EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27488

Bijdrager:

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Grote Beek

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Monument \"Namen der Naamlozen\"

Beschrijving

Op de begraafplaats van de Grote Beek staat dit monument van de Eindhovense kunstenaar Jacques van Erven. Alle namen van de 1800 mensen die hier begraven liggen zijn te lezen tegen een font van een steeds veranderende hemel.
Het monument werd op 15 december 2008 onthuld.


Geplaatst op

06-03-2011

Reacties:

Datum: 06-05-2013
Naam: Geertje Paaij  
img

Ik wil graag weten of mijn oma, Adriana Johanna Frederica van Boxel, gestorven op 19 april 1919 in het voorm. Rijkskrankzinnigengesticht Woensel, ook recht is gedaan door haar naam te vermelden.
Ik weet pas sinds kort dat zij daar was opgenomen. Het moge duidelijk zijn dat ik behoorlijk geëmotioneerd ben door deze ontdekking. Ik werk aan een familiegeschiedenis.
Ik zou ook graag het bijbehorende boekje willen ontvangen.


Datum: 12-02-2014
Naam: Henk H. Dijkstra  
img

Ik zoek de naam Klaas Dijkstra, een familielid, die hier waarschijnlijk begraven ligt.


Datum: 14-10-2014
Naam: Hennie Koopman  
img

Mijn overgrootvader Klaas Duizendstra was waarschijnlijk ook opgenomen in het voormalige rijkskrankzinnigengescticht Eindhoven. Hij overleed in Eindhoven op 18 april 1935. In de familie gaat het verhaal rond dat hij in het gesticht was opgenomen, omdat hij was doorgedraaid. Maar niemand weet het helemaal zeker omdat er in die tijd niet over dat soort dingen werd gepraat met de kinderen. Ik zou heel graag willen weten of zijn naam vermeld staat op het monument en/of in het boekje de namen der naamlozen. Is er een mogelijkheid om aan het boekje te komen of aan de namenlijst van het monument?


Datum: 21-11-2014
Naam: Ans Ewald  
img

Is er ergens een lijst van de overledenen? Mijn overgroot moeder Willemina Oversteeg is van Sint Hart Venray geëvacueerd naar de RPI maar is op 23 oktober aan haar verwondingen overleden ten gevolge van de bombardementen en in Woensel begraven. De familie kreeg dat pas 7 maart 1945 te horen door de toestanden van de oorlog. Het is nooit bekend geworden waar ze begraven is. Het verhaal gaat dat zij net in Woensel aankwam toen zij gebombardeerd werden. Kan iemand mij hier meer over vertellen. Ans Ewald.


Datum: 24-11-2014
Naam: Geertje Paaij  
img

Hi Henk. Hennie en Ans. Er is een begrafenisregister dat ingezien kan worden bij de GGz Eindhoven. Het boekje is wellicht verkrijgbaar via hun centrale cliëntenraad. Daarvoor kan je terecht bij de secretaris, Margot van Herwaarden.
Onlangs verscheen 'In hemelsnaam', mijn familiegeschiedenis. Zie hiervoor mijn website www.geertjepaaij.weebly.com
Overigens: als er een krankzinnigenverklaring is afgegeven, is die terug te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag.


Datum: 05-12-2014
Naam: Redactie EiB  

Wij hebben een exemplaar van het boekje, uitgegeven bij de onthulling van het monument weten te bemachtigen. We zullen het opnemen in onze bibliotheek. De namenlijst uit dit boekje hebben we gescand en die kunt u lezen achter deze link: De namen der naamlozen


Datum: 05-12-2014
Naam: Ger van der Palen  
img

Prima actie.


Datum: 06-12-2014
Naam: Barry Feddema  
img

Thank you for posting the names. I have been searching for the book for years. I am now able to confirm my great grand father is included in the memorial. I was told the book also has stories. Would it be possible to post a scan of the entire booklet? Thanks
Dank u voor het plaatsen van de namen. Ik ben al jaren op zoek naar het boek. Ik krijg nu bevestigd dat de naam van mijn grootvader is opgenomen op dit monument. Ik kreeg te horen dat het boek ook verhalen omvat. Zou het mogelijk zijn om een scan van het hele boekje te plaatsen?
=== vanaf volgende week is het boekje in te zien in onze bibliotheek. Red. ===


Datum: 12-01-2015
Naam: Renée  
img

Dank u voor het plaatsen van de namenlijst. Mijn opa was daar ook opgenomen en staat op de lijst. Weet u misschien hoe ik er achter kan komen waarom hij daar opgenomen was?


Datum: 12-01-2015
Naam: Geertje Paaij  
img

Hi Renée, Je zal dan een overlijdensdatum moeten hebben en aan de hand daarvan moeten uitvogelen wanneer hij werd opgenomen. Dan archieven opvragen bij het Nationaal Archief. Als je een datum van opname weet, is er vast een uitspraak van de rechterlijke macht, want mensen werden gedwongen opgenomen. Die uitspraak kan je dan ook terugvinden in het Nationaal Archief in Den Haag. Succes!


Datum: 13-01-2015
Naam: Renée  
img

Dank u wel voor uw reactie Geertje. Ik zal het zeker uit gaan zoeken en als het gelukt is zal ik het melden.


Datum: 18-03-2015
Naam: Renée  
img

Het is me gelukt alles uit te zoeken. Ik heb zijn datum van opname en ben bezig geweest met het BHIC. Zij gaan volgende week beginnen met zijn dossier te zoeken en ik krijg dan een uitnodiging om het dossier in te kijken. Het ging niet 1 2 3 want de dossier's zijn niet openbaar, je moest eerst ontheffing aanvragen.
Gr. Renée


Datum: 18-03-2015
Naam: Geertje Paaij  
img

Hi Renée. Wat goed zeg! Dan ben je verder gekomen dan ik. Ik wilde het dossier inzien van mijn oudoom (broer van mijn oma van vaderszijde). Werd geweigerd door Reinier van Arkel Groep vanwege privacy (de man overleed nota bene in 1901). EN als ik het al zou mogen inzien, was een verklaring van de huisarts nodig dat ik lijd onder de wetenschap dat ik stam uit een familie met psychiatrische ziektebeelden. Te dol voor woorden!
De zus van mijn opa van moederszijde stierf in Meerenberg, Santpoort. Ik wil nog steeds een poging doen om haar dossier te achterhalen, maar vrees dezelfde reactie.


Datum: 18-03-2015
Naam: Renée  
img

Hoi Geertje, Bij het BHIC aan gegeven dat ik zijn dossier wilde inzien met de reden waarom. Ik heb toen twee formulieren per e-mail gekregen van het BHIC. . Dit ene formulier is een aanvraag voor ontheffing.Het andere formulier is een aanvraag bij het CBG voor het aanvragen van zijn persoonskaart. Want wat je nodig hebt is de opnamedatum van de persoon en als die dan bekend is bij het BHIC dan kunnen ze gaan zoeken.
Alle patientendossier's van die genen die in het RPI verbleven liggen in het archief van BHIC en zijn niet openbaar
Ik hoop dat je hier iets aan hebt om het nogmaals te proberen. Zou het zeker doen want ik had het in de jaren 80 ook al eens geprobeerd maar lukte toen niet omdat een bepaald iemand nog leefde en vandaar de bescherming van de privacy en daar gaat het om en niet om de gene die in de RPI verbleef.
groetjes Renée


Datum: 18-03-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Geertje, in 1901? Het RKG werd pas in 1918 geopend.


Datum: 18-03-2015
Naam: Geertje Paaij  
img

Nee, niet het RKG. Ik heb het over de Reinier van Arkel Groep, ook een GGZ-instelling.


Datum: 03-01-2016
Naam: Gerard van de Vorle  
img

Het zou ook mogelijk zijn dat hij zowel als personeelslid en als patiënt is geweest? In die tijd waren er 97 verpleegkundigen, 1 hoofdverpleegkundige, 3 eerste, 1 vrije, 1 hulp, 36 leerling en 52 vrije verpleegkundigen, totaal 97. Verder nog 172 personeelsleden waaronder de Geneesheer-directeur, een adjunct directeur, 4 geneesheren, hoofd huishouding, hoofd wasserij naaikamer, 2 boekhouders, 1 geestelijk verzorger, 1 onderwijzer, 1 huismeester, 1 bedrijfsboer, 1 apotheker, 1 klerk, 1 kleermaker, 1 tuinman, 1 machinist, 2 timmerlui, 1 schoenmaker, 1 smid stoker, 1 gasfitter, 1 kok, 1 parkwachter, 1 portier, 1 barbier, 1 magazijn bediende, 1 organist, 18 algemene ders, 2 wasserijmeisjes, 2 keukenmeiden, 1 afdelingsbediende, 1 bediende, 1 dienstbode, 3 huisknechten, 2 naaisters bijkok, 1 hulpstoker, 4 hoofdverpleegkundigen, 3 hulpverpleegkundigen, 36 leerling verpleegkundige, overige (gediplomeerd personeel) 52. Ook waren er intern dus dat zou ook nog kunnen. Niet te snel aannemen dat iemand patiënt is geweest. Mogelijk heeft hij een van deze baantjes gehad? Het is trouwens een mooi lijstje met oude beroepen.


Datum: 03-01-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik denk dat Gerard wil zeggen dat de namen in het boekje niet per se patiënten zijn. En inderdaad, als je de namenlijst doorneemt dan zul je (ik noem hem hier als voorbeeld) ook Dr. Polet tegenkomen, geneesheer directeur.
In het boekje wordt ook vermeld dat personeelsleden op een apart gedeelte werden begraven, rond het kruis.
Overigens ten tijde dat het boekje werd geschreven werden er geen mensen meer begraven op het kerkhof maar blijkbaar is het beleid veranderd. Toen ik het kerkhof bezocht in september j.l. trof ik daar graven aan uit de laatste jaren. Geen naamlozen ditmaal maar graven met vaak eenvoudige, hedendaagse grafmonumenten.