EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29250

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Overige Verenigingen

Onderwerp 3.:

Suda Kruco

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Esperanto-vereniging

Beschrijving

Tijdens de oorlog was er een actieve Esperanto-lobby. In Eindhoven had je de vereniging Suda Kruco. Zo te zien poseert de club bij de ingang van het Joriscollege/ Catharinalyceum aan de Elzentlaan 20. "Suda Kruco" is het officiëel maandblad van de Eindhovense Esperantovereniging en betekent 'Zuiderkruis'. De vereniging groeide uit tot de grootste afdeling van de landelijke Nederlanda Katoliko. Het toppunt van haar bloei bereikte zij in 1937, toen zij ongeveer 300 leden telde. De belangstelling nam daarna echter af. In 1940 was het aantal leden afgenomen tot 79. De Esperantisten namen einde 1944 direct de draad weer op, zowel katholieke als niet-katholieke, maar vanaf het begin van de jaren vijftig zou de interesse gaan tanen. Ongetwijfeld is dat proces in Eindhoven versneld door een splitsing van de r.k. vereniging Suda Kruco, die ook na de oorlog aanvankelijk de grootste was. Na 1958 was de verenging niet meer actief voor de buitenwereld. (red)


Geplaatst op

14-09-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-09-2011
Naam: Will.van Oers  
img

Ik ben zeer benieuwd of er iemand is die de namen nog weet. Volgens mij moet er de oudste zus van mijn moeder bij staan, ik kan ze niet vinden en ze is jammer genoeg in 1939 al overleden.


Datum: 21-09-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Wie hier zeker opstaat is Paatje Schendeler (1878-1953). Het is de man met hoed in de hand, 4e van links op de voorste rij. Hij was aardrijkskundeleraar op het Joris en dé motor achter het Esperanto-gebeuren in Eindhoven. Hij genoot ook in den lande autoriteit.
Behalve deze r.k.-esperantovereniging was er in Eindhoven ook een neutrale. De geschiedenis van de esperantisten in Eindhoven is voortreffelijk beschreven door Jan Spoorenberg in het Gruun Buukske, jaargang 1995.


Datum: 06-06-2015
Naam: Redactie  

De Eindhovense Esperantovereniging Suda Kruco (Zuiderkruis) kwam volgens de tekst op de achterzijde elke 1e en 3e woensdag van de maand bij elkaar in Schimmelpenninck.


Datum: 20-02-2016
Naam: Vivi Nguyen  
img

Wow, wat geweldig, dat Esperanto ook in Eindhoven een geschiedenis heeft! Ik studeer aan de Design Academy in Eindhoven en doe onderzoek naar Esperanto als subcultuur. Het lijkt mij heel informerend en bijzonder om erachter te komen of familieleden van de Esperantovereniging zelf ook enthousiast aan de slag zijn gegaan met Esperanto. Bent u diegene of kent u deze persoon, dan zou ik u en of die persoon graag willen ontmoeten.