EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2510

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Waagstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Waagstraat

Beschrijving

Tussen Paradijslaan en Wal ligt de Waagstraat. Genoemd naar het waaggebouw (met zijn trapgevels) op de hoek met de Paradijslaan. Er moeten tegen het waaggebouw aan ook enkele woningen hebben gestaan voor gemeentepersoneel. En verder enkele magazijnen waarvan een het gemeentelijk gastankstation was. Dat tankstation vloog in de oorlog 'toevallig' in de lucht. Na de oorlog werd hier een noodwinkel gebouwd voor oorlogsgetroffenen. De fa. Pijnenborg en de fa. van de Laar-Dahmen hebben daar nog gezeten.


Geplaatst op

15-01-2006

Reacties:

Datum: 15-01-2006
Naam: A Koopman van Winkel  
img

In de nood winkel heeft mijn vader G v Winkel ook gezeten met zijn kapsalon vanwege een verbouwing aan de zaak er tegen over, het pand was gaan scheuren door het heien van het nieuwe pand ( bank gebouw) er naast. Peynenburg heeft er ook tijdelijk in gezeten
Toegevoegd door A Koopman v Winkel on 15 January 2006.


Datum: 15-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Familie van v.d.Laar woonde weer langs de steenfabriek van Gloudemans, waar nu de Daf staat! Er stonden enkele huizen langs de kanaal. In een er van woonde v.d. Laar.


Datum: 09-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

In wat nu de Waagstraat heet, heeft net naast het Waaggebouw, onder WO II tot aan de grote gasexplosie rond Kerstmis 1943, het gastankstation van Gemeente-bedrijven gezeten. De autodichtheid was toen nog zeer dun en alleen zij die een vergunning van de bezetter hadden, zoals b.v. huisartsen, ambulan- ces, vrachtauto's, bussen, enz., mochten die gebruiken. Maar omdat benzine en diesel schaars waren en hoofdzakelijk door de Duitse bezetter gebruikt mochten worden, reden de overige auto's op gas. In Eindhoven en omgeving was dit mijngas van de Staatsmijnen in Zuid-Limburg, dat in vier stalen gascilinders naast elkaar, in een rek boven op het dak van de personenauto was aangebracht. In het midden van de Waagstraat stonden twee gastappunten, zodat twee auto's tegelijkertijd konden tanken. Dit gas werd door twee grote compressoren op de vereiste druk gebracht. De ene, een Frans merk, was een LE BRUN, de ander, een Duits merk, was een NEUMANN. Ander verkeer was in dat straatje niet toegestaan.
Omdat de bezetter deels ook van dat gas gebruik maakte, bestaat het sterke vermoeden dat de explosie van het gastankstation aan sabotage te wijten is; voor zover ik weet is de echte oorzaak nooit opgehelderd. Auto's en vooral ook bussen die niet op mijngas reden, hadden een eigen gasfabriekje op een aanhangertje. Hierin werden of steenkool of houtblokken vergast. Op EIB is ergens zo'n Stadsbus te zien.


Datum: 09-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

Natuurlijk is er een vervolg. Het volgende gastankstation is gebouwd aan de noordwest zijde van het, toen nog lege, Frederik van Eedenplein. Dat was in ieder geval voor die tijd een veiliger plek.


Datum: 09-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

Als aanvuling nog, dat de auto's die kwamen tanken vanaf de Wal de Waagstraat in reden en via de Paradijslaan weer eruit.
Tot hoelang er op het Fred. van Eedenplein gas is getankt weet ik niet, daarna is er inderdaad het Bodecentrum gevestigd.