis zit naast de ingang een kleine vierkante aanbouw met een deur en een raam. Dat is een vertrek(je) voor de kohaniem, de afstammelingen van de joodse priesters, die volgens de joodse wet onrein worden als zij in aanraking komen met een overledene of een begraafplaats. Paden op de begraafplaats tellen volgens die wet niet mee, daar liggen immers geen overledenen onder. De kohaniem zijn Joden met de achternaam Cohen of varianten op die naam. Willen zij de rituelen rond de begrafenis meemaken, dan nemen ze voor de rituele wassing plaats in deze aanbouw, waarin een raam zit om naar binnen te kijken en een raam naar buiten (op deze foto te zien) opdat zij de kist kunnen zien als die het metaheerhuis wordt uitgedragen naar het graf. De kohaniem moeten op het pad blijven. Als er een Cohen begraven wordt, liggen de graven van deze mensen altijd bij elkaar aan een pad, zodat de familieleden met die naam altijd de begrafenis kunnen bijwonen, zonder de joodse wet te overtreden.


Datum: 25-03-2024
Naam: Henk van Duijsen  
img

Ook op deze joodse begraafplaats werd begraven zonder paden tussen de graven. Dat is goed te zien op de verschillende foto's. Slechts een hoofdpad leidt naar de verschillende velden (zie foto 15774). Wat betreft het begraven van de kohaniem (de afstammelingen van de joodse priesters) is hierboven al het een en ander opgemerkt en op foto 35622 is dat goed te zien: dicht bij het metaheerhuis en er loopt een pad voor de graven van de verschillende Cohennen. Hun namen zijn goed te lezen op deze foto.