EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

29097

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Duitse krijgsgevangenen in ??

Beschrijving

Weet iemand de locatie?


Geplaatst op

25-08-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-08-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Volgens mij lopen ze op de Kloosterdreef met daar achter de Woenselsestraat.


Datum: 25-08-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Op de achtergrond van de linkse Amerikaanse soldaat is het schild van het kanon nog te zien.


Datum: 26-08-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Op foto nr.25424 zie je het kanon helemaal en kijken we richting het witte huis aan de Woenselsestraat.


Datum: 26-08-2011
Naam: Huub de Mul  
img

Helemaal mee eens, Antoon. Het kanon staat nog gericht naar de Kloosterdreef. Zie daarvoor foto 47 in het boek van Karel Margry over de bevrijding van Eindhoven. Daarop is ook het huis rechts te zien evenals op foto 49.


Datum: 26-08-2011
Naam: Barry Wonder  
img

Antoon heeft gelijk, op de straat liggen nog stukken steen en ander puin van de huizen links (niet op de foto) die waren geraakt door het kanon dat stond opgesteld in de Woenselsestraat. Na het uitschakelen van het kanon dat hier nog op de achtergrond te zien is, liepen de Amerikaanse parachutisten in de richting van het kanon in de Woenselsestraat die vervolgens blind door de tuin van Dr. Goyarts het vuur openden in de richting van de Kloosterdreef, waarbij deze huizen zwaar beschadigd werden.


Datum: 09-09-2011
Naam: Peter Heesakkers  
img

Het zou in Tongelre moeten zijn beste lezers. Ik gok er op dat het witte huis links er nu nog staat. Naar mijn gevoel lopen de gevangenen nu de Oude Urkhovenseweg op, richting de huidige overweg spoor naar Helmond. Toen nog overgaande in de andere Urkhovenseweg, waar het nu Broekakkerseweg heet. Die toenmalige weg leidde naar Hulst-Geldrop en liep dwars door waar nu het Karregat is gevestigd. Links achter de bomen staat volgens mij het nog bestaande Oude Raadhuis. De dwarsweg, achtergrond, zou wel eens 't Hofke kunnen zijn, die zowat driekwart rondom de St. Martinuskerk loopt. Deze kerk staat aan het einde van de Tongelresestraat.


Datum: 10-09-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Helaas Peter, dan zou het witte huis rechts het oude stadshuis van Tongelre zijn. Maar ik ga je overtuigen dat dit toch echt de Kloosterdreef is. Ga naar foto 23038, dan zie je dat de fanfare van Vlokhoven hier links af gaat slaan op aangeven van de tamboer-maitre naar de Kloosterdreef (rechts buiten de foto). Let daarbij op het hekwerk en de treurwilg rechts op de foto. Nog niet overtuigd, op luchtfoto 22477 zie je het witte huis aan het begin van de Woenselsestraat duidelijk staan, let daarbij op het dak aan de achterzijde dat halverwege overgaat in een plat dak.


Datum: 10-09-2011
Naam: Peter Heesakkers  
img

Hallo Antoon, het witte huis staat rechts van het huidige nog oude raadhuis. Dit huis staat zowat in rechte lijn met de voorgevel van dat oude raadhuis "t Hofke", recht tegenover de T-splitsing met de Oude Urkhovenseweg. Herstel; witte huis rechts van het raadhuis. Ben me als ex-tongelrenaar gaan oriënteren vanwege de kop van het artikel over "Duitse krijgsgevangenen in Tongelre". Omdat hierlangs ook destijds een groep Amerikanen ter verkenning naar Nuenen zijn gegaan. Tenzij de titel me op het verkeerde been zet en niet past bij deze foto. Oud-Tongelre in die tijd was niet erg ver zoeken dus voor de locatie. Anderzijds; klopt de titel dan niet bij de foto{?}


Datum: 10-09-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Inderdaad Peter, nu begrijp ik waarom jij bij Tongelre komt, de locatie is nog niet bijgewerkt. Kijk ook eens naar de mooie luchtfoto van 't Hofke 22688. Over de Amerikanen die naar Nuenen gingen, zie foto 11277. In de buurt van de Woenselsestraat heeft in de jaren 1940/50 ene Heesakkers gewoond die bij mij in de klas zat, is dat familie?


Datum: 11-09-2011
Naam: Peter Heesakkers  
img

Dag Antoon. Nee, hoewel er in Oost Brabant en Eindhoven en directe omstreken, om me daartoe te beperken, die naam erg veel voorkomt. Er schijnt een z.g tweede tak en een Bossche tak te zijn. Na enig nadenken op jouw vraag, wist ik dat ik daar geen ooms en neven en nichten kan hebben gehad. Omdat ik weet waar ze rondom jou genoemde tijdvak woonden. Helaas voor je, kan ik je dus niet helpen in deze om iemand terug te vinden. Bedankt voor de fototips. Het is genieten voor me, mede met die extra links voor foto's, en reacties. Die ene met die buitgemaakte troepenwagen kende ik al. Maar de rest is smullen!