EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29192

Bijdrager:

Jaar:

1891

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

Tongelresestraat/Nieuwstraat*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Martinus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelresestraat met St. Martinuskerk (1)

Beschrijving

Opgelapte scan van een slechte foto van een oude ansicht. Door mijn vader ooit ingestuurd naar de rubriek "Kiek Op Toen".
'deze foto van St. Martinuskerk aan het Hofke in oud-Tongelre is vermoedelijk genomen kort na de ingebruikname van de kerk in 1891. De smalle strook waarover de dorpelingen lopen is nu een deel van de huidige Tongelresestraat. Links langs de weg een sloot met akkers. De ingang van de kerk was aan weerszijden voorzien van een hekwerk en dat liep zowel links als rechts 't Hofke op. Wie hebben er in de boerderij links en de woningen rechts gewoond?'


Geplaatst op

06-09-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-09-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Verbazingwekkend dat een dorp als Tongelre, met slechts ruim duizend inwoners, al in 1891 zo'n grote kerk kon bouwen. Of hadden ze een paar goede hereboeren als sponsor?


Datum: 06-09-2011
Naam: Frans van Beers  
img

Dit vond ik op Wikipedia Eric: ".....De bouw van de kerk begon in 1890 na aanbesteding op 23 juli 1888. Aannemer was Gerardus Hubert Mestrum uit Maasbracht. De aanneemsom was 51.360 gulden, de uiteindelijke kosten bedroegen 58.227,28 gulden. Ruim een derde van dat bedrag, 20.000 gulden, werd betaald door pastoor van Kessel. Er was niet genoeg geld beschikbaar om het hele ontwerp uit te voeren. Daarom werden de torens nooit voltooid: ze zijn minder hoog dan in het ontwerp en de spitsen zijn nooit gebouwd......."


Datum: 06-09-2011
Naam: A.van Overbruggen  
img

Bekijk ook foto 26959 waarop de tekening van de kerk staat zoals hij gebouwd zou worden. Lees ook de reactie/tekst bij foto 1577 en het is duidelijk waarom de kerk er nu zo uit ziet. Ik geloof niet dat er in deze tijd nog een projectontwikkelaar is, die in de kerk wil investeren en de kerk zijn twee torenspitsen(volgens de eerste tekening) wil geven.


Datum: 06-09-2011
Naam: Peter Vermeulen  

Als dit een scan is van een echte ansichtkaart dan kan het jaartal niet 1891 zijn. De oudste mij bekende prentbriefkaart van Eindhoven e.o. dateert van 1896.


Datum: 06-09-2011
Naam: Frans van Beers  
img

De foto is gemaakt van een ansichtkaart Peter. Dan zal hij wel van 1896 of daarna zijn!


Datum: 01-01-2014
Naam: Toon van den Hurk  
img

In de boerderij links woonde Ploegmakers en daarlangs woonden wij, de familie van den Hurk. Mijn vader was in de jaren 50 koster in de Martinuskerk.


Datum: 23-10-2014
Naam: A. van Overbruggen  
img

Toon, je vader, mijn peetoom, leidde ook lange tijd het jongenskoor van de Sint Martinuskerk. Mijn oudere broers hebben daar nog in gezongen. Hij bouwde ook altijd een prachtige kerststal in de kerk. Ben dikwijls, samen met mijn moeder bij jullie thuis over de vloer gekomen, dikwijls voor 1 november. Dan werd er water bij jullie gehaald om het graf van mijn oma, Francisca Claas-Moonen, op het Sint Martinuskerkhof wat op te knappen.
De familie Ploegmakers is later verhuisd naar Stratum, vanuit Tongelre, de eerste straat rechts over de Poeiersebrug. Een van de zonen heeft later nog lange tijd een volkstuintje gehad op de hoek Koudenhovenseweg-Celebeslaan. Daar kweekte hij vooral chrysanten, waarvan er veel op 1 november, Allerheiligen, naar het kerkhof werden gebracht.