EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2749

Bijdrager:

Jaar:

1901

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelre Eeneind.

Beschrijving

Het station Tongelre Eeneind lag in Nuenen. De beide korenwatermolens hoorden bij Tongelre. Onderin de molen bij Huize te Kol aan de Molendijk. Bovenin de Wettense molen aan de Wolvendijk. Voor Hollanders nog steeds onbegrijpelijk dat wij Brabanders wegen dijk noemen terwijl ze niet langs het water liggen maar water hooguit kruisen.


Geplaatst op

30-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Hoe de Colse molen aan die C gekomen is is mij onduidelijk. Om het zoeken te vergemakkelijken hebben we af gesproken die ll uit Collse te vervangen door een enkele l.


Datum: 03-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Dat rood gekleurd wegske parallel aan het spoor is dus Eeneind (Innend vur Tongerse) en valt net buiten de Dommel als grens. Overigens weer een mooi kaartje! Zo zie je ook dat ondanks vele vorschen van geschiedschrijvers, Wolvendijk Wolverdijk moet zijn.


Datum: 03-08-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Het station Tongelre-Nuenen (op Jinnind volgens mijn Gestelse vader) lag dus in Nuenen. Overigens is de Dommel o.a. de grens tussen Tongelre en Woensel. De door jou bedoelde Kleine Dommel heet hier De Rui.


Datum: 04-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Toch leuk hoe in de verschillende wijken (dorpen) Eeneind anders genoemd wordt, Jinnind in Gestel, Innend in Tongelre, en in Nuenen noemen ze het Dinnend


Datum: 04-08-2006
Naam: Hennie de Groot.  
img

Mun Géselse vajjer zou ok Jinnend gezeet hebben Hans. Die wonde vruger op de Hogstroat, flak bei de Lambertuskerk de Lambertuskerk. Hitte da vruger gin Blaertum?


Datum: 04-08-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Nee, Wil, da waar nog gin Blortum, da waar weier dur, da waar ongeveer waor de ligstraot en d'n hogstraot en blortumseweg saame kwaame. Trouwes m'n dochter wont nou toevallig ok op jinnend.


Datum: 18-08-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Wij zijn het er in ieder geval over eens, dat het stationnetje Nuenen-Tongelre op het Eeneind (= Innend, Jinnend, Dinnend) in Nuenen lag en wel aan de spoorlijn naar Venlo.
In 1843 werd in de provincie Noord-Brabant serieus gedacht over de aanleg van een spoorlijn, maar pas in 1854 begon een particuliere onderneming met de eerste spoorlijn (Antwerpen-Roosendaal-Zevenbergen). In 1859 waren er al plannen om richting Eindhoven en Helmond te gaan, waarbij het de bedoeling was, dat een lijn rechtstreeks van Tilburg naar Den Bosch zou lopen, en vanuit Den Bosch naar Helmond. Maar ... de gemeente Eindhoven voelde zich duidelijk gepasseerd. Na overleg met enkele gemeenten werd besloten dat de spoorlijn zou lopen vanuit Boxtel-Best-Eindhoven-Helmond-Venlo, en hierdoor kwam Nuenen eveneens aan de spoorlijn te liggen. 
Na het aannemen van de Spoorwegwet in 1860 (= het Rijk betaalt de kosten van de aanleg en de exploitatie kwam in handen van particuliere ondernemingen) ging het vlotter. In oktober 1863 werd het traject tussen Nuenen en Mierlo uitgezet en kon de onteigening van gronden beginnen. In Nuenen verliep dat alles vlot (pastoor Van Lent schreef: Op den 1 December is de spoorweg over geheel het Nuenensch grondgebied afgewerkt, zoodat de trein op dien dag voor de eerste maal van Helmond over Nuenen tot aan Tongelre is doorgereden). Uiteindelijk volgde op 1 oktober 1866 de definitieve openstelling van de lijn van Eindhoven naar Helmond en Venlo.
Tijdens de proefperiode deed zich op Nuenens grondgebied een ernstig ongeluk voor, dat door pastoor Van Lent werd opgeschreven: Op Zondag den 5 October 1864 heeft er een groot ongeluk plaats gehad op den spoorweg aan het Eeneind ter gelegenheid dat de Minister Torbecke eene inspectiereis van Boxtel over Eindhoven en Helmond naar Venlo gedaan had: een dienstwagentje waarin drie personen is tegen den locomotief ingereden en door den laatstgemelden verbrijzeld en een persoon uit Eindhoven, Michael Oudens, een timmerman, verpletterd, zijnde deze des anderen daags, zoo ver men zijne verbrokkelde ledematen en uitgespatte ingewanden konde bijeenrapen, op den kerkhof alhier begraven; een andere is met zware verwonding afgekomen; de derde is nog tijdig afgesprongen: de drank is oorzaak van dit ongeluk geweest.
Toen in 1913 de spoorlijn Eindhoven-Weert in gebruik werd genomen, werd de naam station Nuenen-Tongelre in 1915 gewijzigd in station Nuenen. Op 15 mei 1938 werd het station Nuenen gesloten, maar was gedurende de periode van 10 juni 1940 tot 19 augustus 1940 tijdelijk open voor personenvervoer. Sinds 1940 werd het station uitsluitend gebruikt voor goederenvervoer, maar op 28 mei 1972 werd het station ook voor goederenvervoer gesloten en in oktober 1972 werd het ruim 100 jaar oude stationsgebouw gesloopt.
Bron: Gegeven Sint-Barbaradag 1300, een overzicht van de geschiedenis van Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Jean Coenen, Nuenen 2000, p. 252 en 307.


Datum: 18-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Er heeft nog jaren een aftakking naar de vuilnishoop gelegen. En dat was weer Mierlo. Van heinde verre werd het vuil aangevoerd. Maar zeer recentelijk is dit ook weer verleden tijd. Alleen wordt nog het gas gewonnen, zodat de berg huisvuil nog tig% zal gaan slinken. Mierlo heeft er een atractie bij gekregen. Een complete golfbaan Gulbergenen een dierentuin, Dierenrijk Europa Is het ook niet het hoogste punt van Brabant?


Datum: 06-02-2007
Naam: Toon Cooijmans  
img

De Razob (Regionale Afvalverwerking Zuid-Oost Brabant), zoals ze het bij ons in Nuenen gewoon blijven noemen, is sinds het plaatsen van de uitkijktoren het hoogste punt van Brabant. Op een heldere dag kan je de Sint-Jan en de woontorens in Tilburg zien.


Datum: 10-11-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Ik wil wel een nieuwe kaart insturen maar om de plaats van den Bult in Tongelre aan te geven voldoet deze ook. Net links van deze kaart onder de spoorlijn. Ik herken niks van foto 17798. Of 'den Bult' iets te maken heeft met Muschberg, wie zal het zeggen?


Datum: 24-12-2021
Naam: H.G. van der Linden  
img

Er wordt gesproken en geschreven over de Wettense (Opwettense molen) Wolvendijk. Maar naar mijn beter weten, heet het, tot de Dommelbrug Wolvendijk, daarna Opwettenseweg Nuenen.