EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

26722

Bijdrager:

Jaar:

1907

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Krabbendampad

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

MAVO / (M)ULO / VMBO

Onderwerp 3.:

De Krabbedam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Ontwerp Openbare ULO (Krabbendam)

Beschrijving

Begin 1907 besloot het gemeentebestuur van Eindhoven tot de stichting van een openbare school voor uitgebreid lager onderwijs. Een besluit dat werd genomen na de nodige bezwaren van de kant van de toenmalige “schoolopziener” en van de vereniging voor Mulo.
Ondanks deze bezwaren besluit de Raad tot het bouwen van een school voor Mulo in de Willemstraat in Eindhoven. Nog voor ingebruikname van dit schoolgebouw besluit de gemeenteraad echter om het gebouw te bestemmen voor een te stichten H.B.S. Uiteindelijk wordt besloten om voor een bedrag van fl. 17.980,-- een verdieping te bouwen op de bestaande lagere school aan de Keizersgracht in Eindhoven en deze te bestemmen voor de Mulo. In 1911 is de verbouwing klaar en de heer C.A. Krabbedam wordt het hoofd van zowel de lagere school als de Mulo in Eindhoven. Hij geeft daar, samen met 4 onderwijzers, les aan de leerlingen van de lagere school en de Mulo. De onderwijzers hadden “zich te onthouden van iets te leren, te doen of toe te laten, wat strijdig is met de eerbied verschuldigd aan de godsdienstige overtuiging van andersdenkenden”.


Geplaatst op

25-12-2010

Reacties:

Datum: 06-01-2011
Naam: D. Kneepkens  
img

Zijn er mensen die op deze lagere school gezeten hebben, of daar iets over weten te vertellen. Ik heb daar zelf met mijn broer en zus op gezeten.
Er is echter niemand die er wat over weet te vinden, laat staan iemand die iets erover kan vertellen. En foto's zijn er ook niet, dus als je die hebt laat het even weten of stuur ze me.


Datum: 06-01-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Dit ontwerp voor de Openbare ULO (Krabbendam) lijkt sterk op de Krabbedam op foto 4807.


Datum: 06-01-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk op de Klassenfoto's in deze groep en volg de link naar www.krabbedam.nl/ voor informatie over de reünie.
===(Bijna) alle foto's in deze groep over de Krabbedam zijn gelinkt aan de website die Hans noemt. Nu ook deze. Dus klik op de foto en je wordt doorgestuurd. (Red.) ===